lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Cukor nie je nepriateľ

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 16.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

O cukre koluje veľa mýtov. Nielenže sú mnohé z nich nepravdivé, navyše je aj náročné odlíšiť objektívne tvrdenia od zavádzajúcich. Zorientovať sa v mori informácií často pomôže vlastný úsudok, ale i uvedomenie si niekoľkých základných faktov, ktoré s cukrom, sladením a životným štýlom celkovo úzko súvisia.

Pozor na skryté sladidlá!

Prijímanie cukru, podobne ako každej inej zložky potravy, by malo byť vedomé. To znamená, že človek má mať prehľad o tom, koľko čoho za deň zje. Jedine tak si dokážeme „strážiť“ rizikové potraviny a zároveň aj dbať na vyvážený a zdravý jedálniček. Kto má napríklad rád sladenú kávu, vie čím a v akom množstve si ju prisladil. Dokáže tak množstvo a kvalitu prijatého cukru vo svojej dennej dávke kávy kontrolovať a vyhnúť sa nadmernej konzumácii cukru pri iných jedlách. Riziko nastáva v prípade prijímania tzv. skrytých sladidiel. Zaujímavé  pritom je, že v mnohých prípadoch nemusí ísť o cukor. Ten je čoraz častejšie v potravinách nahrádzaný glukózovo-fruktózovým sirupom z kukurice, ktorý sa do produktov pridáva kvôli nižšej cene.  Možno ho nájsť nielen v typicky sladkých pokrmoch a nápojoch, ale napríklad i v mäsových výrobkoch. Pri jeho nevedomom prijímaní - napríklad pri pití už spomínaných sladených nápojov, človek do tela dostáva nekontrolovateľné množstvo takéhoto sladidla a s ním aj množstvo kalórii. Je náročné kvantifikovať tento príjem a z toho dôvodu sa stáva rizikovým. Dôležité je tiež rozoznávať vplyvy sladidiel na organizmus.  Zatiaľ čo repný cukor navodzuje v tele pocit sýtosti, kukuričný sirup podobný efekt nevyvoláva, naopak, chuť k jedlu podporuje.

Cukor je palivo pre mozog a svaly.

Je to naozaj tak. Správnosť tohto tvrdenia si možno overiť jednoduchým testom. Skúste namiesto cukru dodať telu umelú náhradu. Mozog sa okabátiť nenechá. Nielenže nebudete mať žiadnu energiu, ale telo sa začne potravy dožadovať intenzívnejšie. Asi len málokto dokáže úplne odbúrať chuť na sladké, pretože by musel vlastne potláčať svoje prirodzené chuťové preferencie. Stále totiž platí, že cukor je základným zdrojom energie pre fyzickú aktivitu. Nie je preto chybou, ale naopak sa odporúča na rýchle doplnenie energie pri športe, ale i pri fyzicky či psychicky náročnej aktivite dopriať telu cukor v rozumnom množstve.

Neobviňujeme cukor!

Existuje veľa neprávd o pôsobení cukru na ľudský organizmus. Jedno z najznámejších tvrdí, že cukor je zodpovedný za vznik zubného kazu. Pravdou však je, že kaz spôsobujú rozložené zvyšky potravy a baktérie v ústnej dutine, ktoré treba pravidelne odstraňovať. Ak sa čistenie zanedbá, zuby sa kazia.  Cukor tiež sám o sebe nespôsobuje obezitu. Človek priberá z nevyváženého pomeru príjmu a výdaja energie. Inými slovami, za obezitu môže nadmerná konzumácia nezdravého jedla v kombinácii s nedostatkom pohybu.  Cukor nespôsobuje ani hyperaktivitu detí. Už 23 lekárskych štúdii dokázalo, že cukor nie je za vznikom detskej hyperaktivity, ide o dedičné ochorenie. Informácia vyvracajúca túto súvislosť bola okrem iného uverejnená aj americkým lekárskym magazínom Journal of the American Medical Association.

Nebojme sa nedeľného koláča!

Nedajte sa zneistiť nepodloženými negatívnymi vyjadreniami o cukre a radšej stavte na obyčajný sedliacky rozum a na nespochybniteľné fakty.  Človek sladkú chuť prirodzene vyhľadáva už od svojho narodenia. Už malé dieťa inštinktívne pije sladkasté  matkino mlieko a dokonca aj pre našich predkov bola sladká chuť vždy veľmi dôležitá. Signalizovala dostatočné množstvo energie a ochranou pred chorobami. Preto sú receptory sladkej chuti už na špičke jazyka, umožňujú tým rýchlu kontrolu potravy. Ľudské telo je jednoducho už nastavené na prijímanie cukru a túžba po sladkom je časťou obranného systému, ktorý sa formoval u človeka stáročia. V súčasnosti, keď sa pohybujeme oveľa menej ako naši predkovia, je zároveň veľmi dôležité príjem cukru sledovať, dbať na jeho kvalitu a konzumáciu sladkého vyvažovať dostatočným pohybom. Obrazne povedané, nemusíte sa báť naservírovať svojej rodine v nedeľu pocukrovaný kúsok koláča a ponúknuť ku káve i kocku cukru, ak si popoludní doprajete povedzme ľahkú prechádzku.

 

Zdroj: Slovenský cukrovarnícky spolok

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!