lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Malý užitočný krok k zdraviu

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 19.1.2006
späť
Späť

Poslať
 

Napriek viacerým pozitívnym zmenám v ostatných rokoch v našom stravovaní pretrvávajú nedostatky. Jedným z nich je nedostatok vlákniny, ktorý sa dá ľahko napraviť.

Dávame si pozor na  príjem tukov, a čoraz častejšie konzumujeme ľahšie rastlinné tuky ako maslo či masť. Stále však dávame prednosť bielemu pečivu pred celozrným a konzumujeme menej zeleniny a ovocia ako by sme mali. Dôsledkom je aj nedostatok vlákniny v našom jedálničku.

Vláknina je takzvaná nevýživová časť potravy, ktorá prechádza tráviacim ústrojenstvom v nezmenenej podobe. Napriek tomu má nezameniniteľnú úlohu v zdravom spôsobe stravovania „Dostatok vlákniny v ľudskej potrave má preventívny účinok proti rakovine hrubého čreva, pozitívne ovplyvňuje rýchlosť vstrebávania živín, zväčšuje objem trávenej potraviny a tým predlžuje pocit sýtosti, odstraňuje zápchu,“ vysvetľuje  doc. MUDr. Mária Avdičová PhD., riaditeľka CINDI programu v SR. 

Vláknina chráni človeka aj pred vznikom cukrovky a iných metabolických chorôb, pomáha znižovať cholesterol. Významným účinkom vlákniny je skrátenie času, pri ktorom je črevná stena vystavená účinkom prípadných škodlivých látok v strave, aj preto je  v súčasnosti diétna vláknina asi najznámejšou zložkou funkčných potravín.

MUDr. Katarína Chudíková z Úradu verejného zdravotníctva SR hovorí “V rámci projektu Sledovanie výživového stavu obyvateľov SR, ktorý realizujeme už päť rokov sledujeme spotrebu vlákniny v niekoľkých populačných skupinách. Odporúčané hodnoty príjmu vlákniny sa plnia v populácii len približne na 47 percent, teda  10 -12 gramov  na deň.“  Odporúčaný príjem celkovej potravinovej vlákniny podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa pohybuje v rozmedzí medzi 27 –  40 gramov na deň v závislosti od veku a pracovného zaťaženia.

Podľa ostatnej verzie  dietetických odporúčaní SZO CINDI Dietery Guide z roku 2004 by sme mali  jesť chlieb, ryžu, zemiaky a iné výrobky  z obilnín niekoľko krát denne a okrem toho aspoň 400 gramov surovej zeleniny a ovocia, predovšetkým z miestnych zdrojov. Nepriaznivé účinky nadmerného konzumu vlákniny nie sú takmer žiadne, mierny negatívny účinok na vstrebávanie minerálnych látok a vitamínov nie je považovaný za klinicky významný.

Ľahkým a elegantným spôsobom doplnenia vlákniny do jedálničku je konzumácia potravín obohatených diétnou vlákninou. Patria k nim ovocné džúsy, probiotické jogurty či rastlinné tuky obohatené vlákninou. „Konzumáciou dvoch plátkov celozrného chleba natretého Florou s Vlákninou, doplneného jedným jablkom, môžete pokryť až polovicu doporučenej dennej dávky vlákniny. Vysokým zdrojom vlákniny sú aj strukoviny či ryža natural.“ odporúča Katarína Pavlovičová, asistentka výživy na Floralinke 0800 152 153.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!