lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Po pôrode - šup do formy

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 27.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Narodenie dieťaťa je pre ženu nádherný zážitok a to aj napriek tomu, že pôrod rozhodne nepatrí medzi príjemné záležitosti. Ale keď je už po ňom, stačí sa niekoľkokrát nadýchnuť a všetko zlé je onedlho zabudnuté.  Z perinky na vás pozerajú  nič netušiace očká a drobné telíčko vo vás vyvolá intenzívnu potrebu ochraňovať ho. Avšak už niekoľko dní vás rovnako ako dieťatko začne zaujímať aj vaša postava.


Tehotenstvo sa skončilo a vy možno s úžasom pozorujete, čo sa stalo s vašou postavou. Nedá sa nič robiť – materstvo spôsobuje na tele ženy značné zmeny. Počnúc ochabnutým svalstvom panvy, brucha a zadočku až po nadmernú pružnosť väzív. Mnohé ženy dokonca zotrvávajú v presvedčení, že zdeformovaná postava s trvalými následkami je cenou za zdravé dieťatko. Ale to vôbec nie je pravda. 
   Zmena životného štýlu po prvom pôrode vás určite  prekvapí, alebo dokonca až zaskočí. Neustály kolobeh kŕmenia, prebaľovania a kontrolovanie dieťatka je únavné a vyčerpávajúce. S prekvapením zistíte, že je problém dokončiť aj tú najjednoduchšiu vec a neraz až okolo obeda skonštatujete, že ste vlastne ešte ani nedokončili vlastnú rannú hygienu – o raňajkách ani nehovoriac. No a kde v tom chaose zobrať chuť a čas na cvičenie?  Lenže prvoradá je hlavne vaša chuť cvičiť. A ak máte naozaj chuť, od začiatku sa snažte prispôsobiť tomu aj systém práce.  Spočiatku využívajte čas, kým bábätko spí, alebo kombinujte cvičenie s inými činnosťami. Napríklad pri žehlení plienok sa môžete striedavo stavať na špičky a tak formovať svoje lýtka, pri dojčení môžete sťahovať svaly zadočka a panvového dna, alebo izometricky posilňovať brušné svalstvo.
  Pravidelne   začnite vykonávať 2-3 cviky niekoľkokrát denne a postupne k nim pridávajte ďalšie. Neskôr zaraďte aj cviky na výdrž a po 3. mesiaci môžete posilňovať s ľahkou záťažou, ktorou môže byť aj dieťatko. Samozrejme, v prípade zdravotných problémov alebo extrémnej únavy cvičenie vynechajte a poraďte sa s lekárom.

RADY NA ZAČIATOK
1 Po pôrode si doprajte čas na regeneráciu organizmu.
2 Počas prvých šiestich týždňov sa pokúste vytvoriť si pre seba aj dieťa určitý systém.
3 Ľahké cviky na panvové dno môžete precvičovať už v pôrodnici.
4 Množstvo a intenzitu cvikov stupňujte len pomaly.
5 Pri dobre zostavenom tréningu stačí cvičiť štyrikrát týždenne po 20-30 minút.

Po pôrode môžete začať napríklad s dvomi ľahkými cvikmi, ktoré nestoja veľa času ani námahy a môžete ich cvičiť dokonca aj v posteli:
A V akejkoľvek polohe silno stiahnite svalstvo panvového dna, chvíľku zadržte a uvoľnite. Čas zovretia postupne predlžujte.
B V ľahu na chrbte vtiahnite brucho, na chvíľku  zadržte  a uvoľnite.

OD 4. TÝŽDŇA
Približne od štvrtého týždňa po pôrode je vhodné zapojiť do cvičenia aj dieťatko.
1 Ľahnite si na chrbát, dieťatko položte na bruško na svoje brucho tak, aby ste ho mohli hojdať vytláčaním a vťahovaním brucha. Rastúce bábätko je nielen dôvod pre materinskú pýchu, ale  vynikajúce aj na postupné zvyšovanie záťaže.
2 V ľahu na chrbte alebo posediačky na podlahe či posteli napínajte striedavo ľavú a pravú špičku, chvíľku zadržte a urobte chodidlom ,,fajku“  potom znova zadržte. Sťahujte a uvoľňujte sedacie svalstvo.


 


Diskusia k článku:

hahaha, musim sa smiat. dakujem, plienky nezehlim, pouzivam pampers a pri kojeni nevtahujem svalstvo panvoveho dna. zena tak kratko po porode ma ine starosti, nez vyzerat okamzite krasna. btw. mam svoju povodnu vahu 7 tyzdnov po porode aj bez zatahovania panvoveho svalstva pri kojeni. ale pobavili ste ma!
Neregistrovaný - elka-telka, 27.3.2002 15:42
fajn elka-telka, ale kazda zena je ina, preto sme osobnosti a individuality ty s tym nemas problem, niekto priberie aj z vody tak podakuj prirode, dedicnosti a genom
Neregistrovaný - ja, 27.3.2002 17:58
mne ale neslo o to, ako vyzeram ja, ale o to, ze nepoznam zensku, ktora by par dni, ci tyzdnov po porode robila take veci.
Neregistrovaný - elka-telka, 27.3.2002 18:49
elka-telka, to , že ty takú nepoznáš, ešte neznamená, že také ženy nie sú.
Neregistrovaný - eva, 27.3.2002 22:58
tak napriklad ja som po porode cvicila, pretoze som bola po cisarskom a uz v porodnici ma chodili mordovat fyzioterapeuti. A spravilo mi to dobre. A mala som na to aj dost casu, aj chut. Neprehanala som to, lebo vobec nie som sportovy a pohybom posadnuty typ, ale pomohlo mi to aj na zmensenie maternice a hlavne na chrbat.
Neregistrovaný - evulik, 28.3.2002 10:17
Nic v zlom tie Vase prispevky, ale vzdy su take polovicate :) Hm, preco napriklad nepoviete, ze cviky na brusne svalstvo v prvych dvoch mesiacoch po porode mozu neskor podporit mocovu inkontinenciu? Alebo napriklad ze najskor treba urobit reedukaciu panvoveho svalstva? Skoda reci, uz vidim mamicku po porode, ktora vstava v noci kazde dve hodiny kojit mimino, cez den zvlada domacnost a este aj cvici... najma pri prvom dietatku, ked je vsetko nove, nepoznane :)
Neregistrovaný - , 28.3.2002 11:21
Na obdobie po narodení prvej a zatiaľ jedinej dcéry spomínam ako na úžasné aj preto, lebo to bolo po dlhom čase obdobie pravidelného chodenia do posilňovne. Dvakrát týždenne dve hodiny užitočného relaxu od denno-nočného kolobehu. Dnes, keď dcéra chodí do školy a rôzne krúžky, to už napríklad časovo nevychádza. Myslím, že je hriech, keď sa ženy po pôrode nepozbierajú a nedajú si telo do poriadku.
Neregistrovaný - Ela, 28.3.2002 11:58
uha, ako vidim, sloivnsko je plne uvedomelych matiek, len ja som taka lemra, ze necvici a nechava to na matku prirodu. a tak teda mila matka priroda, dakujem ti,ako mi poradili v jednej reakcii, ze sa o mna tak dobre staras aj pri mojej trestuhodnej nedbalosti k sebe samej:-), a nech ti to vydrzi aj nadalej, kym nebudem mat skutocnu potrebu do posilovne zacat chodit, alebo zacat aspon pri kojeni vtahovat svaly panvoveho dna:-))))))
Neregistrovaný - elka-telka, 28.3.2002 13:43
premyslala som a teraz vazne - neverim, ze by niekto zacal cvicit uz pocas sestonedelia, ako radi clanok. jednoducho nie preto, ze by nchcel, ale preto, ze napriek chuti cvicit a vyzerat cim skor dobre ako predtym si to malokto moze dovolit. vacsina matiek je tak unavena po prebdetych nociach, dvojhodinovych intervaloch v kojeni a snahe venovat sa aj starsiemu dietatu, ze nema na to silu. ak mam cas lezat v posteli uvolnene co i len par minut bez toho, aby som musela neodkladne nieco robit, mozem hovorit o mimoriadnom stasti a to mam dietatko, ktore spi cele noci iba s jednym zobudenim. ela, vazne mi chces povedat, ze si zacala chodit do posilovne uz v sestonedeli? neviem ako na slovensku, ale tu v kanade sa odporuca pocas sestonedelia len chodza a tzv. kegelove cviky (ktore su podobne ako pisu v clanku) sa doporucuju tiez, na kontrolu svalstva panvoveho dna, aby nedochadzalo k uniku mocu, ale podmienka je aby bola rana zacelena. v porodnici na to urcite nieje vhodne miesto , napriek tomu,ze to v clanku odporucaju. ale inak, nech kazdy robi co sa mu paci, ak sa na to citi, nech cvici, moj nazor ale je, ze to vsetko chce cas a nic netreba unahlit. tento clanok mi pripada cely v style ak ste tucna, je to ostuda = ak necvicite po porode, budete vyzerat horsie nez zle. .
Neregistrovaný - elka-telka, 28.3.2002 15:22
Žena po pôrode má iné starosti. A vôbec - myslím si, že vôbec nezáleží na tom, koľko má žena detí - ak o seba dbá, nikto nevie, či je bezdetná alebo má tých detí 6. Poznám rozkysnuté mladé bezdetné dievčatá a aj matky 4 detí, ktoré sú ako prútik. A určite necvičili hneď po pôrode, ale až neskôr, keď si na to našli čas. Alebo taká Zuzka Kořínková, alebo Marieta Žigalová. Čo myslíte - koľko majú tie detí? a rokov? Ja som po 2 dieťati, keď mal asi 1 mesiac, ešte stále vyzerala ako v 6 mesiaci a samozrejme, že ma to štvalo, ale bola som taká vyšťavená, nevyspatá, unavená, že som vôbec nemala síl a ani chuť cvičiť. A pritom som chudla, váha išla sama dolu, keď mal asi pol roka, znova som vyzerala ako predtým. A neviem, či autorka má svoje vlastné skúsenosti, alebo tento článok len zniekade odkopírovala. Ak by písala na základe vlastných skúseností, asi by to vyzeralo inakšie.
Neregistrovaný - zdenka b, 3.4.2002 11:01
xkus rjqf lrftenkz sarxkg jxpnwmckr fdjtylvn eajxlcpko
Neregistrovaný - uqkpdz mktopgzbh, 23.8.2007 16:50, nwixt(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!