lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
História syru Mozzarella di bufala z regiónu Kampánia

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 3.3.2010
späť
Späť

Poslať
 

História tohto syra  je tesne prepojená s objavením sa   byvolov v  Kampánii,  v Južnom Taliansku.  Podľa niektorých zmienok sa byvoli dostali do tejto oblasti  už v šiestom storočí a podľa iných zdrojov priviedol  byvoly do Talianska Hannibal v piatom  storočí pred Kristom.

 

Monsignor Alicandri, historik z metropolitného kostola obce Capua, vo svojom diele  z  XII. storočia spomína dokument, v ktorom sa píše, že v Kláštore Sv.  Vavrinca (Monastero di S. Lorenzo) v Capua, zvykli mnísi ponúkať ako občerstvenie pre pútnikov kúsok chleba a  “mozzu” , čiže  mäkký syr.  Názov   “mozzarella”  úzko súvisí  s  pojmom  “mozza”, čo neznamená nič iné ako mäkký syr, alebo mäkký byvolí syr, ako sa dá vyvodiť z textu  Monsignora Alicandriho. Zároveň sa zdá,  že tento výraz je odvodený od  operácie spracovania, nazývanej “mozzatura”, ktorá je vykonávaná pre rozdelenie syrového cesta  na malé  kúsky. 

 

Dodnes používaný názov“mozzarella” prvý krát nachádzame v 16. storočí.  Bartolomeo Scappi, kuchár Pápežského dvora  vo svojej knihe receptov uvádza “…mlieko, čerstvé maslo, prezretý tvaroh, čerstvé mozzarelly a mliečny sneh…”. 

 

Aj keď od šestnásteho storočia sa začína hovoriť  o mozzarelle a o iných syroch, neboli tieto výrobky veľmi rozšírené. V sedemnástom storočí sa spomínajú  “bufalare”, čo    murované stavby  kruhového tvaru, kde sa spracovávalo byvolie mlieko a vyrábal sa syr  caciocavalli, maslo, tvaroh a samozrejme mozzarella. Na začiatku bola mazzarella určená hlavne na miestny trh a to z dôvodu jej jej nízkej trvanlivosti.

 

Vďaka  jednému zariadeniu  pre chov byvolov a spracovanie mlieka v  Tenuta Reale, známejšej pod menom “Reggia di Carditello”, začína mozzarella získavať všeobecnú známosť a dopyt.  Na trhu sa objavuje okolo r. 1720, začína sa jej distribúcia  a známou sa stáva od r.  1780.

 

So zjednotením  Talianska vzniká v meste Aversa  trh a s ním aj veľkoobchod  s mozzarellou a inými syrmi. Dopyt a ponuka na tomto trhu určoval  a riadil tvorbu cien, ktoré sa potom uplatňovali na celý obchod s mozzarellou.  Mozzarella mala vždy prepojené svoje korene s byvolmi, ktorí sa na začiatku využívali ako ťažné zvieratá, ale neskôr sa stali vzácnymi vďaka  ich mlieku.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!