lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Podlahové a stenové vykurovanie pre zdravé a hygienické bývanie

  Spracoval(a) : Karol Hryc
Dátum : 23.4.2004
späť
Späť

Poslať
 

MUDr. Jindra Holíková, Vedúca odboru hygieny životného prostredia: Keď človek vstúpi do miestnosti, ihneď získa príjemný alebo nepríjemný pocit. Postarajú sa oň naše zmysly, ktoré rýchlo dodajú informácie o mikroklimatických podmienkach: optickej pohode, tepelnej pohode, akustickej pohode, odórovej (čuchovej) pohode.

Tepelná pohoda je pocit, ktorý nám dodáva naša pokožka. Je výslednicou viacerých faktorov – okrem teploty vnútorného ovzdušia sa na nej podieľajú najmä vlhkosť vzduchu a jeho prúdenie.
Je to pocit, a preto závisí aj od osoby, ktorá ho vníma - od jej veku, pohlavia, telesnej konštrukcie (hrúbka tukovej vrstvy), spôsobu látkovej výmeny, zdravotného stavu, otužilosti, psychického stavu a oblečenia.
Človek patrí medzi teplokrvných živočíchov, čo znamená, že si snaží udržať svoju vnútornú teplotu. Za bežných podmienok si teplo „vyrába“ rozkladom potravy a svalovou činnosťou. Výdaj tepla sa uskutočňuje sálaním z pokožky, vedením pri kontakte s chladnejšími predmetmi, priebežným odparovaním aj neznateľného potu a dýchaním (denne predýchame asi 25 m3 vzduchu!).
Ak je to potrebné, spustia sa kompenzačné mechanizmy, ktoré znižujú odvod tepla: zúženie pokožkových ciev – zblednutie kože, vztýčenie kožných chĺpkov – tzv. husia koža a zvýšenie svalovej činnosti – triaška.
Naopak, pri pocite prehrievania sa pokožka silne prekrví, aby umožnila odvod nadbytočného tepla do okolia, začíname sa potiť, čím sa zvyšuje chladenie pokožky a reflexne obmedzujeme pohyb (stávame sa lenivými!).
Funkcia týchto mechanizmov je energeticky náročná a telo ju vníma ako nepríjemnú. Okrem toho ide o relatívne krátkodobú kompenzáciu, ktorá sa snaží ochrániť organizmus pred poškodením chladom alebo teplom.

Aké by mali byť parametre tepelnej pohody v miestnosti, v ktorej chceme stráviť príjemné chvíle bez potreby zapojiť obranné mechanizmy na udržanie vnútornej teploty? Požiadavky budú pochopiteľne rôzne v závislosti od jednotlivých osobných daností, ale všeobecne budú približne takéto:
· teplota v rozmedzí 18 – 22 oC (24oC v lete)
· rozdiel medzi teplotou pri podlahe a pri hlave človeka max. 2 – 3 oC
· rozdiel teploty medzi stenami a vzduchom max. 2 oC
· rozdiel teploty vzduchu medzi rôznymi časťami miestnosti max. 2 oC
· vlhkosť  vzduchu 50 – 60 %
· prúdenie vzduchu asi 0,1 m/s.

Tieto parametre dosiahneme iným spôsobom v zime a iným v letných mesiacoch. V zime dominuje spôsob vykurovania, v lete zasa chladenie (najmä počas posledných rokov pri vysokých letných teplotách). Súčasne je treba si uvedomiť, že človek je v uzatvorenom priestore významným zdrojom tepla – za hodinu vydá priemerne 90 – 100 kcal (400 kJ). Preto požiadavky na úpravu vnútornej teploty závisia aj od počtu prítomných osôb. Veľkou výhodou by bola možnosť individuálnej úpravy teploty v rôznych miestnostiach podľa druhu ich využívania a momentálne prítomných osôb.

Ak chcete vediet viac...

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!