lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
10 pilierov zdravej výživy

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 18.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

Prestížny americký magazín Time sa obrátil na odborníkov na zdravú výživu so žiadosťou, aby zostavili zoznam potravín, ktorých jedenie chráni pred vznikom nádorov a chorôb srdca. Svojmu takmer zázračnému vplyvu na ľudské zdravie vďačia prítomnosti až 400 liečivých látok, medzi ktorými sú aj vitamíny A, E a beta-karotén. Skúste zistiť patria medzi vaše obľúbené.

PARADAJKY
Obsahujú vitamín C, ktorý pomáha predchádzať infekciám a prírodné farbivo lykopeín, ktorý znižuje riziko vzniku nádorových ochorení tráviacej sústavy. Odborníci odporúčajú piť denne paradajkovú šťavu.

BROKOLICA
Je bohatým zdrojom výnimočnej zložky glucosalinu a vitamínov A, E a beta-karoténu, ktoré brzdia rozvoj nádorových buniek. Čím viac brokolice máme v jedálnom lístku, tým je menšie riziko, že ochorieme na rakovinu, samozrejme ak nefajčíme, nežijeme v rizikovej oblasti, nemáme večne zlú náladu atď.
►Brokolicu varte iba niekoľko minút na pare, aby si uchovala všetky cenné látky, výborne chutí aj surová..

ŠPENÁT
Posilňuje nervový systém. Pomáha ľuďom trpiacim chronickou únavou,  pretože obsahuje výnimočne veľa rastlinného hemoglobínu – chlorofylu, ktorý je pre ľudský organizmus ľahko stráviteľný. Okrem toho obsahuje aj veľké množstvo kyseliny listovej a preto jedenie špenátu v prvom trimestri tehotenstva  umožňuje vyhnúť sa poškodeniu nervovej sústavy dieťaťa.
►Špenát je najzdravší v surovom stave – v šalátoch alebo uvarený v minimálnom množstve vody, či pripravený na pare.

ZELENÝ ČAJ
Je to nápoj dlhovekých ľudí: spomaľuje procesy starnutia a znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím pomáha chrániť sa pred sklerózou. Zlepšuje koncentráciu, znižuje tlak a posilňuje organizmus. Pite dve šálky zeleného čaju denne.
►Máte nízky tlak? Pite aj čierny čaj. Vďaka vyššiemu obsahu kofeínu povzbudzuje krvný obeh a stavia ľudí s nízkym tlakom na nohy. Pri vysokom tlaku je lepšie piť slabý čierny čaj alebo iba zelený.

CESNAK
Pomáha pri liečení mnohých chorôb: bronchitídy, nádchy, bolesti hrdla, zápchy, hnačky. Zlúčenina síry,  alicín, ktorý sa uvoľňuje po rozdrvení cesnakového strúčika,  urýchľuje vylučovanie cholesterolu z organizmu a chráni nás pred sklerózou a chorobami srdca.
►Domáci liek na prechladnutie: Rozdrvený strúčik cesnaku vymiešajte s lyžičkou medu, zalejte  ½ pohárom horúcej vody a pridajte niekoľko kvapiek citrónu. Nápoj pite horúci, trikrát denne. Zakaždým si ho pripravte čerstvý. Tento nápoj nie je vhodný pre deti.

OVSENÉ VLOČKY
Vláknina, ktorú obsahujú, reguluje činnosť hrubého čreva a predchádza nádorovým zmenám hrubého čreva. Vločky sú nenahraditeľným zdrojom bielkovín, vitamínu E a vitamínov skupiny B, nevyhnutných pre správne fungovanie nervovej sústavy.
►Recept na zdravé musli:
Zmiešajte lyžicu ovsených a pšeničných vločiek, pol lyžičky hrozienok, nahrubo pomletých lieskových orechov a polovicu jabĺčka, nakrájaného na kocky. Takto pripravené musli obsahuje menej tuku, cukru a kalórií ako kupované.

ORECHY
Majú množstvo pozitívnych účinkov: zvyšujú mužskú potenciu, chránia pred rakovinou prostaty a prsníka,  pomáhajú pri zápche.  Obsahujú mastné kyseliny, ktoré chránia pred chorobami srdca. Lieskové orechy sú obzvlášť vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.
►Každý deň zjedzte aspoň niekoľko orechov.

VÍNO
Červené víno je bohatým zdrojom flavonoidov, zlúčenín, ktoré chránia pred vznikom nádorov a sklerózy. Flavonoidy mierne rozťahujú cievy a tak  chránia pred porážkou.
►Ideálne množstvo predstavuje dva-trikrát týždenne jeden pohárik červeného vína. Ak ste milovníkom bieleho, nemeňte názor.


 


Diskusia k článku:

POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:19, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!