lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Najčastejšie neliečený problém- inkontinencia 1/2

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 11.2.2005
späť
Späť

Poslať
 

V USA bola uskutočnená zaujímavá štúdia, ktorá potvrdila, aký zdravotný problém zostáva najčastejšie nediagnostikovaný lekárom, a teda aj neliečený. Sú to problémy s udržaním moču. Uvedenej štúdie, zrealizovanej na objednávku Národnej asociácie pre kontinenciu (National Association for Continence) firmou Harris Interactive,  sa zúčastnilo viac ako 1400 Američanov. Mnohé zo záverov štúdie sú veľmi zaujímavé, i keď nie v príjemnom zmysle slova.

· Je alarmujúce, že 87 percent osôb, ktoré trpia problémami s udržaním moču, sa nedokážu zdôveriť svojmu lekárovi.
· Navyše 64 percent tých, ktorí majú symptómy inkontinencie, s nimi nič nerobia (t.j. nielenže nenavštívia lekára, ale ani sa sami nepokúšajú nájsť spôsoby, ako problémy zvládať).
· Osoby, ktoré majú problémy s udržaním moču, vyhľadajú lekársku pomoc v priemere po šiestich rokoch od vzniku príznakov (ak sa teda vôbec lekársku pomoc rozhodnú vyhľadať).
· Ľudia, u ktorých boli problémy s močovým mechúrom diagnostikované, sú si istejší sami sebou: až 40 percent z nich považuje svoju sebaúctu za vysokú, zatiaľ čo u osôb bez stanovenej diagnózy predstavuje tento podiel iba 21 percent.
· Navyše tí, ktorých problém bol pomenovaný lekárom, majú častejšie uspokojujúcejší sexuálny život ako tí, ktorí s problémami bojujú sami.
· Po konzultácii s lekárom si pacienti osemkrát častejšie vyhľadávajú sami informácie o inkontinencii (24 percent z nich; u neliečených sú to iba 3 percentá).
· Zlepšuje sa aj ich pocit, že svoje problémy zvládajú a že sa kvalita ich života zlepšuje – takýchto pacientov je 47 percent, zatiaľ čo ak sa liečia sami, je spokojných iba 32 percent.
· Pacienti po konzultácii s lekárom taktiež oveľa ľahšie o svojich problémoch hovoria, a to nielen s lekárom (95 percent namiesto 31), ale taktiež s členmi rodiny (52 percent namiesto 17) a s ďalšími blízkymi ľuďmi (62 percent namiesto 27).
· Pokiaľ ide o reálne výsledky, osoby, ktoré konzultujú s odborníkmi,  sú podstatne úspešnejšie – problémy  zvláda 97 percent, kým „samoliečitelia uspejú iba v 44 percentách prípadov.
· Rozšírenou poverou o inkontinencii je, že sa začína objavovať okolo šesťdesiatky; pravdou však je, že väčšina postihnutých sa s problémami začína stretávať už vo veku okolo 40 rokov.
· Mnoho ľudí taktiež považuje inkontinenciu za normálnu súčasť starnutia (38 percent).
· Pokiaľ ide o inkontinenciu, horšie postihnutým pohlavím sú ženy. Ich problémy zvyčajne nastupujú skôr (v priemere vo veku okolo 39 rokov, u mužov vo veku 46), a ich príznaky bývajú taktiež závažnejšie. Na druhej strane však ženy častejšie vyhľadajú lekársku pomoc a častejšie sa im darí príznaky zvládať.

Ako lekári upozorňujú, ľudia by mali predovšetkým vedieť, že problémy s udržaním moču sú pomerne bežné a vždy je možné liečiť ich. Preto by nikto, kto má akékoľvek problémy, nemal s návštevou lekára váhať.

Spravodaj INCO FORA


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!