lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako správne kúriť.

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 12.2.2010
späť
Späť

Poslať
 

Zima je tu a Vy sa chytáte za hlavu pri účtoch za energie. Neviete sa doma zbaviť studených nôh a skrehnutých prstov? Dôvodov môže byť viac. Máte zle izolovaný dom alebo byt a teplo Vám uniká cez okná, dvere, či steny, alebo nesprávne kúrite. S tým prvým Vám, bohužiaľ, môže pomôcť len odborník, s tým druhým si môžete pomôcť aj sami.

 

V prvom rade by ste nemali prekurovať.

Príliš prekúrené miestnosti Vám môžu spôsobiť zdravotné problémy, pocity nepohody, vysúšanie slizníc, pleti, či sťažené dýchanie. Prechody z tepla do chladu môžu narušiť imunitu človeka a skončiť chrípkou. Pomôže, ak budete dodržiavať optimálnu teplotu v miestnosti. Pre obývacie izby, kuchyne, pracovne a detské izby sa odporúča teplota v miestnosti 20 – 22°C, v spálni by mala byť o niečo nižšia, 18 – 20 °C. V kúpeľni a WC by sa teplota mala pohybovať od 22 – 24 °C, na schodiskách a predsieňach od 10 - 15 °C.

 

Nezabúdajte vetrať.

Ak máte pocit, že v zime vetrať netreba, že len zbytočne pustíte dnu chladný vzduch, ste na omyle. Vetranie je dôležité a nemalo by sa podceňovať. Vydýchaný vzduch v miestnosti môže byť plný bacilov a baktérií. Okrem toho, nedostatočné vetranie môže viesť k zvýšenej vlhkosti vzduchu a s tým spojeným problémom. V zimnom období vetrajte rýchlo a intenzívne, stačí aj päť minút, môžete pritom otvoriť okná aj dvere na protiľahlých miestnostiach.

 

Pravidlo tepelnej pohody hovorí, že rozdiel povrchovej teploty pevných objektov (stien, podláh, okien, dverí a vybavenia miestnosti) a teploty vzduchu by nemal byť väčší než 4°C. Tepelná pohoda tiež znamená, že človek sa cíti v miestnosti príjemne, nepociťuje ani nadmerné teplo ani chlad. Na toto majú vplyv aj vykonávané činnosti. Pri odpočinku potrebujeme teplotu vyššiu, pretože sa nehýbeme. Naopak, pri fyzickej práci sa zahrejeme aj sami, preto môže byť teplota nižšia aj o niekoľko stupňov. Napríklad v kuchyni, kde sa predpokladá, že sa človek bude hýbať viac, môže byť teplota o niečo nižšia, ako v obývačke, kde sedí pred televízorom.


Dôležitá je aj vlhkosť vzduchu.

Ako príjemnú pociťujeme vlhkosť 40 - 60% vychádzajúc z izbovej teploty 18 - 23 °C. Príliš nízka vlhkosť vzduchu vyvoláva v človeku pocit tepelnej nepohody, pretože sa zvyšuje odparovanie z nášho tela, ktoré sa tým ochladzuje. Tým nás núti zvyšovať teplotu v miestnosti aj o niekoľko stupňov. Pritom už zvýšenie teploty v miestnosti o 1 °C  znamená pre našu peňaženku až o 6 % viac výdavkov. Pozor, keď je vzduch v miestnosti príliš vlhký, voda z tela sa odparuje ťažko, preto sa potíme. Na stenách sa objavujú plesne a darí sa viac aj roztočom. Udržať optimálnu vlhkosť v zime pomáhajú zvlhčovače vzduchu, sušenie bielizne v interiéri, či pestovanie izbových rastlín.

 

Myslite moderne.

Dnes už neplatí, že pod každým oknom musí sídliť radiátor či akumulačky. Nebojte sa poobzerať po nových riešeniach, ktoré sú estetickejšie, ekonomickejšie aj zdravšie. Spôsoby kúrenia fúkaním už vyšli z módy, na trhu sú veľkoplošné sálavé systémy, ktoré sú zabudované priamo v podlahe, stenách, či strope. Tieto Vám poskytnú vysoký komfort bývania, kde sa využíva absolútne bezprievanová technológia, ktorá je nehlučná a nezanáša sa prachom. Systém nepuká a ani nehučí, jednoducho si nastavíte akú chcete mať doma teplotu a on sa postará o Vaše dokonalé pohodlie. Stenové a stropné systémy majú tiež ďalšiu výhodu, a to že ich môžete využívať počas celého roka, pretože v zime systém vykuruje,  v lete zase výborne chladí.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!