lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Materská dovolenka.

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 10.4.2002
späť
Späť

Poslať
 

Tvrdenie o tom, že materstvo je najkrajšie obdobie v živote ženy, mohol podľa mienky nežnejšej časti ľudstva vymyslieť iba muž. najmä keď je reč o materskej dovolenke. Aj keď to zákon povoľuje, nie je veľa mužov, ktorí si materskú vyskúšali. Nežné pohlavie s tým má predsa len väčšie skúsenosti. A práve ženy označujú obdobie, strávené doma s dieťaťom za najnáročnejšie. Fyzicky aj psychicky.  Aj odborníci na rodinné poradenstvo sa zhodujú v názore, že materská predstavuje popri rozvode alebo strate životného partnera jeden z najväčších životných stresov.

Väčšina mužov o tom vie trestuhodne málo. Ale je zaujímavé, že ani množstvo žien si neuvedomuje záludnosť tohoto životného úseku, ktoré je lepšie prežiť s pripraveným a chápavým manželom. Žena čaká predovšetkým to, že manžel si po návrate zo zamestnania všimne aj jej prácu, ocení ju a pochváli. Keď to neurobí, alebo ju dokonca kritizuje za to, čo nezvládla, vzniká v ich vzťahu napätie, ktoré sa ventiluje vzájomným napádaním a hádkami. Pritom ako zámienka k hádke sa často používajú náhradné problémy:  napríklad peniaze, ktorých je v mladých rodinách často naozaj nedostatok, alebo neporiadok, nedostatok času, spánku...   Ale v skutočnosti nejde ani tak o peniaze ako skôr o to, že jeden z partnerov – alebo aj obaja – nie sú v manželstve spokojní, pretože si všetko predstavovali inak. Ženu môže navyše frustrovať aj jej finančná závislosť na mužovi, pretože býva počas materskej dovolenky závislá na zárobku svojho manžela.

Materská – dva v jednom
Prvé týždne a mesiace po pôrode sú pre ženu fyzicky veľmi náročné. Najhorší je spánok prerušovaný dojčením. Dieťa navyše potrebuje neustálu pozornosť, kontakt a starostlivosť. Najmä vtedy, keď už batoľa začne liezť a chodiť, musí byť matka neustále v strehu, aby si dieťatko neublížilo. Niet divu, že potom býva unavená a doslova vyčerpaná.
Múdri otcovia, ktorí sú schopní manželku pri deťoch vystriedať, aby si mohla aspoň jedno či dve popoludnia v týždni s kamarátkami zašportovať alebo len tak posedieť, či pospať, vedia, čo znamená starať sa o malé dieťa. Preto sa snažia z času na čas zariadiť varovanie dieťaťa aj na večer, aby si mohli s manželkou niekde vyraziť. Nikdy by neurobili takú hlúposť, že by sa rozčuľovali nad niečím, čo manželka nestihla a vedia, aké nezmyselné sú výroky: ,,A čo si prosím ťa robila? Veď si celý deň doma.“ Tušia, že starať sa o malé dieťa aj o domácnosť sú vlastne dva pracovné pomery súčasne. Napokon – dobre situované ženy, ktoré nastupujú po pôrode čo najrýchlejšie do práce vedia, že pani na varovanie dieťaťa ich bude stáť aspoň 10 000 korún a približne toľko aj pani, ktorá sa postará o domácnosť. Tieto peniaze väčšina žien svojmu mužovi ušetrí – má teda plné právo na jeho vďaku a slová uznania.

Múdry muž ženu chváli
Múdri manželia to vedia a chvália. Vedia, že väčšina žien je za láskavé slovo a pochopenie ochotných drieť ako otrok. Nuž a tí hlúpi nadávajú, kritizujú a vyvolávajú hádky. Muži, ktorí neveria, že chodiť do práce je omnoho jednoduchšie ako starať sa doma o dieťa, by si to mali vyskúšať na vlastnej koži. Ak to urobia / ale nie raz/ , pochopia. A pre ich manželstvo môže byť  takéto pochopenie  jednou z najdôležitejších vecí, ktoré sa im vo vzťahu k manželke prihodili.

Cíti sa ako Robinson
Množstvo mladých matiek trpí počas materskej dovolenky pocitmi osamelosti – ako Robinson na opustenom ostrove. Väčšina z nich sa sťažuje aj na akési ustrnutie. A aj tu by mal žene pomôcť muž. Aspoň tým, že si ju vypočuje a preberie s ňou, čo sa dialo doma a v práci. Manžel, ktorý to nerobí, si opäť koleduje o problémy – bez ohľadu na to, či domov prinesie dostatok peňazí. Tie síce môžu kompenzovať všeličo, ale človeka a jeho pozornosť a porozumenie nenahradia. Aj inak príjemné debaty s priateľkou sú totiž potom pre ženu  iba chabou náhradou za manžela.

 


Diskusia k článku:

Veľa z toho, čo je tu popísaného, je pravda. Napreik tomu - na moje dve materské si spomínam ako na najkrajšie obdobie života. keď som veľa času strávila s deťmi. Nepovažujem to za stratený čas.
Neregistrovaný - , 10.4.2002 10:28
podla toho, co pisete, je moj manzel stelesnim cnosti. dokonca ma vystrieda aj vecer, ked dieta zacne uderom 6 hodiny plakat a zaspava az uderom 12 v noci.
Neregistrovaný - elka-telka, 10.4.2002 14:12
"Nežné pohlavie s tým má predsa len väčšie skúsenosti" To je absolutna kravina. Pochybujem, ze skusenosti sa prenasaju geneticky. Necitim sa pripravena o nic viac ako moj partner.
Neregistrovaný - Ela, 10.4.2002 14:21
Ak mate doma sportovca, viete, ze sa mozete spolahnut - na to, ze ho doma velmi neuvidite. Po prichode z prace uteka na trening, zapas, ci cez vikend na hory. A vam povie: preco nejdes aj ty? Najradsej vecer, ked uz clovek pada na nos...
Neregistrovaný - Jana, 12.4.2002 13:50
Milá Ela; asi to už čítať nebudeš, ale tá veta o tom, že nežné pohlavie s tým má viac skúseností sa týka obdobia PO MATERSKEJ a nie pred ňou. Isteže o tom nemôžeš nič vedieť, keď si ešte žiadne dieťa nemala. a mimochodom, ak to dieťa chceš raz mať, tak prestaň používať nadávky; tie sa totiž dieťa naučí ako prvé.
Neregistrovaný - Renata, 17.4.2006 02:38
fvwm kgpa dprzbjauc nuzm ltjkpbm pelgfvqxm zylpxbdfq
Neregistrovaný - dapzin kidxtey, 31.5.2007 20:36, flakgctzw(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!