lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Stephen Hawking: Nepredstaviteľné peklo

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 27.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

Nasledujúci príbeh je príbehom o láske a nenávisti, oddanosti a pomste. Jeho hlavnými predstaviteľmi sú Jane Hawkingová ,bývalá študentka francúzštiny a španielčiny a Stephen Hawking, najslávnejší vedec našich čias, často prirovnávaný k Newtonovi a Einsteinovi. Hawking je v súčasnosti bezmocný invalid pripútaný na vozík. Dokáže hýbať len dvoma prstami a rozpráva pomocou špeciálneho počítača, ktorý premieňa jeho hlas na plechový hlas robota. Stephen Hawking musel svoje epochálne knihy, ako napr. Krátke dejiny času alebo Od veľkého tresku k čiernym dieram, diktovať pisárkam a všetky do jednej venoval svojej manželke Jane. Aj Jane(57) napísala knihu, nie síce vedeckú, ale nemenej pozoruhodnú, o pekle na zemi, ktoré život s týmto, dnes 59 ročným géniom znamenal. Takmer šesťstostranová kniha s názvom Hudba, ktorá hýbe hviezdami, okamžite vyvolala škandál, pretože je plná neľútostných detailov z intímneho života manželov. Kniha sa začína ako milý ľúbostný príbeh. 21-ročný Stephen a 19-ročná Jane sa zoznámili na strednej škole. Ich láska bola taká veľká, že sa zasnúbili a po dvoch rokoch sa 15. júla 1965 v Cambridge aj zosobášili.

Rozprávka netrvala dlho. Už krátko po svadbe sa u Stephena prejavili prvé príznaky jeho nevyliečiteľnej choroby – amyotrofickej laterálnej sklerózy. Hawking sa ňou nainfikoval pravdepodobne pri očkovaní proti kiahňam. Hneď po určení diagnózy mu lekári oznámili, že mu ostáva len niekoľko rokov života. Jeho choroba, degeneratívne ochorenie miechy, totiž vedie k postupnému ochrnutiu svalstva celého tela. Príznaky choroby sa rýchlo množili. Stephen ešte ani nedovŕšil tridsiatku, keď si už nedokázal zaviazať ani šnúrky na topánkach, pri páde na zem si vybil zuby, musel chodiť s paličkou. Jeho neobyčajne bystrý rozum sa nevedel zmieriť s fyzickou bezmocnosťou a Hawking upadol do ťažkej depresie. Napriek nepriaznivým prognózam telo chradlo a intelekt sa vyvíjal ďalej. Ako píše Jane Hawkingová: „Spolu s úpadkom jeho tela narastala brilantnosť jeho ducha.“ To sa potvrdilo v roku 1965, keď najznámejší fyzik tých čias Fred Hoyle predniesol pred Kráľovskou spoločnosťou svoju novú teóriu o vzniku vesmíru. Keď skončil, Stephen Hawking vstal a povedal: „Celé je to nesprávne.“ „Odkiaľ to môžete vedieť?“ opýtal sa zarazený Hoyle. Hawking mu chladnokrvne odpovedal: „Vypočítal som to. Práve teraz v hlave.“ Tým upozornil na svoje vedecké kvality, avšak jeho telesný úpadok bol deň, čo deň viditeľnejší. Čoraz častejšie prichádzali záchvaty spojené s kŕčmi, ktoré z neho robili bezmocnú kôpku trasúcich sa boľavých nervov. Nebol schopný žiť ani pracovať bez pravidelnej fyzioterapie. Ale aj napriek tomu, si vychutnával manželský život s Jane. „Žili sme a pracovali v harmónii. Navzájom sme sa podporovali a delili o svoje záujmy. Boli sme veľmi šťastní“ , píše o tomto období Jane. Ale šťastie sa pomaly menilo na zlý sen. Hawkingovi rodičia sa k synovej manželke správali veľmi arogantne. „Jeho rodičia boli excentrickí a mňa absolútne odmietali. Často ma urážali.. Žiadne úsmevy, žiadna láska – dokonca aj pri obede čítali vedecké knihy.“ Jane ich hrozné správanie znášala len z lásky k Stephenovi.

Dolu kopcom
Hneď po sobáši prerušila štúdium, venovala sa domácnosti a dvadsaťštyri hodín denne fungovala ako manželova ošetrovateľka. Okrem toho, mu porodila tri pekné, zdravé deti. Dvoch synov a jednu dcérku. Stephen si zatiaľ žil vo vlastnom svete. Pracoval na teórii, ktorá mala vysvetliť vznik vesmíru a odhaliť tajomstvo gravitácie. Zaujímal sa len o vedu, svoju ženu si už takmer vôbec nevšímal. „Čím bol krehkejší, tým despotickejšie sa správal. Viac a viac sa ponáral do otázok teoretickej fyziky. Vytvoril novú, revolučnú teóriu a stal sa naozaj slávnym.“ V hlave mal iba fyziku. Pre pozemské starosti a potreby jeho ženy v nej nenašlo ani malé miestečko. Hawking v roku 1969 uverejnil osobitosti teórie relativity a v roku 1974 odhalil proces kvantového žiarenia čiernych dier, všeobecne nazývaný proces H. Tým sa definitívne zaradil medzi najúžasnejších vedcov 20. storočia. „Všetko, okrem jeho práce, bolo nepodstatné a každú sekundu nám to aj dával najavo“ , spomína Jane Hawkingová. „Bola som dobrá už iba na to, aby som mu čistila nos, umývala ho a ošetrovala.“ Spolunažívanie so svojím geniálnym manželom dokresľuje množstvom bolestných detailov. „Čím som bola zúfalejšia, tým panovačnejšie reagoval. Považoval sa za kráľa celého vesmíru, vystupoval ako všemocný Cézar.“ Jane Hawkigová sa postupne stala obeťou a on – úplne ochrnutý – jej vládcom. Trestajúcim despotom. Kniha opisuje detaily, ktoré vyvolávajú husiu kožu: „Stephen bol po intelektuálnej stránke gigant, ale telesne bol bezmocný ako novorodenec. Úlohy, ktoré som spĺňala, neboli úlohy manželky, ale matky. Napokon – bolo by neprirodzené cítiť túžbu voči niekomu, kto má telo ako obeť koncentračného tábora a potreby malého dieťaťa.“

Jane Hawkingová si nakoniec svoje emocionálne potreby vyplnila tak, že si našla priateľa – hudobníka Jonathana Hellyera Jonesa. „Áno, mala som priateľ a Stephen o tom vedel. Aj ja som potrebovala lásku. Bolo to intenzívne, ale čisto platonické priateľstvo. Stephena som nemohla opustiť. Ľudia by ma asi načisto zabili ako nevernú a bezcitnú ženu. Verejnosť by mi nedala žiť. “ Jedného dňa, keď bola práve s priateľom, utrpel Stephen ťažký kolaps. Napokon ho prežil, ale definitívne stratil hlas a odvtedy je odkázaný na svoj hovoriaci počítač. Námaha, spojená s opaterou nevyliečiteľne chorého génia, sa pre Jane postupne stala neúnosnou. Aj ona chcela mať niečo zo života. Chcela dokončiť štúdium a stať sa učiteľkou. A práve preto manželovi najala zdravotné sestry. Už onedlho mali na Stephena väčší vplyv, ako ona.: „Tieto ženy, ktoré sa pohybovali po našom dome vo dne v noci, napokon všetko zničili. Uctievali Stephena ako boha.“ Najmä jedna z nich – Elaine Masonová. V roku 1990 sa Stephen a Jane Hawkingsovci rozviedli a Stephen sa vzápätí oženil so sestrou Elaine. Najväčším paradoxom bolo, že Elaine bola čerstvo rozvedená, bývalá manželka konštruktéra Hawkingovho voiceboxu – počítača, ktorý mu umožnil komunikáciu so svetom. Jane Hawkingová sa vydala za svojho platonického Jonathana a napísala autobiografickú knihu, s jediným cieľom, aby Stephen konečne pochopil, čo všetko kvôli nemu prežila.

O nič ľahšie to zrejme nemá ani jeho druhá manželka Elaine, len je asi silnejšia. Za posledné mesiace sa Stephen Hawking ocitol dva razy v nemocnici. Celý dobitý. Vraj spadol zo svojho vozíka. Odborníci tvrdia, že sa z neho spadnúť nedá. Najmä ak je niekto bezvládny. A aj keby sa to podarilo, modriny po celom tele sú prinajmenšom podozrivé. Otvorenou zostáva otázka, či ho Elain bije, alebo ho len vyklopí z vozíčka, keď ju príliš šikanuje. Pravdu sa dozvieme asi až potom, keď o svojom utrpení napíše pravdu aj ona. Alebo on?

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!