lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sviatok zaľúbených

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 11.2.2003
späť
Späť

Poslať
 

Či s tým súhlasíme alebo nie, sviatok zaľúbených sa už pevne udomácnil aj u nás.  Obchodné domy nás presviedčajú, že 14. februára si VŠETCI zaľúbení posielajú pohľadnice a obdarúvajú sa malými darčekmi alebo kvetmi.  A aj napriek tomu že tí, ktorí milujú potajomky alebo bez opätovania, môžu cítiť smútok,  majú aspoň nekaždodennú príležitosť anonymne vyznať lásku alebo konečne uzavrieť vytúženú známosť.

Dejiny poznajú prinajmenšom 16 svätých Valentínov, ale len dvaja z nich majú svoje výročie 14. februára. Prvý z nich bol rímsky kaplán, druhý zase biskupom v meste Terni. Obaja boli popravení. Historici dnes dokonca pripúšťajú, že  mohlo ísť o jedného a toho istého človeka. Svätý Valentín žil v časoch prenasledovania kresťanov v 3. storočí a bol známy uzdravovaním chorých. Legenda hlása, že uzdravil chlapca trpiaceho  padúcnicou a dcérku cisárskeho sluhu zo slepoty, za čo bol mučený a popravený.
Iná verzia hovorí, že svätý Valentín potajomky sobášil zaľúbených, čo rozhnevalo cisára Claudia II , ktorý zakázal manželstvá, pretože bol presvedčený, že odrádzajú mužov od vstupu do armády. Biskup zaplatil za svoju neposlušnosť približne v roku 269, ale pred smrťou  ešte stačil odovzdať dcére väzenského strážcu, do ktorej sa zaľúbil, lístoček s pozdravom: ,,Od tvojho Valentína“ . Odtiaľ sa vzala tradícia posielať anonymné valentínske pohľadnice, podpísané presne rovnakým spôsobom.

Valentínske obyčaje
Prvú tlačenú sériu valentínskych pohľadníc dodala na trh v roku 1840 Američanka Esther A. Hollandová a zarobila na tom poriadny majetok. Američanov dodnes 14. februára zachváti ošiaľ  posielania pohľadníc a v tomto smere im rozhodne patrí svetový rekord. V minulom roku na Dni zaľúbených pekne zarobili aj cestovné kancelárie – jedna z nich napríklad zorganizovala v Thajsku ceremóniu zásnub – slonov!
Pre mexických homosexuálov sa stal 14. február príležitosťou bojovať za svoje práva: niekoľko desiatok párov v tento deň vstúpilo do stavu manželského. A v Číne, kde si nezosobášené páry nesmú prenajímať hotelové izby, úrady aspoň na jeden deň zažmúrilo oko. A čo my, Slováci? Na deň svätého Valentína pozeráme s porozumením. Veď prečo by aj nie: možno je to umelý sviatok, ale môžeme prepásť takú jedinečnú príležitosť na flirtovanie a pohárik?


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!