lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nehádajte sa už , prosím !

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 26.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Ak sa začnete hádať so svojim partnerom, dostanete sa tak rýchlo do „švungu“, že iba ťažko zabránite tomu, aby si vaše deti nič nevšimli. Ak hádku pred nimi nepripustíte, čiže spoločne prijmete pravidlo  fair play,  ušetríte svojim dieťaťom veľké trápenie.
Deti majú na blížiacu sa búrku veľmi citlivé antény.


Zlú náladu nepobadajú až vtedy, keď už sa rodičia nahlas hádajú – deti vnímajú aj podpichovanie, podráždené hlasy a zamračené tváre. Dokonca aj keď sú deti celkom malé a ešte nerozumejú jednotlivé slová – nepriateľstvo medzi hádajúcimi sa dospelými vycítia celkom neomylne a ich stiahnutý žalúdok je predzvesťou zdravotných problémov v budúcnosti. Deti mladšie ako tri roky začnú v takejto situácii často plakať. Až do predškolského veku ostávajú mnohé stáť ako primrazené pri hádajúcich sa, iné utečú do svojej izby, alebo sa pevne chytia jedného z rodičov. Až deti v predpubertálnom veku sú schopné zaradiť, o čo ide po obsahovej stránke. Ale aj ony sa väčšinou stiahnu do ústrania.
Čím sú deti menšie, tým väčšiu hrôzu v nich hádka vyvolá a tým sa cítia počas hádky bezmocnejšie. Malé deti totiž nemajú schopnosť odhadnúť, či sa búrkové mračná rozplynú, alebo či práve nastal koniec sveta. Hádkam medzi rodičmi  sa nedá stopercentne zabrániť. Aj počas hádok je ale možné ostať voči deťom fair:
· Deti nie sú rozhodcovia! Preto by ich rodičia nemali nabádať, aby zaujali stanovisko, napríklad takto: ,,Čo si myslíš o tom, že tvoj otec chodí domov až neskoro večer?“ Musieť zaujať stanovisko, poprípade sa postaviť proti jednému z rodičov znamená pre deti ťažký vnútorný rozpor.
· Deti nie sú obžalovaní! Aj keď hádka vôbec nesúvisí s nimi, cítia sa deti väčšinou zodpovedné za zlú atmosféru. Preto je veľmi dôležité, aby rodičia ich zlé svedomie ešte nezosilnili.  Poznámky ako: ,,Teraz sme sa kvôli tebe pohádali“ by mali byť celkom tabu. Dokonca aj keď hádka vypukla kvôli výchovným otázkam, je úlohou dospelých vyriešiť ju medzi sebou. Nie sú neznáme samovraždy detí, ktoré si mysleli, že sú príčinou sporov medzi rodičmi.
· Deti sú verné! Preto by nikdy nemalo prísť k tomu, aby si museli vypočuť nadávky na adresu jedného z rodičov. Deti totiž milujú aj toho, kto v očiach svojho rozzúreného partnera nerobí nikdy nič dobre.
· Deti nie sú stratégovia! Nevedia rozoznať rozhodnutia od hrozieb. Hrozba rozchodom ich môže uvrhnúť do veľkého zmätku a pocitu zúfalstva.
· Deti nie sú jasnovidci! Veľmi sa boja, ak jeden z rodičov nahnevaný vybehne z domu. Deti totiž nevedia odhadnúť, či sa mama alebo otec ešte niekedy vrátia.


Diskusia k článku:

deti sa raz musia naucit, ze na svete je to tak, ze niekedy sa ludia hadaju. nieje riesenim nehadat sa, ale hadat sa slusne, teda nie hadzat po sebe taniere, ale vydiskutovat si svoj nazor bez hrubych slov a urazok a bitky. dieta netreba drzat vo vakuu,ale poskytnut mu zdravy socialny vzor. podla neho sa samo bude spravat. odskusane.
Neregistrovaný - elka-telka, 26.2.2002 02:32
Elka-telka-odporúčam ti ešte raz si prečítať článok.Možno si niektoré veci uvedomíš. To nieje držať vo vákuu, hádať sa znamená škodiť im. Pokiaľ nejde o hádku typu: nech si dá žltú vetrovku, alebo sivý kabát.
Neregistrovaný - Eva, 26.2.2002 23:13
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!