lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Muž, ktorý šokoval aj Ameriku: Gianni Versace

  Spracoval(a) : Natália Križova
Dátum : 7.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

,,Som z Felliniho filmu", vravieval Gianni Versace. A naozaj, miešal skutočnosť s fikciou a rad za radom realizoval svoje snové vízie, i keď treba dodať, že za nebotyčné alebo dokonca premrštené sumy. S rovnakou vášňou sa zvykol zamilovať do ľudí, miest aj predmetov. A do zruinovaného domu v Miami, považovaného za Mekku homosexuálov, sa zamiloval na prvý pohľad. Kúpil ho za 2,9 milióna dolárov a rozhodol sa spraviť z neho svoju americkú rezidenciu. Casa Casuarina mala byť symbolom jeho úspechu v Amerike.
Nadšenie k tomuto projektu čerpal aj z lásky, tentoraz k 38-ročnému Antoniovi D´Amicovi. Na príkaz dizajnéra a pod jeho dozorom v rokoch 1992-1994 dvestopäťdesiatčlenná skupina robotníkov v pote tváre stavala monumentálnu budovu. Rovnako, ako majstrom navrhované šaty, aj tento dom mal byť ako zo sna.

Versace si vytvoril vlastný palácový štýl. V dome sa nachádzali štyri apartmány domáceho pána a osem dodatočných spální - spolu 24 izieb. Celok dopĺňali terasy, postavené v talianskom renesančnom štýle. Do centra domu bola umiestnená astrologická pozorovateľňa, na ktorej druhom podlaží visel zvon, objavený v Michiganskom jazere. Samozrejme, nechýbal ani bazén a fontána a okolo nej dlažba s menami najväčších moreplavcov a objaviteľov. V jednej z hosťovských izieb stál železný svietnik z kláštora z 13.storočia. Poschodia zdobili jemné antické lampy a rytiny, znázorňujúce Kleopatru a Marca Antonia.
Do vlastnej spálne si Gianni Versace vybral spálňu v tvare saní. Obrovskú jedáleň zdobili mozaiky, zhotovené podľa archeologických vykopávok zo Sardínie. K tomu majster zvolil kreslá, potiahnuté čínskym hodvábom. Dôležité boli dokonca aj okenné tabule - ručne vyrobené farebné vitráže neopakovateľných farieb boli dovezené z Francúzska a Nemecka.

Vaňa Versaceho mala tvar krstiteľnice a vedľa nej stál klasický rímsky kúpeľ. Zato kachličky zdobili islamské motívy. Gianni Versace o tomto dome často vravieval: ,,moje súkromné Pompeje" a dal ich stavať z lásky k mužovi. Do amerického domu investoval vyše štyridsať miliónov dolárov a jeho palác mal byť zároveň ,,domom hodným umelca", ,,hniezdočkom lásky", ale aj holdom Amerike, ktorej taliansky dizajnér bezo zvyšku daroval svoje srdce.

Láska Gianniho k Amerike sa začala láskou k Američanovi Paulovi Beckovi. Zoznámili sa na módnej prehliadke v roku 1973. Plavovlasý 23-ročný Beck predvádzal na móle Versaceho mužskú kolekciu a Versace sa s ním už zanedlho ukazoval aj na verejnosti. Túžil vytvoriť svojmu milencovi ,,raj na zemi". Práve pre Paula navrhol malebne položený palác pri jazere Como, stohektárovým pozemkom obkolesenú vilu Fontanella.

Darček pre hviezdy
Čoraz častejšie hovoril, že Európe chýba rozmach, aký mu poskytuje Amerika. Amerika bola splnením jeho snov o extravagantnosti, luxuse, prepychu a slobode. Nuž a okrem toho sa tam bol naozaj úspešný: mal obrat vo výške100 miliónov dolárov, tisíc zamestnancov, dvesto obchodov. To mu však nestačilo. Veľmi rád sa zoznamoval s hviezdami show-businessu - ako prvú lapil do svojich osídiel Joan Collinsovú, čiže zvodnú a diabolskú Alexis zo seriálu Dynastia. Pozval ju do vily Fontanella a obsypal darčekmi. Po nej začal obliekať aj ďalších prominentov, ktorí pózovali aj pre reklamy Gianniho Versaceho. Spomeňme napríklad Susan Sarandonovú alebo princeznú Karolínu z Monaka. Stačilo, aby ľudia uvideli Dona Johnsona v bunde Versace, a hneď vykúpili celé zásoby z jeho butikov. Vo veku 39 rokov sa stal Versace v Amerike legendou. Sean Penn sa ženil s Madonnou v obleku od Versaceho. Potom odevy tejto značky začala nosiť aj Madonna, Duran Duran, Bruce Springsteen, Elton John, George Michael a mnohí iní. Korunovaním jeho práce bolo, keď sa jeho zákazníčkou stala aj princezná Diana.

V rovnakom čase, keď sa Amerika zaľúbila do Gianniho, jeho milenec Paul Beck ho zradil. Potajme sa začal stretávať so setrou Gianniho, štíhlou a plavovlasou Donatellou. Ako sa na žiarlivého Taliana patrí, Gianni kvôli nevere šalel, obidvoch preklial a na dlhé mesiace s nimi prerušil kontakt. Ale rodinný konflikt sa skončil happy endom. Návrhár napokon Donatelle a Paulovi odpustil, požehnal ich manželský zväzok a dokonca im daroval svoju obrovskú, renesančnú posteľ. Paula menoval šéfom reklamného oddelenia firmy a sestrine deti považoval za svoje. Najväčšou láskou zahrnul staršiu Donatellinu dcérku - Allegru, ktorú volala ,,malá princezná" a videl v nej pokračovateľku rodinnej dynastie. Niekoľko týždňov pred smrťou dokonca potajme zmenil svoj testament a v čase jeho smrti 13-ročné dievčatko určil za hlavnú dedičku svojho obrovského majetku.

Ruže pre krajčíra z Kalábrie
Každý jeden deň z posledných dvoch rokov, ktosi kladie na schody Versaceho paláca v Miami čerstvé kvety. Práve na tomto mieste, na prahu svojho domu, bol včas ráno 15. júla 1997 päťdesiatročný Gianni Versace zastrelený sériovým vrahom homosexuálov, Andrewom Cunananom. O príčine vraždy kolovalo množstvo dohadov, ale pravda je dodnes zahalená rúškom tajomstva..

Za svojho života dosiahol Gianni Versace omnoho viac, ako mohol snívať. Bol chlapcom z chudobnej Kalábrie, mesta nezamestnaných a talianskej mafie, synom krajčírky. Ako 26-ročný začal dobýjať svet - začal Milánom, z ktorého spolu s Giorgiom Armanim a Gianfrancom Ferrém urobil centrum svetového odevného návrhárstva. Po smrti veľkého Gianniho jeho impérium neustále pretrváva pod vedením 55 ročného Santa Versaceho a 45-ročnej Donatelly. Čoraz častejšie sa však ozývajú hlasy, že novým návrhom chýba Gianniho genialita. Módny dom Versace je v čoraz hlbšej kríze. Knihu o úpadku impéria zosnulého Gianniho rodina Versaceovcov ,,zhabala" ešte pred jej objavením na trhu a s časopismi, ktoré o nej píšu (napríklad nemeckým Sternom) vedie súdne spory. Donatella a Santo tvrdia, že nad módnym domom Versace sa nezbiehajú mraky. Zároveň ale ponúkli na predaj rezidenciu v Miami. Takže ako to vlastne je? Na odpoveď si musíme ešte počkať.

Každý, kto prejaví záujem o Gianniho rozprávkovú vilu, musia však vyriešiť malý problém, Gianniho testament oprávňuje jeho posledného milenca Antonia D´Amica k doživotnému používaniu všetkých usadlostí, ktoré kedykoľvek patrili veľkému módnemu návrhárovi. A posledná vôľa sa má plniť.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!