lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ž L T A Č K A – NEPRIATEĽ OKOLO NÁS

  Spracoval(a) : PharmDr. Barbora Lacková
Dátum : 25.4.2007
späť
Späť

Poslať
 

Infekčná žltačka má niekoľko typov. Najrozšírenejšie, nielen vo svete, ale i na území  Slovenska sú žltačky typu A, B a C, pričom proti žltačke typu A a B sa, na rozdiel od C-čky,  v súčasnosti možno účinne brániť preventívnym očkovaním.

Žltačka typu A sa ľudovo nazýva chorobou špinavých rúk, avšak dodržiavanie hygieny zďaleka nie je jedinou účinnou prevenciou nákazy. Vírus sa môže prenášať pri kontakte
s infikovanou osobou, prostredníctvom potravín, ktoré niekto iný „obchytkal” špinavými rukami. Nebezpečná je i znečistená voda, ale aj ovocie a zelenina, ktoré boli polievané alebo umývané v takejto vode. Nakaziť sa môžeme aj nedostatočne tepelne spracovanými alebo mrazenými potravinami. Krvou sa potom vírus dostane do pečene, kde sa množí v pečeňových bunkách, ničí ich a spôsobuje tak zápal pečeňového tkaniva.

Prvé príznaky ochorenia nie sú typické, môžu sa prejaviť ako chrípka – únava, teploty, svalové bolesti. Po niekoľkých dňoch sa objavia zažívacie obtiaže (zvracanie, bolesti v hornej časti brucha, nechuť k jedlu). Neskôr sa môže objaviť tmavý moč, svetlá stolica, žlté sfarbenie kože a očných bielkov. Od nakazenia sa vírusom žltačky po prvé prejavy príznakov ochorenia môže pri žltačke typu A uplynúť 15 - 50 dní. Počas tohto obdobia nakazený človek veľmi ľahko prenáša vírus na ľudí vo svojom okolí.

Vďaka vysokej odolnosti a infekčnosti vírusu sa žltačka typu A šíri veľmi rýchlo. Vírus prežije i niekoľkoročné zmrazenie a pri teplote +25°C vydrží vo vode alebo suchej stolici až 30 dní. Ročne sa vo svete nakazí okolo 1,5 milióna obyvateľov, pričom skutočný počet prípadov môže byť až 10x vyšší. Na Slovensku sa v roku 2005 evidovalo 528 prípadov hepatitídy typu A.

Špecifická liečba žltačky typu A neexistuje. Cieľom liečby je zvládnutie symptómov ochorenia, kľud na lôžku, niekoľkomesačná diéta, prípadne užívanie prípravkov na regeneráciu pečene. Hepatitída typu A neprechádza do chronického štádia, avšak aj po prekonaní ochorenia môže pretrvávať dlhodobý pocit únavy až vyčerpanosť a iné zdravotné komplikácie. Ochorenie sa v niektorých prípadoch môže vrátiť a v horšom prípade môže vyústiť do zlyhania pečene a skončiť smrťou.

Hepatitída typu B patrí medzi 10 najčastejších príčin úmrtí vo svete. Ročne umiera na následky hepatitídy typu B okolo 2 miliónov ľudí a eviduje sa okolo 400 miliónov chronických nosičov vírusu. Na Slovensku bolo v roku 2005 evidovaných 124 prípadov hepatitídy typu B, čo predstavuje nárast oproti roku 2004 o 11%.

Vírus žltačky typu B sa prenáša nakazenou krvou a telesnými tekutinami nakazeného človeka (slinami, spermiami a vaginálnym sekrétom). Na prenos nákazy stačí mikroskopicky malé množstvo krvi a vírus môže byť infekčný aj v niekoľko týždňov zaschnutej krvi. Vírus odoláva teplote -15°C po dobu až 15 rokov, je odolný proti vysušeniu a pri teplote +30°C prežíva až
6 mesiacov.

Inkubačná doba žltačky typu B trvá 50 - 180 dní, pričom ochorenie môže prebiehať ako tichá infekcia bez výraznejších príznakov. Títo ľudia o svojej chorobe často ani nevedia, pričom môžu šíriť ochorenie na osoby vo svojom okolí.

Infekcia hepatitídou typu B môže spôsobiť ťažkosti trvajúce celé mesiace – ustavičná únava, slabosť, nevoľnosť, žlté sfarbenie kože, očného bielka a tmavý moč ako príznak poškodenia pečene. Liečba v nemocnici trvá 1-2 mesiace a spočíva v zvládnutí symptómov ochorenia, upokojenie pacienta a vytvorenie podmienok na zotavenie funkcie poškodenej pečene. Medzi tieto opatrenia patrí pokoj na lôžku, diéta a lieky proti nevoľnosti a zvracaniu s následnou rekonvalescenciou 6 mesiacov až 1 rok. Toto obdobie predstavuje pre chorého odlúčenie od rodiny, významnú finančnú stratu a neschopnosť plnohodnotného života aj niekoľko rokov.

Približne jeden človek z desiatich infikovaných sa však úplne nevylieči, a tak sa stane tzv. chronickým nosičom vírusu, pričom u 60-80% sa vyvinie cirhóza alebo rakovina pečene.
V najťažších prípadoch hepatitída typu B môže prejsť do trvalého poškodenia pečene i priamo spôsobiť smrť.

Prevencia žltačky
Najlepšiu ochranu proti žltačke v súčasnosti ponúka očkovanie. Slovensko zaviedlo na základe odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie v roku 1998 povinné očkovanie novorodencov a od roku 2005 aj detí v 11–tom roku života proti žltačke typu B. Toto opatrenie však nie je dostačujúce na to, aby sa zabránilo šíreniu žltačky.

Keďže deti zaočkované proti žltačke typu B nie sú chránené proti žltačke typu A, odporúča sa dodatočné zaočkovanie proti tomuto typu hepatitídy. Tým viac, že najvyšší výskyt hepatitídy typu A je práve medzi deťmi predškolského a školského veku. Očkovaciu látku proti žltačke typu A si už však pacient musí hradiť sám.

Ideálnou zbraňou proti žltačke pre tých, ktorí doteraz proti žltačke zaočkovaní neboli, je očkovacia látka, ktorá chráni súčasne proti hepatitíde typu A aj B. Jej účinok poskytuje vyššiu účinnosť oproti oddelenému očkovaniu proti žltačkám typu A a B, pričom Vás okrem toho ušetrí dvojnásobnému počtu vpichov pri oddelenom očkovaní. Vakcína sa podáva v schéme (0 – 1 – 6 mesiacov), ktoré vám zabezpečia dlhodobú ochranu proti obidvom ochoreniam.

Mýty a omyly spojené so žltačkou

Žltačka sa dá spoľahlivo a bez následkov vyliečiť
Žltačka je nebezpečné infekčné zápalové ochorenie pečene, ktoré si vyžaduje dlhodobú liečbu, odlúčenie od rodiny a neschopnosť plnohodnotného života minimálne na niekoľko mesiacov, ale i na niekoľko rokov. Najnebezpečnejšou formou žltačky je žltačka typu B, ktorá patrí medzi 10 najčastejších príčin úmrtí vo svete. Napriek dlhodobej a nákladnej liečbe až 10% nakazených žltačkou typu B prechádza do chronického štádia, pričom u 60-80% sa v dôsledku ochorenia vyvinie cirhóza alebo rakovina pečene. V najťažších prípadoch hepatitída typu B môže prejsť do trvalého poškodenia pečene i priamo spôsobiť smrť. V žiadnom prípade však netreba podceňovať ani žltačku typu A, napriek tomu, že je považovaná za chorobu liečiteľnú a bez trvalých následkov. Na tento typ žltačky totiž neexistuje špecifická liečba. Aj keď neprechádza do chronického štádia, ochorenie sa môže vrátiť a v horšom prípade vyústiť do zlyhania pečene a skončiť smrťou.

Dodržiavanie hygieny je dostatočnou prevenciou proti žltačke
Pravdou je, že žltačka – najmä typu A – sa ľudovo nazýva chorobou špinavých rúk. Na to, aby ste sa ochránili pred žltačkou nestačí, že dodržiavate hygienu a umyjete si ruky pred jedlom alebo po návšteve toalety. Vírus môžete do seba dostať pri kontakte s predmetmi, ktoré niekto iný „obchytkal“ špinavými rukami. Žltačkou typu B sa môžeme nakaziť nielen pri nechránenom pohlavnom styku a použití nesterilných ihiel, ale aj pri tetovaní a piercingu, ba dokonca aj na manikúre a pedikúre alebo pri zubárskom ošetrení, prípadne použitím cudzieho holiaceho strojčeka alebo zubnej kefky.

Vírusy žltačky sú navyše mimoriadne odolné voči vonkajším podmienkam, čo prispieva k zvýšenému riziku prenosu nákazy. Vírus typu A prežije napríklad i niekoľkoročné zmrazenie a pri teplote +25°C vydrží vo vode alebo v suchej stolici až 30 dní. Ak ho chcete zahubiť vo vode, treba ju prevárať dlhšie ako 5 minút, dezinfekčné prostriedky s aktívnym chlórom ho ničia za 15 minút. Vírus žltačky typu B nezničíte ani keď ho na 15 rokov zmrazíte na -15°C. Je odolný proti vysušeniu a pri teplote +30°C prežíva až 6 mesiacov. Vírus hepatitídy typu B je navyše až 100x nákazlivejší ako vírus HIV. Vírus môže byť infekčný aj v niekoľko týždňov zaschnutej krvi, pričom stačia len 4 stotisíciny mililitra krvi, na to, aby sa človek mohol nakaziť...

Žltačka sa u nás veľmi nevyskytuje
Na Slovensku sa v roku 2005 evidovalo 528 prípadov hepatitídy typu A a 124 prípadov hepatitídy typu B, čo predstavuje nárast oproti roku 2004 o 11%. Navyše, v období zvýšenej migrácie obyvateľstva nie je prenos infekčných ochorení zo zahraničia žiadnou prekážkou...

Budem sa chrániť, keď sa žltačka vyskytne v mojom okolí
Jednou z nástrah žltačky je jej inkubačný čas - čas, ktorý uplynie od nákazy po prejavenie sa prvých príznakov ochorenia. Pri žltačke typu A je to 15 – 50 dní, pričom nakazený človek vylučuje vírus do svojho okolia stolicou, močom a slinami už 15 dní pred objavením sa prvých príznakov. Počas tohto obdobia veľmi ľahko nakazí ľudí vo svojom okolí. Zvláštnym prípadom sú deti, u ktorých má žltačka ľahší priebeh veľmi často bez akýchkoľvek klinických príznakov, preto ľahko prenášajú vírus do svojich rodín. Pri žltačke typu B je to ešte horšie. Inkubačný čas je v tomto prípade až 50-180 dní a obdobie jej nevedomého roznášania krvou a telesnými tekutinami môže trvať aj niekoľko mesiacov. Môže sa Vám preto veľmi ľahko stať, že keď sa rozhodnete proti žltačke chrániť, bude už neskoro....

Očkovanie proti žltačke je drahé
Dlhodobá liečba a rekonvalescencia po žltačke znamená významnú finančnú stratu pre pacienta a jeho rodinu. Nemalou finančnou záťažou pre pacienta, ale aj pre spoločnosť sú aj náklady na lieky, hospitalizáciu, špeciálnu stravu a požiadavky na životosprávu... V pomere k tomu sa finančné náklady vynaložené na preventívne očkovanie proti hepatitíde môžu zdať ako úplná maličkosť...

 


Diskusia k článku:

A žltačka typu C? Infekčná hepatitída typu C je nebezpečná najmä svojou schopnosťou napredovať celé roky skryto, bez výrazných vonkajších komplikácií. Takýto pacient si svoje ochorenie veľaráz ani neuvedomuje a bez toho, že by chcel, nevedomky infikuje svoju rodinu a najbližšie okolie. Viac ako 200 miliónov V súčasnosti trpí vo svete tzv. ochorením špinavých rúk vyše 200 miliónov pacientov. Najvýraznejší nárast hepatitídy typu C zaznamenala Afrika a Ázia. Najnižší počet ochorenia je v štátoch Škandinávie a vo Veľkej Británii. Aj tu však treba rozlišovať medzi akútnou a chronickou hepatitídou. Prvá sa prejavuje ako bežné vírusové ochorenie. Jeho sprievodnými znakmi môžu byť zvýšená únava a nechutenstvo, preto jej pacient veľaráz nevenuje dostatočnú pozornosť. Ak sa však ochorenie nelieči, prechádza do svojho druhého stupňa - chronickej formy - a to až v 85 % prípadov. Tá môže vyvolať u pacienta zásadné poškodzovanie pečene a vznik jaziev, ktoré bránia prietoku krvi. Cirhóza versus rakovina Cirhóza pečene vzniká u 20-30 % pacientov s chronickou hepatitídou typu C. A pokiaľ vírus hepatitídy napadne pečeňovú bunku a spôsobí nekontrolovateľné množenie, nastupuje najnebezpečnejší variant ochorenia - rakovina pečene. Jej príznaky sú podobné ako pri cirhóze: prudký úbytok na hmotnosti, pocit únavy a, samozrejme, žltačka. Ak sa diagnostikuje a zachytí včas, nádor možno odstrániť chirurgickým zákrokom bez vážnejších komplikácií. Vďaka regeneračnej schopnosti pečene nemusí ani toto štádium znamenať pre pacienta žiadnu definitívu, najmä ak sa včas diagnostikuje a lekár nasadí správnu liečbu. Ideálne je zachytiť hepatitídu ešte v začiatkoch, kým sa nerozvinie do svojich kritických va-riantov. S piercingom opatrne! Najvhodnejší na liečbu je interferón alfa alebo kombinácia interferónu alfa a ribavirínu či pegylovaná forma inerferónu a ribavirínu. Ten umožňuje dávkovanie raz týždne oproti pôvodným trom razom, a tým celkovo zlepšuje kvalitu života pacienta. Ak sa chorobe špinavých rúk chcete vyhnúť, mali by ste venovať zvýšenú pozornosť vlastnej hygiene a cestám, ktoré sú najčastejšie označované za spôsoby prenosu hepatitídy typu C. Sú to: 1. transfúzie a chirurgické zákroky, najmä v krajinách tretieho sveta, 2. priamy kontakt s telesnými tekutinami pacienta trpiaceho hepatitídou C, 3. pri pôrode z infikovanej matky na dieťa, 4. počas pohlavného styku s chorým, 5. pri tetovaní, piercingu, manikúre a pedikúre, ak neboli dodržané základné hygienické normy, 6. pri nesterilnej injekčnej aplikácii liekov a drog.
Neregistrovaný - čerešnička, 27.4.2007 08:22
Kde si mozem dat urobit testy na hepatitidu typu A, B a C? Hlavne ma zaujima, ci typ B moze byt aj uplne bez priznakov, iba so zvacsenou pecenou.
Neregistrovaný - Lubka, 29.4.2007 14:37, angelikah(`na`)azet.sk
mam jednu otazku ze ked som po viac ako 2tyzdnoch bola na testoch a potom mi povedali ze nemam hepatitidu typu C ale ze vraj mi to aj tak nevedia potvrdit da sa to ptoom nejako zistit?prosim odpovedzte
Neregistrovaný - ada, 28.1.2008 20:50
Ako sa da zit s chronickou hepatitidou B?Je clovek aj tak hrozbou pre svoje okolie?
Neregistrovaný - julia, 27.3.2008 17:52, Julien_c(`na`)pobox.sk
C sa neprenasa rukami...a vobec, v zahranicnej literature sa ruky nespominaju..
Neregistrovaný - , 29.12.2010 00:52
nakolko som postupil 48 týžnovov liečbov pegiterferon alfa2 vkonbinácii rybavirýnom som mal negat na ,c,po roku tiež aj po 2,či5 ,ale teraz mám zase pozit ako je to možné alp mám dobre gmt tiež nedrogujem nestretavam sa zlachkými ženami som štastne ženatý a verní ako to je možne je tu nejasky doktor ktorí poradí alebo vie ku tomu niečo dodať ????? prosímmm. ps ďakujem za odpoveď ...
Neregistrovaný - , 30.3.2011 20:32
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!