lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tajomstvo včelieho medu

  Spracoval(a) : janka
Dátum : 29.4.2009
späť
Späť

Poslať
 

 

Všetci poznáme tú sladkastú, príjemne voňavú a hustú tekutinu, ktorú  produkujú včielky a ktorú tak radi maškrtíme. Ako však vzniká včelí med a k čomu všetkému je dobrý?

 

Ako vzniká med?

Med, rovnako ako všetky včelie produkty, vzniká vďaka skvelo organizovanej spolupráci včelieho spoločenstva. Samotný vznik medu je komplikovaným procesom. Najskôr včely robotnice zozbierajú kvetový nektár či medovicu (medovica = sladká šťava, ktorú vylučujú listy niektorých rastlín alebo rastlinné vošky) a odovzdajú ho úľovým včelám. Zozbieraný produkt sa nazýva sladina a slúži ako potrava včiel v úli. Počas potravinového reťazca je sladina včelami niekoľkokrát kontrolovaná a znovu odovzdaná ďalej. V tomto období v nej prebehnú dôležité chemicko – fyzikálne procesy, vďaka ktorým sa zo sladiny pomaly začne stávať med. Sladina je obohatená o látky pochádzajúce z včiel, zároveň sa v nej štiepia cukry a odparuje sa voda, čím dochádza k jej hustnutiu. Vďaka tomuto procesu je med tiež konzervovaný na neobmedzene dlhú dobu. Hneď ako je med správne zahustený, plnia ním včely bunky plástov až po okraj. Každú z buniek potom zaviečkujú ochrannými voskovými viečkami. Takto med ďalej zreje až do obdobia medobrania.

Aké druhy medu existujú?

V závislosti od pôvodu sladiny, ktorá bola použitá, rozlišujeme med kvetový (nektárový) a medovicový, niekedy označovaný ako lesný.

Kvetové medy možno ďalej deliť podľa kvetov, ktorých nektár slúžil k výrobe medu. Rozoznávame tak napríklad agátový med jemne zelenkastej farby alebo repkový či lipový med v odtieňoch žltej. Všetky kvetové medy sú ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah glukózy.
Medovicový med je na rozdiel od kvetového tmavohnedý až červenohnedý. Líši sa aj zrelšou vôňou a ostrejšou chuťou. Medovicový med sa získava hlavne z medoviny (sladkej šťavy vzniknutej z hmyzom prefiltrovanej miazgy rastlín) a má vysoký obsah minerálnych           látok.


Niekoľko zaujímavostí alebo k čomu všetkému sa používa med

Med má vďaka svojim unikátnym vlastnostiam veľmi široké uplatnenie. Má liečivé účinky a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Vďaka svojim vlastnostiam pozitívne pôsobí na zažívanie, pomáha pri ochorení obličiek a blahodarne pôsobí aj na kosti.

Med sa používa aj v kozmetickom priemysle. Vďaka hojivým účinkom medu na pokožku sa používa ako zložka hydratačných a výživných krémov či šampónov. Rovnako môže byť aplikovaný priamo na pokožku, urýchľuje hojenie rán a minimalizuje tvorbu jaziev a pľuzgierov.

Med tiež obsahuje rad látok, ktoré bránia vzniku zubného kazu. Na rozdiel od sladkostí        z repného cukru, tak neprispieva ku kazeniu zubov.

Najbežnejšie je, samozrejme, použitie medu v kuchyni. Med je častou ingredienciou pri príprave múčnikov, šalátov a hlavných jedál. Väčšina z nás si ho asi najviac spája              s raňajkami. Z medu ale možno pripraviť aj rad ďalších pokrmov, ako napríklad chutný medovník, či medové lievance. Do medu sa nakladá aj mäso, alebo sa z neho pripravujú zálievky.


Vedeli ste, že…

  • včely robotnice prenášajú naraz 40 mg nektáru či medovice? Letia tak s nákladom, ktorý predstavuje až 40 % ich hmotnosti.
  • za jeden deň je včelstvo schopné doniesť viac ako 5 kg nektáru alebo medovice?
  • včelstvo spotrebuje ročne asi 30 kg medu?
  • včelstvo dokáže zhromažďovať nektár a peľ z okruhu väčšieho ako 5 km?
  • včely spolu komunikujú a vymieňajú si informácie pomocou tancov?

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!