lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Divadlo Nová scéna uvedie vo februárovej premiére komédiu Figaro sem, Figaro tam

  Spracoval(a) : Silvia
Dátum : 26.1.2011
späť
Späť

Poslať
 

V každodennom kolobehu určite príde vhod príjemné rozptýlenie pri "doskách, ktoré zmanenajú svet". Jedna z najslávnejších klasických komédií je príbehom prešibaného sluhu Figara a jeho mladej ženy Zuzanky, po ktorej zatúži gróf Almaviva a rozhodne sa využiť už dávno zabudnuté „právo prvej noci“. Bravúrny kolotoč zápletiek, intríg a zámien. Z nich napokon víťazne vychádza mladá dvojica a záletný Almaviva utŕži zaslúžený posmech.

 

Beaumarchaisova Figarova svadba už od 18.storočia patrí medzi najslávnejšie komédie svetového divadla. Pri premiére v Paríži v roku 1784 sa údajne dav nadšených divákov tak tlačil do dverí divadla, že sa v tlačenici udusili tri ženy.

Po Beaumarchaisových úspešných hrách  o Figarovi  siahli vzápätí slávni hudobní skladatelia. Dva roky po slávnej parížskej komédii  uviedol  jej opernú verziu vo Viedni sám Mozart pod názvom Figarova svatba a o pár rokov taktiež Gioacchino Rossini napísal svojho Figara ako Barbiera zo Sevilly. Prefíkaný plebejský hrdina Figaro sa tak stal nehynúcou hviezdou činoherných i operných predstavení a už vyše dvoch storočí neschádza zo svetových javísk.

Tentoraz sa vo víre ľúbostných intríg ocitol  Figaro na doskách Novej scény v inscenácii režiséra Národného divadla v Prahe Ivana Rajmonta v príbehu inšpirovanom oboma  Beaumarchaisovými komédiami pod názvom Figaro sem, Figaro tam. Režisér využíva prelínanie činohry a opery s hudobnými citáciami Mozarta a Rossiniho.  Takáto režijná koncepcia je predpokladom divácky atraktívneho a umelecky hodnotného diela.

Či bude Figaro na Novej scéne zábavný alebo hudobný, historický alebo moderný sa dozviete  už vo februári. Divadlo Nová scéna sa teší na vašu návštevu, premiéra sa uskutoční 18. februára 2011.

 

Pierre - Augustin Caron de Beaumarchais

Figaro sem, Figaro tam

réžia: Ivan Rajmont

Významný divadelný režisér a pedagóg je známy aj ako prvý ponovembrový šéf činohry Národného divadla v Prahe. Absolvoval réžiu na Divadelnej fakule DAMU a prvé angažmá prijal v Karlových Varoch. V súčasnosti pôsobí ako režisér v Národnom divadle v Prahe, kde v roku 1994 režíroval Goldoniho hru Sluha dvoch pánov, ktorá je divácky najúspešnejšou inscenáciou v hlavnej úlohe s Miroslavom Donutilom a má za sebou viac ako 400 repríz.  Ivan Rajmont hosťoval v mnohých ďalších divadlách v Čechách, na Slovensku, či v ruskej Jaroslavli, pracuje pre televíziu, rozhlas a zároveň prednáša ako pedagóg na pražskej DAMU.

Účinkujú:  Štefan Kožka, Dana Košická  ako hosťujúca,  Pavol Plevčík, Jana Lieskovská, Jana Valocká, Erik Peťovský,  Ján Gallovič, Karol Čálik a ďalší.

preklad: Igor Navrátil,  dramaturgia: Martin Porubjak, hudba : Petr Kofroň, scénická výprava: Jozef Ciller

kostýmová výprava: Simona Vachálková


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!