lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Liečba diabetu prináša nové možnosti

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 29.4.2008
späť
Späť

Poslať
 

Počet diabetikov sa každým rokom zvyšuje. Mnohí však vyhľadajú lekára neskoro, často zo strachu pred inzulínovými injekciami. Včasnou a správnou liečbou sa im však dá niekedy celkom vyhnúť.


Kým v roku 1980 bolo na Slovensku okolo 122 000 diabetikov, v roku 2004 to už bolo vyše 287 000. Predpoklady, ktoré sa odvíjajú od doterajšieho vývoja, naznačujú, že v roku 2010 bude vo svete 210 miliónov diabetikov (oproti súčasným 140 miliónom) a v roku 2025 dokonca až 300 miliónov. Odborníci bez preháňania hovoria o epidémii cukrovky.


Len desatina pacientov má cukrovku 1. typu, pri ktorej sa v tele vôbec netvorí inzulín, preto si ho musia od začiatku pichať. Našťastie, cukrovka typu 2 sa už dnes dá často úspešne liečiť aj bez ihiel.

Pri liečbe diabetu 2. typu je nevyhnutná zmena životného štýlu. Základom je zdravá, vyvážená strava, zvýšená a pravidelná pohybová aktivita a zníženie hmotnosti. Pokiaľ to na úspešné zvládnutie ochorenia nestačí, musí začať pacient užívať antidiabetické lieky v tabletkách. Ich úlohou je ovplyvňovať hladinu cukru niektorým s nasledujúcich spôsobov:
- stimulovať uvoľňovanie inzulínu v pankrease
- zvýšiť schopnosť organizmu využívať inzulín, ktorý produkuje pankreas
- znižovať produkciu glukózy v pečeni
- spomaľovať trávenie cukrov v čreve
Často sa predpisuje kombinácia viacerých liekov s rôznym účinkom. Cieľom liečby je znižovať hladinu cukru k normálnym hodnotám bez toho, aby bolo nutné dodávať telu inzulín.

Otvára sa nová cesta v liečbe diabetu 2. typu

Vďaka novému lieku s účinnou látkou sitagliptín prichádza na Slovensko jedinečný spôsob liečby diabetu 2. typu. Prípravok je aj vo svete absolútnou novinkou. Pôsobí unikátnym spôsobom, ako doteraz žiadny iný liek, vďaka čomu dokáže lepšie kontrolovať hladinu cukru v krvi. Stimuluje vlastnú schopnosť organizmu udržiavať hladinu glukózy v norme. Navyše pôsobí hneď dvoma spôsobmi:
1. Blokuje rozklad inkretínových hormónov v tele. Tieto hormóny sa v tele uvoľňujú po jedle a stimulujú pankreas, aby vytváral inzulín. Sitagliptín zvyšuje hladinu inkretínových hormónov v organizme, a tým stimuluje pankreas, aby vytváral viac inzulínu. Sitagliptín neúčinkuje, ak sú hladiny cukru nízke a ďalšie zníženie by bolo nežiadúce.
2. Sitagliptín zároveň znižuje množstvo cukru, ktoré vytvára pečeň tak, že zníži hladinu hormónu glukagónu. Glukagón má opačný účinok ako inzulín – zjednodušene je jeho úlohou dodávať do organizmu cukor, keď jeho hladina priveľmi klesne.

Oba procesy spoločne znižujú hladinu krvného cukru a pomáhajú úspešne regulovať cukrovku 2. typu. „Doterajšie orálne antidiabetiká nepôsobili na úrovni inkretínových hormónov, ktoré sú pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi dôležité. Sitagliptín ovplyvňuje inkretínové hormóny a zároveň znižuje hladinu glukagónu. Nový prípravok tak rozširuje obzor manažmentu liečby diabetu 2. typu,“ vysvetľuje diabetológ MUDr. Jaroslav Fábry.
Sitagliptín je určený pre diabetikov 2. typu starších ako 18 rokov a je viazaný na lekársky predpis.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!