lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Hluk II

  Spracoval(a) : Marina Jeníková
Dátum : 18.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Už sme si povedali, že nadmerné množstvo hluku, moderne povedané -znečistenie hlukom - vážne poškodzuje okrem nervového systému, najmä náš sluch. Poškodenie citlivých nervových buniek v uchu môže zapríčiniť trvalú stratu sluchu. Ľudia reagujú síce na hluk rôzne, ale keď sú pravidelne vystavení hluku približne 80 decibelov a viac, poškodenie sluchu ich neminie. Čím vyššia hladina hluku, tým rýchlejšie sa prejavia jeho dôsledky na našom zdraví.


Pre ilustráciu. Dobrý walkman, či diskman alebo naplno pustené autorádio vás vystavuje hluku okolo 120 decibelov. Na koncerte rockovej hudby, na houseparty, na diskotéke, ak ste blízko reproduktorov ste vystavení takej sile hluku, že sa zmení vaše vnímanie, tlak, frekvencia srdca a systém bielkovín. Zvýšená hladina hluku vás môže emocionálne a fyzicky vyčerpať, čoho dôsledkom je stres, nevoľnosť a nervozita, nespavosť. Keď sa spojí silný hluk s iným stresujúcim faktorom, napríklad prepracovanosť, hádka, môže dokonca vyvolať depresiu, či byť spúšťačom vážneho ochorenia. Ak sú ľudia proti svojej vôli dlhodobo vystavovaní hluku, môžu zmeniť svoju osobnosť, v ktorej začne prevládať túžba po pomste, nenávisti a niekedy majú aj vražedné úmysly. Hluk vytvára agresivitu a nepriateľstvo, dôkazom je aj nevysvetliteľný vandalizmus ľudí, ktorí sa vracajú z rockových koncertov. Keď ste nútení počúvať niečo, čo nechcete/ susedovho psa/, vyčerpá vás to. Aj keď hluk po čase prestane, v podvedomí neustále čakáte, kedy sa začne opakovať.
Môžeme si vôbec pomôcť?
Áno. Dobrými susedskými vzťahmi. Včasným upozornením na to, čo nám prekáža. Uznaním pravidla, že nie sme všetci rovnakí. Ak u susedov spáva dieťa poobede medzi druhou a treťou, je zbytočné vysvetľovať jeho mamičke, že si v našom byte môžeme púšťať hudbu kedy a ako silno chceme. Radšej sa s ňou dohodnime, že v tom čase skontrolujeme decibely. Ak sa nevieme inak ochrániť pred hlukom, ľahnime si do vane a ponorme hlavu pod vodu, naučme sa sústreďovať pozornosť na niečo pozitívne. Namiesto nadávok na zdroj hluku si dajte do uší vatu, zatvorte okno, choďte pracovať do inej miestnosti, podporujte výrobu tichších pneumatík a šeptajúceho betónu, odsťahujte sa od letiska, z križovatky, alebo z veľkého mesta. Chráňte si dom živým plotom. Lepšie ako plot z betónu sa osvedčilo pletivo z vŕbových prútov zarastené brečtanom.
Nádejou je, že veda nespí. V budúcnosti, si budeme chrániť sluch / teda, ak budeme ešte nejaký mať/ antihlukom. Vytvorením vibrácií, ktoré budú eliminovať vplyv hluku. Čo všetko nám poškodí antihluk sa ešte nevie. Zatiaľ najúčinnejším antihlukom je najmenej hodinová prechádza v lese, kde šumia stromy a štebocú vtáčiky alebo dovolenka na zatiaľ turistami neobjavenom ostrove.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!