lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
O.K. - ORBIT klub začína unikátny prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 14.1.2008
späť
Späť

Poslať
 

O.K. - ORBIT klub začal realizovať unikátny prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku. Odborným garantom prieskumu je Fakulta zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove. Cieľom projektu je prostredníctvom dotazníkovej metódy zistiť, ako sa ľudia venujú starostlivosti o svoje zuby a na základe získaných informácií pripraviť hodnotenie stavu dentálnej hygieny Slovákov.

O.K. - ORBIT klub v týchto dňoch v spolupráci s Fakultou zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove spustil projekt zameraný na zistenie stavu zubnej hygieny Slovákov. Cieľom projektu je zistiť informovanosť Slovákov, čo vedia o orálnom zdraví a o tzv. "prvej pomoci" zubom po jedle v boji proti zubnému kazu žuvačkou. Tieto zistenia sa potom môžu použiť pri príprave rôznych motivačných materiálov," hovorí MUDr. Eva Kovaľová PhD., h. doc. z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove.

Prieskum stavu zubnej hygieny na Slovensku bude prebiehať od októbra 2007 do februára 2008. Viac ako 700 stomatológov, členov O.K. - ORBIT klubu, obdržalo v októbri zásielku s dotazníkmi, prostredníctvom ktorých budú stomatológovia zisťovať, koľkokrát denne si ľudia čistia zuby, ako často navštevujú stomatológa, ako často si vymieňajú zubnú kefku a aké iné prostriedky dentálnej hygieny používajú. Dotazník sa venuje aj problematike žuvania, usiluje sa objasniť dôvod, pre ktorý sa Slováci rozhodnú použiť žuvačku ako doplnok dentálnej hygieny. Vyplnené dotazníky budú v spolupráci s MUDr. Evou Kovaľou PhD., h. doc. z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove následne vyhodnotené a na základe týchto výsledkov bude pripravené komplexné hodnotenie stavu dentálnej hygieny na Slovensku.

"Zaujíma nás, ako sa ľudia venujú starostlivosti o svoj chrup, aké prostriedky dentálnej hygieny používajú, prečo žujú žuvačky. Keďže na Slovensku neexistuje takýto prieskum stavu dentálnej hygieny, rozhodli sme sa, že ho v spolupráci s odborníkmi z Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity v Prešove budeme realizovať. Veríme, že výsledky prieskumu ukážu, ako sa obyvatelia Slovenska starajú o svoje zuby a zároveň pomôžu stomatológom v podpore osvety o dôležitosti každodennej dentálnej starostlivosti," hovorí Klára Jakubcová, brand manažérka značky Orbit pre Českú a Slovenskú republiku.

V Českej republike už O.K.- ORBIT klub takýto projekt realizoval v spolupráci s doc. MUDr. Stanislavom Komárkom, CSc. z Univerzity Palackého v Olomouci, Kliniky zubného lekárstva a výskumnou agentúrou STEM/MARK. Zúčastnilo sa ho 25 049 pacientov. Získané štatistické údaje hovorili o rozdielnom vnímaní kvality starostlivosti o zuby a používania dentálnych prostriedkov zubnej hygieny medzi ženami, mužmi a rôznymi vekovými kategóriami českej populácie. Aj vďaka tomuto projektu sa ďalej podarilo zistiť, že typický český pacient si čistí zuby dvakrát denne a svojho zubného lekára navštevuje dvakrát ročne.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!