lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 18. Apríl, , Dnes oslavuje Valér
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Varenie nie je iba povinnosťou

  Spracoval(a) : Janka
Dátum : 9.2.2009
späť
Späť

Poslať
 

Slováci varia častejšie ako naši susedia v Maďarsku a Českej republike. Cez týždeň je pre nich najdôležitejšia rýchlosť prípravy jedla, počas víkendov má jedlo pripomínať chuť domova a cez sviatky dbajú na výnimočnosť pokrmov. Dokazuje to výskum, ktorý pre IKEA realizovala agentúra GfK.

Je varenie povinnosť alebo potešenie? Varia ľudia iba preto, že musia, alebo je v tom niečo viac? Aj na tieto otázky hľadala IKEA odpovede v najnovšom prieskume, ktorý bol zameraný na stravovacie návyky, zvyklosti v kuchyni a rôzne aspekty kuchynského vybavenia. Snahou je vytvoriť z kuchyne opäť priestor, v ktorom bude rodina tráviť spoločné chvíle a vniesť do varenia radosť a potešenie z prípravy jedla pre svojich najbližších.

Hlavne nech je to už hotové!

Cez týždeň uprednostňujú Slováci rýchle varenie s čo najmenším úsilím. Hlavným kritériom je rýchlosť (93%), po ktorej nasleduje ľahká príprava jedla (74%). Rýchlosť prípravy je dôležitá aj u našich susedov v Českej republike (79%) a v Maďarsku (77%). Štvrtina respondentov zo Slovenska sa stravuje počas týždňa v reštauráciách alebo v rýchlom občerstvení. Rovnako 25% z nich varí iba cez víkendy a viac ako polovica považuje varenie za povinnosť.

 

Čo nám bráni variť?

Slovenskí respondenti by varili častejšie, ak by mali viac času (56%), ak by varenie sprevádzal menší neporiadok (51%), či ak by mali kuchyňu vybavenú lepším nábytkom (31%). Takmer štvrtina vníma  ako prekážky vo varení aj malú kuchyňu, nedostatok skladovacieho priestoru a pasivitu rodinných príslušníkov pri príprave jedál. Malé triky so zariadením kuchyne však vedia maximalizovať skladovacie priestory a základné nástroje zároveň urýchlia prípravu jedál a následné upratovanie.

 

Polovica Slovákov sa stravuje oddelene od rodiny

Aj napriek tomu, že dve tretiny Slovákov považujú varenie za činnosť, ktorá zbližuje rodinu, až polovica z nich sedí počas jedenia mimo rodiny. Prevažuje konzumácia počas práce, pri čítaní či pred televízorom. Medzi výhody domáceho stravovania patrí podľa opýtaných predovšetkým to, že jedlá vyhovujú vkusu rodiny a jeho cenová výhodnosť oproti stravovaniu v reštauráciách.

 

Varenie je umenie a kreatívny darček

Aj keď veľa ľudí uprednostňuje rýchle varenie, viac ako dve tretiny opýtaných Slovákov si myslia, že s láskou pripravené jedlo je krásny darček. Zároveň 72% z nich považuje varenie za kreatívnu a umeleckú činnosť. Varenie vníma ako relax a zábavnú činnosť každý tretí opýtaný. Tieto odpovede naznačujú, že varenie sa môže stať príjemnou činnosťou pokiaľ sa podarí odstrániť niektoré spomínané prekážky.

 

Praktická kuchyňa víťazí nad dizajnom

Pokiaľ ide o zariadenie kuchyne, polovica opýtaných považuje praktickú kuchyňu za absolútne dôležitú. Každý desiaty respondent uznal finančnú náročnosť ako rozhodujúci faktor. Dizajn kuchyne považuje za dôležitý štvrtina opýtaných Slovákov, pričom v Maďarsku je dôležitý dizajn pre 10% ľudí a v Českej republike len pre 6%. Usporiadanie kuchyne do tvaru L alebo lineárne je najčastejším riešením na Slovensku, u našich susedov sa objavuje nezriedka aj paralelné riešenie alebo usporiadanie do tvaru U. Rozloha kuchýň sa pohybuje vo väčšine prípadov v rozpätí 5 – 15 m2.

 


Diskusia k článku:

-nech je varenie cimkolvek ale urcite nie je povinnostou -a kto by mal akoze mat tu povinnost?
Neregistrovaný - robert, 9.2.2009 14:10
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!