lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vďaka, pán Fleming

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 6.3.2001
späť
Späť

Poslať
 

Liek, ktorý mu podávali sa nazýval penicilín a jeho objaviteľom bol mikrobiológ sir Alexander Fleming, ktorý penicilín objavil desať rokov pred jeho podaním oxfordskému policajtov a v roku 1945 zaň získal Nobelovu cenu.
Liek sa potom stal módnym hitom a lekári ho predpisovali veľmi často a neveľmi presne, hoci jeho objaviteľ niekoľkokrát zdôraznil, že penicilín nie je všeliek. Priam prorocké sú jeho slová: „Keď sa penicilín dostane k verejnosti, bude sa isto používať na liečenie všetkých druhov infekcií, aj takých, na ktoré nebude vôbec účinkovať. No ani vtedy nenarobí veľkú škodu, samozrejme okrem pacientovho sklamania. Penicilín nie je zázračným liekom na všetko. Veľmi dobre zaberá len proti niektorým druhom mikróbov," takto sa o novom lieku vyjadril na sklonku druhej svetovej vojny.

Podobne ako mnohé iné veľké vynálezy, aj penicilín bol objavený len náhodou. Profesor Fleming pestoval na miske jeden druh baktérií. Keď odišiel na dovolenku, zabudol ich prikryť a po návrate zistil, že mu baktérie vyhubila pleseň - Penicillium notatum, odkiaľ pochádza meno penicilín. Skúmal ďalej a zistil, že táto pleseň likviduje určité baktérie a má liečivé účinky. Príchod penicilínu bol pre vtedajšiu medicínu požehnaním, priniesol výrazný úbytok smrteľných prípadov pri niektorých druhoch infekcií. V tom čase to bolo veľmi dôležité, pretože v prvej svetovej vojne zomrelo najmenej 15 percent celkového počtu obetí na niektorú z infekčných chorôb. V druhej svetovej vojne už vojaci vďaka penicilínu na infekcie takmer vôbec nezomierali. Vývoj šiel dopredu a aj toto antibiotikum sa vylepšovalo. Od čias Flemingovho objavu prišli vedci s novými druhmi antibiotík, vďaka ktorým dokáže človek bojovať proti čoraz väčšiemu počtu infekčných ochorení. Zneužívanie a nesprávne dávkovanie antibiotík však už ukázalo aj svoju odvrátenú tvár. Mnohé baktérie si už zvykli, prispôsobili sa a tak sa často antibiotiká , ale aj sám penicilín stávajú neúčinnými. Napriek tomu zostáva penicilín dôkazom toho, že aj baktérie možno poraziť.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!