lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Túžite po vlastnom bývaní v Rakúsku? Obráťte sa na ForDom

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 8.2.2014
späť
Späť

Poslať
 

Nikdy nebolo dostupnejšie dať si postaviť nízkoenergetický, či pasívny dom, ako dnes. Najväčší slovenský výrobca týchto stavieb ForDom stavia domy na kľúč za reálne ceny od 100 000 až 150 000 Eur, v závislosti od kvality, rozsahu a vybavenia objednaného domu a to už za obdobie 3 až 4 mesiacov. S financovaním stavby v Rakúsku a to aj pre Slovákov, je to ešte jednoduchšie ako na Slovensku. Existuje tu niekoľko typov pôžičiek a to ako štátnych, tak aj krajinských.  Informoval o tom marketingový riaditeľ najväčšieho slovenského výrobcu nízkoenergetických a pasívnych domov ForDom, s. r. o. Zvolen Branislav Kuzma.

 

,,Štátna podpora na bývanie sa v Rakúsku pohybuje od 18 000 do 40 000 Eur, podľa rodinného príjmu a energetických ukazovateľov domu. Rodiny s deťmi majú rôzne dotácie a úľavy z celoštátnych i regionálnych programov a to až do výšky 70 % z ceny domu. Podmienky na získanie závisia od lokality a typu domu, získavajú ju však iba domy, ktoré sú ekologické, šetria životné prostredie a energetické zdroje. Podporované nízkoenergetické domy tak majú ročnú spotrebu energie 25-50 kWh na m2. Čím je spotreba nižšia, tým je väčšia šanca na udelenie podpory na bývanie.  Môžu ju získať všetci občania EÚ s trvalým pobytom v Rakúsku. V prípade štátnej dotácie sa zohľadňujú kritériá potvrdené výpočtom energetického auditu. Veľkú úlohu tu zohrávajú obnoviteľné zdroje energie, využívané na vykurovanie, ekologické stavebné materiály, solárne kolektory, tepelné čerpadlá, či systém riadeného vetrania s rekuperáciou. Okrem toho, do celkovej podpory pre rodinu sú zahrnuté aj prídavky na deti, manžela, či manželku, ale aj podpora pre telesne postihnutých ľudí, alebo ľudí s minimálnym príjmom,“ vysvetlil  B. Kuzma.

 

Dodal, že pred výstavbou si musí záujemca zaobstarať pozemok. V Rakúsku je dostatok rakúskych spoločností, ktoré sa zaoberajú predajom pozemkov. Ich cena je až o polovicu nižšia ako na Slovensku, získať sa dajú už od cca 70 do 130 Eur za m2. Pôsobia tam však aj slovenské firmy, ktoré sú zaregistrované v Rakúsku a predávajú realitné pozemky, alebo túto kúpu vedia na Slovensku sprostredkovať slovenské realitné kancelárie. Ušetriť sa dá na pozemku predávanom súkromne, nie developerom. Je možné sa obrátiť aj priamo na obec, kde záujemcom odpovedia v otázke obecných pozemkov na uvedené účely.

 

„Vybavenie povolení je v Rakúsku niekedy ľahšie ako na Slovensku. Zájdete na tamojší stavebný úrad, kde vám povedia o všetkých potrebných dokumentoch. Každá spolková krajina tu má svoj úrad. Pokiaľ sú to pre vás prekážky, treba si najať firmu, ktorá tieto záležitosti vybaví. Môžete sa obrátiť aj na našu spoločnosť ako výrobcu. Poradíme, aký dom, za koľko, kde, pretože spolupracujeme s našou dcérskou spoločnosťou  FertighausOK GmbH, ktorá vám v Rakúsku vytvorí projekt na mieru, vrátane energetického certifikátu, technickú správu, všetko v súlade s rakúskymi normami. Za posledné roky sme postavili 39 domov v Hainburgu, Kittsee, Pame, Gattendorfe, Bergu, Nickelsdorfe, Wolfsthal a v Edelstal,“ upresnil B. Kuzma.

 

Ďalej poukázal na to, že v súčasnej dobe, keď sú trendom alternatívne zdroje energií, je pre mladých ľudí nízkonákladové ekologické bývanie už samozrejmosťou. Vo vyspelých západných krajinách sa približne 46 % rodinných domov stavia z dreva. Pre rodiny s deťmi je z ponuky ForDomu vhodný energeticky pasívny dom radu EcoUniversal s technológiou SmartHub, s tepelným čerpadlom typu zem-voda. Je to novinka na slovenskom trhu. Minuloročnou novinkou bola aj skladačka nízkoenergetických rodinných domov Puzzle. Novinkou pre staviteľa je zase možnosť výstavby z CLT panelov – krížom lepené drevo z masívu, ktorá osloví vynikajúcimi tepelnými vlastnosťami (už pri nižších hrúbkach je možné dosiahnuť dobrý tepelný odpor) a vysokou variabilitou. Celistvosť obvodového plášťa vylučuje tvorbu tepelných mostov a nakoľko ide o výstavbu z trvale obnoviteľných zdrojov, je aj šetrný k životnému prostrediu.

 

ForDom, s.r.o., Zvolen postavil vlani 32 stavieb. Viac ako tretina tržieb pochádza  z exportu do Rakúska. ForDom, s.r.o. je najväčším výrobcom a dodávateľom nízkoenergetických a pasívnych montovaných rodinných domov celostenovej konštrukcie v SR.  Je aj výrobcom a distribútorom stavebných systémov a materiálov, ako krovy, nosné konštrukcie zastrešenia, výrobné haly, špeciálne drevené konštrukcie a iné energeticky úsporné montované stavby. Konštrukčné systémy  ForDom sú certifikované Technickým a skúšobným ústavom stavebným n. o. Bratislava. Firma je držiteľom Značky kvality drevostavieb, členom Zväzu spracovateľov dreva SR a Inštitútu energeticky pasívnych domov (IEPD). Rodinné domy vyváža do Rakúska (Hainburg, Kittsee, Pama, Gattendorf, Berg) aj Francúzska.

 

Viac informácií je na www.fordom.sk , www.fertighausok.at


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!