lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Osteoporóza – epidémia III. tisícročia

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 6.4.2006
späť
Späť

Poslať
 

Je tragédiou, že toto ochorenie sa dá liečiť a aj napriek tomu veľa pacientov nedodržiava liečebný postup.

Osteoporóza je významným chronickým ochorením, ktoré postihuje predovšetkým ženskú populáciu. Podľa údajov Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu trpí v súčasnosti touto chorobou približne 150 000 000 ľudí na celom svete, čo znamená, že sa s ňou stretne každá tretia žena a každý ôsmy muž. Riziko úmrtia po zlomenine stehennej kosti zapríčinenej osteoporózou u 50. ročnej ženy je rovnaké, ako úmrtie na rakovinu prsníka a 4x väčšie ako na rakovinu maternice.

Osteoporóza, tzv. rednutie kostí, je nenápadné, tiché ochorenie, ktoré môže pretrvávať aj niekoľko rokov bez príznakov. Prvým varovným signálom môžu byť pálivé bolesti medzi lopatkami, hlavne pri státí, či sedení, ktoré sa v ľahu zmierňujú. Môžu byť prejavom mikrozlomenín stavcov  a začínajúcich deformácií stavcov. Kosti strácajú hustotu, stávajú sa krehkými a môžu sa ľahko zlomiť. Zlomeniny – dôsledok osteoporózy, mávajú niekedy fatálny koniec pre1/3 pacientov po osteoporotickej zlomenine stehennej kosti  ďalšia 1/3 je odkázaná na opateru druhých a len u 1/3 sa toto ochorenie úplne vylieči.

Osteoporóza je predsa len do značnej miery liečiteľné ochorenie a pri kombinácii zmien životného štýlu a náležitej lekárskej starostlivosti sa môže mnohým fraktúram predísť. „Dlhodobé zotrvanie pacienta v liečbe je kľúčový faktor efektívnej liečby všetkých chronických ochorení a veľmi osobitý problém najmä u bezpríznakových, akým je aj osteoporóza“ povedal prof. MUDr.Juraj Payer Vyše 50% pacientov nedodržiava dlhodobú liečbu a 20% si dokonca po odchode od lekára nevyberie predpis.
„ Pacienti si veľakrát neuvedomujú, že takéto prerušenie liečby, alebo jej veľmi nepravidelné úžívanie môže mať za následok jej zlyhanie. To znamená, že očakávaný priaznivý efekt liečby na zníženie rizika zlomenín, ktorý bol jednoznačne preukázaný pri správnom užívaní lieku, sa v tomto prípade  nedostaví dodal MUDr. Zdenko Killinger. Dnes sú dostupné viaceré skupiny liekov na liečbu osteoporózy, z ktorých najčastejšie predpisovanou skupinou liekov sú bisfosfonáty. 

Medzinárodná nadácia pre osteoporózu (IOF) publikovala európsky prieskum, ktorý sa zaoberal dôvodmi prerušenia liečby u 502 žien s postmenopauzálnou osteoporózou, ktoré v súčasnej dobe, alebo v minulosti užívali bisfosfonáty, ktorých dávkovanie bolo raz denne, alebo raz týždenne. Výskumy dokázali, že až 60% pacientiek užívajúcich bisfosfonáty 1x týždenne a takmer 80% pacientiek užívajúcich bisfosfonáty 1x denne v priebehu roka preruší liečbu. Najčastejšie uvádzané príčiny prerušenia súviseli s vedľajšími účinkami a nepohodlí pri užívaní (užívanie v vzpriamenej polohe, vedľajšie účinky, zabúdanie užiť liek, frekvencia užívania lieku, atď.). Keďže lekári si čoraz viac uvedomujú rozsah problému, snažia sa spolu s pacientkami nájsť spôsob pre zlepšenie prijateľnosti a pohodlnosti užívania. 93% lekárov uvádza, že zmena dávkovania na menej časté, má pozitívny vplyv na dodržiavanie liečby. Zároveň 4 z 5-tich žien prejavili záujem o možnosť menej častého dávkovania. Od 1. apríla 2006 je aj na Slovensku dostupný liek, ktorý sa dávkuje len 1x mesačne a pritom je rovnako účinný ako častejšie dávkované lieky.

„Prebehla aj štúdia BALTO I, ktorá porovnáva preferenciu pacientky k liečbe pri dávkovaní jedenkrát mesačne voči dávkovaniu jedenkrát týždenne. Zo záverov tohoto sledovania vyplynulo, že z 298 žien 71% preferuje zníženie dávkovania a  29% žien preferuje týždenné dávkovanie“, povedal MUDr. Zdenko Killinger.

Osteoporóza je chronické progresívne ochorenie bez príznakov. Tento fakt môže ovplyvniť to, že si pacienti neuvedomujú nevyhnutnosť liečby, poprípade majú pocit, že liečba nemá želaný efekt. Len dlhodobá liečba môže priniesť očakávané úspechy. Je na pacientovi a jeho lekárovi, ktorý spôsob liečby preferuje. Dôležité je vydržať v liečbe a predísť tak zbytočným následkom. Všetky informácie získate na www.razmesacne.sk, alebo bezplatnej infolinke 0800500943.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!