lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zubnú náhradu nenosia LEN seniori

  Spracoval(a) : Katka
Dátum : 3.3.2011
späť
Späť

Poslať
 

Zubná náhrada a život s ňou je téma, ktorá sa týka väčšinou starších ľudí. No nie je to pravidlom. Nositeľmi  celkovej alebo čiastočnej zubnej náhrady sú i mladší ľudia, ktorí o zuby prišli z dôvodu športového úrazu, nehody alebo dlhotrvajúcej choroby. Niekedy aj zdravý človek so zvýšenou kazivosťou zubov, nesprávnou ústnou hygienou,  či v dôsledku nesprávnej výživy príde o svoje zuby v relatívne mladom veku.  Potom nastupuje na scénu zubná náhrada, ľudovo protéza, ktorá zďaleka neplní len estetickú funkciu. Pri jej nesprávnom nasadzovaní a fixovaní môže okrem pocitu neistoty napr. pri jedle, rozhovore či pri obyčajnom úsmeve, spôsobiť rad zdravotných problémov, ktoré by ste s nosením zubnej náhrady sotva spájali.

Ako sa  zžiť s protézou a nosiť ju tak, aby nás neobmedzovala a aby jej nesprávne fixovanie nespôsobovalo  zdravotné komplikácie?  Spýtali sme sa odborníka,  stomatológa                   Dr. Vlastimila Grausa  :

1.)               Aké máte skúsenosti s pacientmi, ktorí si zvykajú na zubnú protézu? Ako to znášajú? „Pacienti, ktorí z akýchkoľvek dôvodov prišli o svoje zuby (a nejedná sa len o ľudí po 60-ke) sú z estetických dôvodov a  pre zachovanie  žuvacej schopnosti,  nútení nosiť  náhradu zubov, teda celkovú alebo čiastočnú protézu. Je to protéza/náhrada  a teda pre nositeľa predstavuje cudzie teleso v ústach. Najlepšie si zvykajú ľudia, ktorý predtým nosili čiastočnú snímateľnú náhradu pripevnenú „háčikmi“ teda sponami o zvyškový chrup,“ hovorí  Dr. Graus.

Títo sa ľahšie adaptujú na  určité obmedzenia ako napr. zhoršené vnímanie teploty pokrmu a zhoršenie až absencia vnímania niektorých chutí, ktoré nosenie náhrad prináša. U celkových snímateľných náhrad nastupuje ďalší problém  - stabilita náhrad. V tomto prípade je veľmi dôležitá správna fixácia protézy.

2.)               Čo  odporúčate, ako stomatológ,  používateľom  protézy robiť, aby mali pri jej používaní pocit istoty a nevnímali ju ako istý druh hendikepu?

Dobrá spolupráca s ošetrujúcim lekárom vyrieši väčšinu problémov. Pacient by mal prvých 14 dní nosiť náhradu po hygienickej očiste aj v noci, lebo takto si podvedomie lepšie zvyká na novú situáciu. Pomôcť môžu aj rôzne adhezívne (fixačné) preparáty, ktoré náhradu lepšie „pridržiavajú“ na svojom mieste. Pokiaľ je náhrada funkčná nie je dôvod na akékoľvek pocity hendikepu- človek skrátka žije v novej situácii ako predtým a okolie si to vôbec nemusí všimnúť. Veď pri pozdrave a kontakte sa pozeráme dotyčnému do očí – len stomatológovia sa pozerajú o 10 centimetrov nižšie!

 

3.)               Čo robiť, keď je ďasno už deformovaného  tvaru a protéza nedrží?

Ak sa už nedá pristúpiť k predprotetickej úprave alveolárnych hrebeňov (ďasien, čo ostali po vypadnutých zuboch), teda ak sú už náhrady hotové a  sú problémy s ich stabilitou z najrôznejších dôvodov, je veľmi vhodné používať fixačné pasty alebo prúžky a podložky. Po aplikácii týchto sa zahustí prostredie medzi náhradou a sliznicou a náhrada potom lepšie priľne k povrchu sliznice. Pacient získa lepší pocit a aj sa stane istejším v používaní snímateľných náhrad.

 

Čo používať na spoľahlivú fixáciu zubnej protézy?

Produktov, ktoré zabezpečujú  bezproblémové a pohodlné používanie zubných protéz je  na trhu niekoľko. Prípravky radu Protefix však neobsahujú zinočnaté soli, ktoré by mohli v prípade vyšších koncentrácií a pri dlhodobom používaní pôsobiť toxicky a spôsobovať neurologické problémy  a sú spoľahlivé v akejkoľvek situácií.

 

Extra silný fixačný krém Protefix® spoľahlivo zafixuje zubnú náhradu i v prípade problémov s priľnavosťou. Aplikuje na mokrú protézu a pôsobí okamžite, preto ho stačí aplikovať iba raz denne. Jesť bez problémov môžete už päť minút po nanesení.  Takisto účinne tesní okraje protézy, čo zabraňuje zvyškom jedla dostať sa pod zubnú náhradu a spôsobiť otlaky a zápaly. Je chuťovo neutrálny a jeho priľnavosť neovplyvní ani konzumácia teplých nápojov. Vráti Vám pocit istoty a komfortu, pocit stability zubnej náhrady a silu zhryzu.  

 

Jedinečné fixačné podložky Protefix® sú vyrobené z jemnej tkaniny s výbornou znášanlivosťou, bez chute či zápachu. Zvlášť sa vyrábajú na hornú a dolnú zubnú náhradu. Obsahujú alginát sodný, ktorý krátko po navlhčení zvyšuje fixačný účinok. Pre niektorých pacientov, ktorý majú vážne problémy s priľnavosťou a nič iné nedrží, sú fixačné podložky Protefix® posledným možným riešením

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!