lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Umývať alebo neumývať?

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 7.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

To je ale otázka...Dermatológovia čoraz častejšie berú na milosť základnú hygienickú zostavu: vodu a mydlo.  Voda totiž vynikajúco opláchne pokožku. Ráno ju oživí a prebudí, večer očistí a osvieži. Preto sa mnohí kožní lekári domnievajú, že pokožka tváre potrebuje aspoň raz denne vodný kúpeľ. Samozrejme pod podmienkou, že voda nie je filtrovaný odpad,  nasýtený chlórom. V takom prípade treba vodu prevariť alebo použiť radšej minerálku.
 

Rozhrešenie pre mydlo
Podobne to vyzerá aj s dlho zatracovaným mydlom. Skutočné mydlo, vyrábané zo solí mastných kyselín, je zásadité a ničí prirodzený, kyslý ochranný plášť pokožky a tým ju zbavuje ochrannej bariéry pred baktériami a vírusmi.  Ťažko sa oplachuje. Zvyšky, ktoré ostanú na pokožke, ju dráždia a vtedy začína pokožka z nepochopiteľných príčin štípať a vyskakujú na nej červené fľaky. Ale mydlo je aj majster v boji proti špine.  Doktor Norman Orentreich, tvorca programu troch krokov Clinique ubezpečuje, že  mydlo nemá seberovného. Odporúča, aby sme si tvár po zmytí mejkapu umyli ešte aj jemným mydlom. Komu ale tento nápad nevyhovuje, môže siahnuť po inom čistiacom prostriedku. K dispozícii máme plejádu olejov,kociek, krémov, gélov a čistiacich  pien.

Anatómia kocky
Kocky na umývanie, tzv. syndety alebo glycerínové mydlá, sú vlastne mydlá bez mydla.  Tvarom sa podobajú na klasické, ale ich zloženie je celkom iné.  Ich hlavnou zložkou  sú povrchovo aktívne zložky, vyrábané chemickou syntézou. Pôsobia teda len na povrchu pokožky – dokonale si poradia so zvyškami mejkapu aj s prachom a pritom nenarúšajú ochranný plášť pokožky. Ich  pH je takmer rovnaké, ako prirodzenéPh (5,5).  Keď sa však ukázalo, že syndety intenzívne odmasťujú pokožku, dokonca viac ako alkalické mydlá, začali ich výrobcovia obohacovať o zložky, ktoré obnovujú lipidový plášť: rastlinnými olejčekmi alebo glycerínom. Vďaka glycerínu je napríklad syndet Neutrogena vhodný aj pre suchú a citlivú pokožku. Syndet Vichy zase vynikajúco hydratuje, pretože obsahuje mandľový olejček. Syndet Laroche-Posay  obsahuje lipoaminokyseliny, imitujúce prirodzené zložky vrchnej vrstvy pokožky. Vďaka tomu sám likviduje škody, napáchané na pokožke počas umývania a pomáha jej rýchlo vrátiť sa do rovnováhy. 

Pena  z tuby
Pre mastnú pokožku je mimoriadne príjemné čistenie čistiacimi penami s povrchovo účinnými látkami.  Čistia a zároveň sťahujú póry a zmatňujú pokožku.  Majú veľmi jemnú vôňu alebo nevoňajú vôbec. Vďaka tomu pokožku nedráždia, ani nevyvolávajú alergie.  Emulzia na umývanie tváre Johnson ´s  pH 5,5 utišuje podráždenú pokožku pantenolom. Bipur Gel Pur Equilibrant od Biothermu obsahuje látky, ktoré brzdia vylučovanie mazu. Gély sú zvyčajne dostupné v tubách. Z nich vytlačíme nepatrné množstvo, rozotrieme v dlaniach  a nanášame na vlhkú pokožku. Potom treba vymasírovať končekmi prstov každý centimeter štvorcový pokožky, až kým sa gél nezmení na ľahkú penu. Voda na oplachovanie by mala byť prevarená, prefiltrovaná alebo minerálna. Po umytí treba tvár osušiť. Inak sa voda odparí a zbytočne vysuší pleť.

Vždy aj tonik
Celé dielo ovenčí pleťový tonik.  Nevyhnutný a prepotrebný  po každom umytí tváre. Čistý tampónik je najlepším dôkazom, že voda a gél si poradili s nečistotou. Tonik takisto dbá o pH pokožky a pomáha predchádzať jej podráždeniu. Pre suchú pokožku je najlepší zvlhčujúci, pre mastnú zase tonik s púdrom. Vždy si vyberajte tonik bez alkoholu. Alkohol nadmerne vysušuje dokonca  aj mastnú pokožku.

Mliečna alternatíva
Pleťové mlieko obľubujú najmä ženy so suchou pokožkou. Kozmetické mliečka ju mierna zvlhčia, zásobia tukom a dokonca aj ochraňujú pred vráskami. Mlieko nikdy nenanášajte na tvár tampónom – ani vatovým, ani bavlneným! Kozmetický výrobok totiž vniká namiesto do pokožky do vlákna a potieranie vatou pokožku zbytočne dráždi. Najprv si trocha mlieka naneste  do dlane – ohriate teplom pokožky lepšie vstrebe všetky nečistoty. Špecialisti z kozmetických firiem radia rozotrieť mliečko  po celej tvári, až po vlasy a uši. Potom si pošúchajte ruky, aby sa prehriali a prikryte si tvár dlaňami. Počkajte pol minúty, až kým mlieko celkom nerozpustí mejkap. Napokon ruky prudko odtiahnite od tváre. Ak ste mali hrubú vrstvu podkladu, zopakujte túto procedúru dva, alebo až trikrát. Teraz navlhčený tampónom zotrite špinu.


Diskusia k článku:

reklama!!! Uvedečne pripravky VZDY narusia ochranny plast pokozky. Nahovaranie citatelov pomocou vymyslov, aby zacali kupovat vyrobky ktore vykazuju pre vyrobcov pokles predaja....:(:(:(
Neregistrovaný - viv, 7.3.2002 15:25
To the lady.sk admin, You always provide helpful information.
Neregistrovaný - , 28.1.2023 03:18, fatima.hunsicker(`na`)yahoo.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!