lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
VŠETKÝM ŽENÁM A GYNEKOLÓGOM PROTI NÁSTRIHOM

  Spracoval(a) : Júlia S
Dátum : 3.1.2006
späť
Späť

Poslať
 

Moje dve deti sa narodili bez nástrihu a ja som sa pri tom neroztrhla "až ku konečníku", ako mi to predpovedali v pôrodnici, keď som sa pýtala, či je možné, aby som rodila bez nástrihu. Takže chcem všetkým ženám oznámiť radostnú správu: POROD BEZ NÁSTRIHU JE MOŽNÝ! a vôbec to nie je "nutné" ani u prvorodičky, ako to tvrdia niektorí gynekológovia.

Že budem rodiť bez nástrihu, som sa rozhodla už na strednej zdravotníckej škole, keď sme praxovali na pôrodnej sále. Vtedy ma šokovalo najme to, ako ohavne to vypadá, keď mladý, asi tak dvadsaťpäť ročný gynekológ ledabolo, s ľahostajným výrazom v tvári, vsunie jedno rameno nožníc do pošvy žene, ktorá by mohla byť jeho matka, druhé rameno nasmeruje cez zadok a cvakne tak, že tkanivo zachrapčí a z rany sa vyvalí krv, ktorá v momente zaplní celé umývadlo. Bol to otrasný, hnusný zážitok a kolená sa triasli nie len mne, ale všetkým mojím spolužiačkam. Ale samozrejme len toto nestačí na to, aby sme gynekológov presvedčili, že nástrih je celkom zbytočné a nezmyselné týranie ženy.

Potom neskôr som o tom premýšľala a prišlo mi divné prečo nie je poševný otvor už od narodenia väčší keď nestačí k tomu, k čomu je žena predurčená; totiž k pôrodu a musí sa ešte umelo zväčšovať nožnicami, aby tade mohlo dieťa prejsť. A ako asi rodili naše staré mamy? Z histórie vieme, že mnohé porodili dokonca na poli. Kto im tam ten zadok prestrihol a potom zošil? (Možno sa divíte, alebo dokonca pohoršujete, prečo píšem tak drsne. Ale nástrih je drsná záležitosť, najmä keď si predstavíte, že je úplne zbytočný.)

Povedala som si, že keď ja budem rodiť, tak nástrih odmietnem a uvidím, či je pravda, že je nevyhnutný, alebo vôbec k niečomu dobrý. A zistila som, ako som to spomenula už na začiatku, že NÁSTRIH PRI PORODE JE ÚPLNE ZBYTOČNÝ. A nie som jediná. Tu v Českej republike kde teraz žijem, som spoznala viacero žien ktoré rodili už svoje prvé dieťa bez nástrihu a vôbec sa nenatrhli, alebo keď, tak len trochu kožu. A to je predsa oveľa lepšie, ako keď vám gynekológ prerazí nožnicami do hĺbky svaly a šľachy, no nie?
Ešte by som chcela spomenúť jednu negatívnu vec v súvislosti s nástrihom, ktorú som v pôrodnici zažila: sestrička, ktorá ma tam prijímala mi začala tvrdiť, že lepšie je nastrihnúť, než by sa malo bábätko udusiť! Milé budúce mamičky, nikdy sa nenechajte takýmto spôsobom vydierať a klamať. Ja viem, že keď matka nosí deväť mesiacov pod srdcom dieťa, cíti jeho pohyby, jeho reakcie na podnety z vonku, spieva mu a prihovára sa mu, vidí na sone ako vypadá a čo práve v tom brušku robí, dala by všetko na svete za to, aby sa narodilo živé a zdravé. Sama som to dva krát zažila. Ale gynekológovia a pracovníci na gynekologickou-pôrodníckom oddelení to vedia tiež a dovolím si tvrdiť, že to mnoho krát zneužívajú. Oni vedia, že žena tesne pred koncom svojho očakávania je povoľná ku všetkému. Že keď jej povedia; "ak sa nedáte nastrihnúť, vaše dieťa zomrie!", tak vôbec nebude protestovať. Ale ja vás uisťujem, že vaše dieťa nezomrie, keď sa nedáte nastrihnúť, tak ako nezomreli deti mojej starej mami, a to ich porodila šesť a všetky bez nástrihu. A jej kamarátka, ktorá má už teraz vyše osemdesiat rokov porodila desať detí, tiež bez nástrihu a žiadne sa neudusilo. Ale pri pôrode je pre ženu ešte jedna vec veľmi dôležitá a to aby SI ZVOLILA SAMA POLOHU. Keď rodí v ľahu na chrbte, alebo v polosede so zdvihnutými nohami, tak dieťa vytláča do kopca a to je ukrutne bolestivé a hrozne zdĺhavé. Tým, že dieťa sa musí šplhať smerom hore a, žena ho tam musí vlastnými silami dostať sa to hrozne predlžuje, sťažuje a násobí sa matkino utrpenie.

Ženy, ktoré takto rodili mi hovorili, že ich najviac bolela druhá (vypudzovacia) doba pôrodná. Ale mňa a ženy ktoré rodili vo vzpriamenej polohe práve táto doba bolela najmenej. Okrem toho, keď žena leží a má zdvihnuté nohy v podperách, hrádza úplne uzavrie pošvový vchod. Skúste si to doma; ľahnite si na chrbát a zdvihnite nohy. Uvidíte, že hrádza naozaj prekrýva pošvu. Potom je už naozaj jediná možnosť hrádzu prestrihnúť aby sa odtiaľ dostalo dieťa von. Táto poloha vyhovuje tak akurát gynekológom, aby videli celý genitál, ale rodiacim ženám určite nie.

Ja som rodila na pôrodnej stoličke a môžem povedať, že to bolo veľmi pohodlné. Tá stolička má tvar podkovy, takže aj keď som pod zadkom nemala nič, stehnami som sedela celou váhou na ramenách tej podkovy. Za mnou na vyvýšenom mieste sedel manžel a ja som sa oňho mohla oprieť.

Po pôrode som po prvom dieťati sedela normálne už na piaty deň a po druhom, ktoré sa narodilo ráno som sedela normálne už večer! Píšem to preto, lebo je mi doslova do plaču, keď mi moje kamarátky hovoria, ako nemohli ani spať, ani kojiť pre bolesť nástrihu dva týždne. Ako sa na posteľ vyťahovali pokľačiačky zo zeme, lebo sa ani nemohli predkloniť pre bolestivý nástrih. Jedna z nich mi povedala, že na pôrod už úplne zabudla, ale pre nástrih plakala ešte veľmi dlho potom. A to všetko úplne zbytočne!

Ale nestačí len škrípať zubami a roniť slzy. My ženy sa musíme proti tomu postaviť. Nikto to neurobí za nás. Ak by sme čakali, že to zmenia gynekológovia, tak sa nedočkáme. Oni svoje postupy nezmenia; ich to nebolí. Meniť to musí ten, na koho to má negatívny dopad a to sme my, ženy.

A ako na to? Najlepšie je, si ešte počas tehotenstva napísať pôrodný plán, kde uvediete čo pri pôrode chcete, (ja som uviedla, že si chcem sama zvoliť polohu pri pôrode a chcem, aby bol prítomný manžel), a čo nechcete (uviedla som, že nechcem holenie, klistýr a nástrih). Nebojte sa, podľa práv pacientov máte právo odmietnuť akýkoľvek lekársky zákrok, po tom ako ste boli informovaný o následkoch, súvisiacich s jeho odmietnutím. Nikto vás nesmie do žiadneho zákroku nútiť ani vás presviedčať, že sa niečomu musíte podvoliť. Nemajú na to právo.

Najlepšie je, keď je pôrodný plán čo najkratší a najprehľadnejší. Nechajte ho zdravotnému týmu, ktorý vás bude prijímať, ale počas pôrodu slovne pripomínajte, čo ste chcela, lebo si to niekto z nich nemusel prečítať, mohli zabudnúť aké máte požiadavky, alebo sa vymenia služby a k druhej fáze pôrodnej prídu úplne noví ľudia, ktorí vás vidia prvý krát v živote a musíte im jasne a zreteľne povedať, že ten nástrih nechcete. Dobré je keď je s vami manžel, lebo lekári sú oveľa milší a úslužnejší, keď vidia, že je s vami niekto, kto za vami stojí a chráni vás.

Netvrdím, že zdravotnícka starostlivosť pri pôrode nie je dobrá. Veď mnohým ženám už zachránila život. Naše staré mami, ktoré síce rodili bez nástrihu, často pri pôrode zomreli. Je dobré, keď sa gynekológovia starajú o to, aby žena nevykrvácala a dieťa sa neudusilo pupočnou šnúrou a iné, ale niektoré veci, ktoré k tej zdravotníckej starostlivosti pridali (holenie, klistýr, nástrih, rodenie v ľahu alebo polosede na chrbte s nohami vyzdvihnutými hore), ženu len ponižujú a vytvárajú jej obrovské a zbytočné utrpenie. A to by sme my ženy mali odmietnuť.

Keď sa pozriem na svoje dcéry, tak nechcem, aby keď ony budú rodiť, povedali to čo jedna moja kamarátka: "Nechápem prečo mávajú ľudia deti, keď je to také strašné", ale aby povedali: "ale, veď to bolo celkom v pohode."


Diskusia k článku:

Uzasny clanok. Hovori mi zo srdca. Po 20-tich rokoch, ked sa mi narodil moj syn, citam to, co som citila a nenavidela pri porode /holenie, nastrih a klystir, ale najma nastrih boli mojou nocnou morou/. Mam tiez zdravotnicku skolu a suhlasim na 100%. Tomuto perfektnemu vysvetleniu porozumie kazdy citatel /-ka/.
Neregistrovaný - ina, 3.1.2006 08:39, inagab(`na`)centrum.sk
Ja som síce ešte nerodila.ale po tomto čo som si prečítala a viem z rečí mojich kamarátiek, čo sú už po sa určite nedám trápiť...
Neregistrovaný - , 3.1.2006 08:57
Keby nebolo toho nástrihu, tak môj pôrod bol úúúúúplne úžasný,bohužiaľ som si potom mesiac nemohla sadnúť a na posteľ som sa štverala asi 15 minút. ( o šití radšej pomlčím, pochybujem, že mi to vôbec umŕtvili, dodnes tam mám prekrásnu jazvu). Bolo to pred pätnástimi rokmi, mala som 22 a myslela som si, že to tak musí byť.
Neregistrovaný - kača, 3.1.2006 09:44
neviem ako je to mozne, ale ja som mojho prveho syna porodila bez nastrihu, jednoducho nebolo treba, a mozem povedat ze len s hrozou pocuvam o tom oko to prebieha s nastrihom, teda mne stacilo vidiet zeny v porodnici po nastrihu co preslapovali z nohy na nohu ako kacky ja som hodinu po porode necitila absolutne ziadne problemy, len dufam ze taketo stastie budem mat aj pri druhom babatku
Neregistrovaný - jovan, 3.1.2006 09:47
ešte by sa k tomu mohol vyjadriť gynekológ, podľa možnosti nie 25ročné uško.
Neregistrovaný - Bellezza, 3.1.2006 11:01
...mna este dodnes bolieva obcas ta zahojena rana po nastrihu...je to taky bolestivy neprijemny tlak...rodila som prvy a verte, ze aj posledny raz na Antaloskej...cely pristup personalu k prvorodicke bol ohavny! a nejedna sa iba o nastrih, ktory robil lekar, hadam tesne po skole...
Neregistrovaný - bibi, 3.1.2006 11:15
no Antolská je o ničom. Veľa žien málo lekárov a málo času.
Neregistrovaný - Bellezza, 3.1.2006 11:37
Ja som rodila s nástrihom, popri tom šoku a bolesti mi to bolo úplne fuk.....Teraz ma nič nebolí a ani neviem, že som niekedy nastrihnutá bola....Takže to je moja skúsenosť
Neregistrovaný - zuza, 3.1.2006 12:35
Prešiel tento článok gramatickou úpravou? Prekážajú mi tam do očí bijúce hrubice. S obsahom súhlasím
Neregistrovaný - korektorka, 3.1.2006 13:02
kaslat teraz na gramatiku - podstatny je obsah clanku a hlavne jeho odkaz pre zeny: je len na nas aby sme zmenili spravanie lekarov a zdravotnickeho personalu v tejto oblasti. ked sa da humanne (myslim tym bez holenia, bez nastrihov, klistyrov a bez ofucanych zdravotnikov) rodit v inych krajinach a nezomieraju pri tom ani matky ani deti preco by sa to nedalo na slovensku? iba preto ze panom doktorom to takto vyhovuje? myslim, ze je nacase aby si uvedomili ze socializmus je davno za nami.
Neregistrovaný - mya, 3.1.2006 14:12
Súhlasím,výborný článok.Tiež mám nepríjemné zážitky z nástrihu, klystýr ma nepostihol a holenie mi nevadilo. Ale čítajú a vyjadrujú sa k tomuto gynekológovia? Je možnosť im tieto názory distribuovať?
Neregistrovaný - eva, 3.1.2006 15:09
mne sa topo porode este zapalilo, takze to hrozne boleleo este mesiac. Aj dnes - 4 roky po porode ma to niekedy pobolieva. Uz sa nedam prehovorit....
Neregistrovaný - miriam, 3.1.2006 18:33
ja som rodila 2x, 2x som bola nastrihnuta a vobec ma to nepostrehla,ani to necitim,nemam ani jazvu.Je to individualne.Nikdy by som neohrozila svoje dieta, ak je nastrih potrebny, tak nech je...ak nie, nemusi. Co sa tyka holenia, tak toto je hadam uz pase,nie???Ja sa pravidelne holim aj v dolnych partiach,takze holit ma nemuseli.Klystir som chcela,neporodim predsa svoje dieta do....ehm
Neregistrovaný - eri, 3.1.2006 20:07
tak tento clanok je uzasny. ja mam z nastrihu panicky strach a to mam len 17 a deti planujem az za dlhe roky...ale aj mama mi hovorila ze najhorsie na porode bolo to zasivanie po. juuuuuj :(
Neregistrovaný - kiki, 3.1.2006 22:00
prosím vás, zatiaľ bezdetné ženy, nepočúvajte vôbec takéto hororové blbosti a nedajte sa nimi ovplyvňovať. Ja som mala cisársky a nemám ani šancu na normálny fyziologický pôrod ak bude mať moje dieťa viac ako 2,5 kg.
Neregistrovaný - Bellezza, 3.1.2006 22:08
boze, baby, nevydrzite kusok bolesti????ked prezijete porod, zasivanie je uplna pohoda.....tie babske reci o hrozostrasnych nastrihoch mam velmi rada.....akurat ma poburuju
Neregistrovaný - eri, 3.1.2006 22:16
ja som nebola nastrihnuta ...ale roztrhnuta. zaujimave, ze ked sa to stalo, vobec som necitila bolest, iba som pocula zvuk ako ked sa trha igelit. 28 stehov som prvykrat pocitila, ked som sa snazila si sadnut. jazva je klukata ale nie vyrazna ani nebolieva ...
Neregistrovaný - lolita, 4.1.2006 07:56
Milé mamičky a budúce mamičky. Kto ma právo spochybňovať pocity človeka, ktorý zažil bolesť alebo nepríjemné zážitky pri lekárskom zákroku. Aj ja som počúvala príbehy mojej mamy a jej kamarátok, ktoré hovorili o strašných zážitkoch ani nie tak pri nástrihu, lebo vtedy veľká bolesť potláča menšiu, ale o nekonečnom zašívaní a následných bolestiach. Je úplne jedno, či nástrih robí mladý alebo starý lekár, dôležité je, aby to nebola rutinná záležitosť. Nie je nikoho povinnosťou „oddať“ sa do rúk „pána doktora“ , a ako štatista pozorovať a trpieť všetko. Aj ja pracujem vo sfére, kde človek rozhoduje o ľudských osudoch aj životoch, a úprimne vám poviem, že je pohodlnejšie postupovať rutinne „ ako každý v takej situácii“ je to akési alibi. Len neviem čo by bolo, keby si to ľudstvo hovorilo od počiatku. Asi by sme sa veľmi nevyvíjali. Stále treba pochybovať o zabehaných postupoch a hľadať nové riešenia, alebo sa vracať k „starým dobrým“. Ja čakám svoje prvé bábätko o pár týždňov. Mám svoju pôrodníčku, s ktorou sme prebrali obe alternatívy. Plne jej dôverujem. Pri nášteve poradne ma prezrela a súhlasí s mojim pôrodným plánom a tým, že nástrih nebude potrebný. A tak to tak bude!
Neregistrovaný - Kachi, 4.1.2006 10:32
Si jasnovidec? "Pri nášteve poradne ma prezrela a súhlasí s mojim pôrodným plánom a tým, že nástrih nebude potrebný. A tak to tak bude! Kachi" tiez mam 2 porody za sebou a myslim, ze lekar sa vie rozhodnut co ma robit aj bez tvojho porodneho planu
Neregistrovaný - bebe, 4.1.2006 11:14
myslím, že nejde o to, že by žena nástrih a šitie nevydržala.Ale načo robiť zásahy, ktoré nie sú nevyhnutné.žena pri pôrode vysdrží všetko, ale jazva po šití mi robila problémy ešte 6 rokov po pôrode.
Neregistrovaný - Eva, 4.1.2006 12:38
Ladies, poviem Vam uprimne ze ma tu velmi strasite a nie len mna ale aj ostatne ladies, ktore nas to este len caka. som uplne vystrasena. vyholenie sa mi tiez zda pod moju uroven viem ze sa budem blbo citit ked mi to budu robit a to nastrihavanie o tom som tiez pocula, ze je to dost bolestive a hlavne potom ked zasiju zenu a existovat aj s bolestami. Tak co je spravne dat sa radsej nastrihnut alebo sa nedat a bit potom v strachu ci vsetko dobre dopadne?. Vedia urctit vopred ci je potrebny nastrih alebo nie?. ja tiez nechcem trpiet ak to nie je potrebne.
Neregistrovaný - Lucka, 4.1.2006 12:55
bebe zle si to pochopila. ty mas vediet co chces. lekar ti da alternativy a ty si vyberies. ako si mozes mysliet, ze lekar to vie aj bez teba. tebe sa paci, ak sa rozhoduje o tebe bez teba????
Neregistrovaný - lucianka, 4.1.2006 13:35
"ako si mozes mysliet, ze lekar to vie aj bez teba." lebo lekar sa podla situacie, ktoru ty ako laik nemozes predvidat, rozhodne v danom okamihu pre najlepsie riesenie pre teba a pre dieta
Neregistrovaný - bebe, 4.1.2006 14:06
nie nerozhnodne, posledne slovo mas vzdy ty. pokial nie si v bezvedomi, tak mas o sebe rozhodovat ty. a aj o tvojom dietati. je to tak vzdy od porodu, az po jeho dospelost. preco by to malo byt ine pri porode. aj tam mas rozhodvat o vas dvoch predovsetkym ty
Neregistrovaný - lucianka, 4.1.2006 14:30
lucianka tz si ale jebdnutá
Neregistrovaný - jh, 4.1.2006 19:51,
Ahojte, naozaj velmi dobry prispevok a som stastna, ze som si ho precitala, ja som sice este nerodila, ale zatial kazda zena, ktora to uz ma za sebou tvrdila to iste, a to, ze nastrihnutie-to ani tak nie, ale zasivanie je uplna katastrofa...a este by som rada zareagovala na par nazorov, resp. jeden, v ktorom dotycna tvrdi, ze lekar vie najlepsie, co robi...Ja osobne si myslim, ze porod nie je choroba, ale nieco uplne prirodzene, no zaroven individualne, preto suhlasim s tym, ze kazda zena by si mala urcit svoj porodny plan, samozrejme po konzultacii s lekarom...Kazda zena predsa vie, co je pre nu najlepsie, aky ma prah bolesti, co jej najviac vyhovuje...A mozem povedat, ze po precitani tohto clanku nebudem s nastrihom suhlasit ani ja, pokial nebude nevyhnutny...Dakujem za odstranenie mojej nocnej mory z porodu
Neregistrovaný - Andre, 4.1.2006 22:44
Neda mi, aby som nezareagoval...: "Kazda zena predsa vie, co je pre nu najlepsie, aky ma prah bolesti, co jej najviac vyhovuje...A mozem povedat, ze po precitani tohto clanku nebudem s nastrihom suhlasit ani ja, pokial nebude nevyhnutny..." O co tu ide? Aby sa dieta narodilo zdrave a nepridusene, alebo o pohodlie matky pri porode? Clanok je ciste subjektivny nazor jednej zeny, ktora sa rozhodla tak, ako sa rozhodla... A popis nastrihu mi pripomina americke filmy, kde sa vsetko zvelicuje. Nastrih popri ostatnej bolesti ani necitis. Navyse bez nastrihu sa mozno natrhnes a sit Ta budu tak ci tak... Sitie trochu bolestive je, ale zdravie dietata za to stoji.
Neregistrovaný - Maxo, 5.1.2006 07:53, aaa(`na`)aaa.aaa
Ja som rodila cisarskym, takze neviem posudit bolest pri nastrihu. Aspon mesiac po sekcii ma to este bolelo. Vacsia bolest vsak ostala po psychickej stranke. Pristup personalu vo Fakultnej nemocnici v KE ku mne ako k prvorodicke bol otrasny az na jedneho doktora. Sestricka pri podavani liekov mi ani nechcela povedat co za lieky to su. Odvtedy mam strach z porodu a nechcem mat uz deti. Prajem Vam vsetkym co najlepsi porod, odbornikov s ludskym pristupom.PA.
Neregistrovaný - EMI, 5.1.2006 09:31
Maxo, píšeš v mužskom rode.. ak si muž, tak ako vieš, že "Nastrih popri ostatnej bolesti ani necitis."?
Neregistrovaný - Lucia, 5.1.2006 09:57
jh tvoja inteligencia sa prejavila naplno. pre takych ako ty si lekari aj dnes myslia, ze si mozu robit co chcu. nastrih je niekedy potrebny, a ziadna rozumna zena to neodmietne, ak to pomoze jej dietatu. ale preco by jej to mali robit len preto, ze "sa to tak robi". treba to posudzovat individualne a kazda zena ma pravo sa k tomu vyjadrit. ide o jej zdravie a telo a o jej dieta.
Neregistrovaný - lucianka, 5.1.2006 10:20
Ano, som muz a moja priatelka robi na porodnici. Na tuto temu sme sa bavili, tak preto... Tiez spominala, ze je dobre aby bolo dieta co najkratsie v porodnych cestach, aby sa nepridusilo - celkove to ma vplyv na fyzicky aj mentalny vyvoj dietata. Tusim cosi spominala akesi bodovanie v tejto suvislosti ale to uz si nepamatam co bolo... Ale "odbornicka" co pisala tento clanok to vie urcite lepsie ako ja alebo doktori... Ako som uz pisal - clanok je iba subjektivny nazor jednej zeny (neobdornicky v obore), ktora sa bala bolesti a radsej to riskla (moj nazor). Na tuto temu by sa tu mohol vyjadrit nejaky odbornik a uviest veci na pravu nieru... Mimochodom - aj "tam dole" je kazda zena ina a tiez je rozdiel male 2,5kg dieta co pojde rovno do inkubatora a nejakeho 4,2kg "macka".
Neregistrovaný - maxo, 5.1.2006 12:03
ak máte normálne fyziologické tehotenstvo, robte si masáž hrádze a potom možno nebude nástrih potrebný. Vždy sa robí doboku.
Neregistrovaný - Bellezza, 5.1.2006 14:12
Tu ide o to aby doktor spravil nastrih, ak je potrebny a co tak predtym a aj pri siti pouzit lokalnu anestezu. To preco neurobia? Ak nie su penize na to co tak sa spytat rodicky,ci si priplati? Aj tak si myslim, ze zenam nevadi tak samotny nastrih, ale lajdackost a bohorovnost personalu.
Neregistrovaný - flu, 5.1.2006 17:45
Citujem názor gynekologa zo stranky Edusanu: Re: Bolesť pri pohlavnom styku po pôrode, por.č. 26447 (109x, EDUSAN - gynekológ-pôrodník, zo dňa 2004-02-17) Daduška, váš problém nie je ojedinelý, pomerne veľký počet žien po nástrihu a ošetrení pôrodného poranenia má podobné problémy. Nástrih hrádze, hoci je okamžite ošetrený, môže v budúcnosti spôsobovať bolesti. Súvisí to so šicím materialom, spôsobom ošetrenia atď. Z týchto dôvodov sa vo vyspelých krajinách vykonáva nástrih hrádze len ojedinele. U nás sa tento výkon stale vykonáva takmer paušálne, čo nie je správne. Pozitívne je, že u väčšiny žien časom tieto bolesti ustúpia. Chce to len trpezlivosť a pochopenia zo strany oboch partnerov.
Neregistrovaný - jovan, 5.1.2006 22:06
Maxo tak to si riadny odbornik - bavil si sa o tom s priatelkou ktora robi na porodnici tak to vies. A co tam vlastne priatelka robi - sanitarku, upratovacku, porodnu asistentku, lekarku? Ale to je vlastne uplne jedno lebo ak este nerodila a sama to nezazila tak nema ako vediet ci to boli alebo nie. To sa predsa neda posudit z toho, ze sa na to pozera. Inak som prekvapena ake su niektore zeny este stale "zaspate" v dobe socialistickej ked doktor bol poloboh a iba on rozhodoval co a ako. Bohuzial vacsina lekarov tiez este stale zije v tomto duchu a pacienti ich v tom len podporuju svojim ritolezeckym a poslusnym spravanim.
Neregistrovaný - Mya, 5.1.2006 22:41
Citujem z oficialneho kanadskeho zdroja: > "V sulade s vyskumom by sa malo od praxe nastrihovania ustupit.Prax ukazuje, ze poranenie vznika z epiziotomie ako takej, nez z nasledkov jej nerobenia. Studia 700 zien v sev. Amerike ukazala, ze najlepsie vysledky ochrany hradze sa dosahuju ked je zene umoznene porodit bez natrhnutia, pripadne so spontannym natrhnutim do 2 stupna; pricom najhorsie vysledky sa ukazali pri epiziotomii alebo pri tych epiziotomiach, ktore viedli k natrhnutiu 3 az 4 stupna. Zeny, ktore sa spontanne natrhli na 2 stupen alebo vobec nie mali tiez ovela mensie bolesti hradze pocas 1-10 dni po porode - takze tak
Neregistrovaný - leslie, 5.1.2006 23:09
Priznávam, že skutočne niesom odborníčka na pôrodníctvo ani na slovenčinu a tento článok je len môj subjektívny názor a osobný zážitok. Ale mojím cieľom nebolo napísať odborné pojednanie o použití nástrihu pri pôrode, ale povzbudiť ženy, že to ide aj inak ako zabehaným rutinným spôsobom. Som veľmi rada, že sa našli aj také ženy, ktoré to povzbudilo. Okrem toho, každá žena, ktorá rodí, nemôže mať vystudovanú medicínu, ale každá má právo spolurozhodovať o tom, ako bude pôrod prebiehať.
Neregistrovaný - Júlia S., 6.1.2006 00:35
Sice také nejsem odborník, ale nedá mi, abych se nepřidal :). Spolu s mojí manželkou jsem absolvoval přípravu na porod a prošli jsme množství materiálů o porodech, více i méně odborných. Když se vám však do ruky dostane odborné vyjádření Světové lékařské rady o zbytečnosti a škodlivosti nástřihu staré již hezkou řádku let, tak zapochybujete o odbornosti mnohých rádoby gynekologů (ačkoliv vystudovali lékařskou fakultu). Toliko k odbornosti některých lékařů.
Neregistrovaný - Botulin, 6.1.2006 00:57
A abych nezapomenul, opravdu jsou mi proti srsti vydírací argumenty typu: "dítě se udusí" nebo "vy chcete ublížit svému dítěti?". Nejvíce však od těch porodníků, kteří se na ženu ani nepodívají (teď nemám na mysli vstupní vyšetření pochvy a děložního čípku), ale na rozhovor se ženou si čas neudělají. Ještě dnes se mi v kapse otevírá kudla v kapse při vzpomínce na vydírání a vyhrožování, kterými jsme byli častováni, když jsme chtěli jít z nemocnice domů po vyšetření, které neodhalilo žádné problémy. Reverz, který manželka musela podepsat, byla snůška výmyslů, nad kterými jsem opravdu žasnul. Dodnes nepochopím, jak ten gynekolog mohl klidně a bez mrknutí oka tvrdit, že jsme mu říkali o problémech, o kterých do té doby nepadla ani zmínka. Možná to je odborník, proč ne, ale proč se musí schovávat za snůšku lží. Naštěstí už tento konkrétní "odborník" na svém místě nepracuje.
Neregistrovaný - Botulin, 6.1.2006 01:17
Keď sa to vezme logicky, prečo by lekári si robili robotu nástrihom a následným šitím, keď sa tu píše že je zbytočný? myslíte že oni nastrihávajú preto, aby sa potom vyžívali v šití? a o to dlhšie? to mi nejde do hlavy. Viem že pôrodníci ktorí sú fakt dobrí, tak to nerobia rutinne.
Neregistrovaný - Bellezza, 6.1.2006 14:13
Tento príspevok som si precčítala jedným dychom.Aj keď mám len 27 rokov poznám ten pocit po nastrinutí.No a naozaj niet o čo stáť.Ak by som to mohla vrátiť späť, tak by som nástrih odmietla.Nie že by ma bolel samotný nástrih, ale až prišlo šitie, to som cítila každý vpich a ťahanie ihly.No a hoci má môj syn už 3 roky stále viem ako veľmi to vtedy bolelo.Asi uplynie ešte mnoho času kým na to aspoň sčasti zabudnem.A to ani nehovorím o lekárskych "omyloch".Moožno niektoré z vás vedia o čom hovorím, resp. píšem. Ja mám veľmi zlé skusenosti...No keď sa pozriem na môjho syna aký je už veľký a krásny vyváži to všetky nedostatky.A keď sa ma pýtajú kedy druhe....neviem.Či vôbec...
Neregistrovaný - Ajula, 6.1.2006 16:12
Moje skúsenosti s nástrihom sú otrasné. Samotný nástrih som pri všetkých bolestiach a čiastočnom umrtvení necítila ale šitie bolo hrozné. Zašíval ma mladý medik, ktorý mal s tým problémy a keď už konečne došil tak mu to prasklo a musel to šiť znovu, takže dolu to mám ako zaštopkanú ponožku s otrasnými hrčkami. Cítim to po 12 rokoch stále, najmä pri menštruácii ma to ťahá. Myslím že nástrih bol nutný lebo syn mal 4,30 kg a 54 cm a nemohla som ho vytlačiť. Už pripravovali aj cisársky rez, čo by bola úžasná kombinácia vytrpieť si dokonalý prirodzený pôrod aj cisársky. Našťastie som porodila "prirodzene" aj ked s nástrihom až po konečník, a následne s antibiotikami. Môj názor je že vďaka nástrihu to mám dole menej citlivé čo sa odrazilo aj na sexuálnom živote, ktorý som pred pôrodom pociťovala intenzívnejšie. Bol to môj druhý pôrod, pri prvom som bola tiež nastrihnutá. Spätne keď sa na to pozerám tak by som asi prijala skôr cisársky rez. Takže článok ma osobne oslovil a súhlasím s ním. Ale problematike neznalá žena, ktorá ničomu nerozumie a dôveruje lekárom toho veľa nemôže pri pôrode rozkazovať.
Neregistrovaný - Eva, 6.1.2006 18:58
Bellezza málokdo z porodníků se zeptá: "je to opravdu nutné?" A když se jich zeptáš, vychrlí na tebe množství argumentů, nad kterými nikdy nepřemýšleli a ani je nepřezkoumávali. Prostě je to tak naučili a basta. Podle mých zkušeností jsou školy ty nejméně pokrokové instituce, aktivita se trestá a myšlení je přísně zapovězeno a nejlepší naději na úspěch má doslovné papouškování. Výjimek je poskrovnu. Lékaři vycházejí z vysokých škol, které si zakládají na svých tradicích a tradičních přístupech, oni nemohou být lepší než jejich učitelé a profesoři. Pracně se na škole odnaučovali myslet šest let a nyní by to měli změnit? Proč, prosím? Mají důvod? Ne. Je nějaký důvod? To, že je nástřih práce navíc? To není důvod, je to práce. To, že je to týrání ženy, která se v tu dobu nemůže bránit? To taky není důvod, přece rodí, musí to vytrpět. To, že existují práva pacienta? To taky není důvod, nikdo je neuplatňuje. Dokud pacient neřekne: "Nechci," tak se nebude nic dít.
Neregistrovaný - Botulin, 6.1.2006 22:39
Cela tato diskusia ma velmi zaujala, opakujem som utlejsej postavy, syn mal 3,5kg, prvorodicka, ziadne masaze, cviky predtym a v pohodicke to islo bez nastrihnutia, mimochodom aj v tychto prispevkoch prevazuju zle skusenosti s nastrihom, tak ako vlastne?!
Neregistrovaný - , 6.1.2006 22:49
Vynikajuci clanok!! Moja mama je lekarkou na novorodeneckom a odjakziva mi hovorila, ze nastrihy su nezmyselne a uplne zbytocne socialisticke prezitky..je to len ponizovanie zeny. Spravna poznamka, ze nase stare a prastare mamy rodili doma bez nastrihov a cele pocty deti!! Mam 27, porod sice v nedohladne, ale uz teraz viem, ze pravidla si stanovim..nech sa cim viac dievcat a zien o tom dozvie!! Asi by sa mala urobit nejaka kampan;-) prajem vela stastia a elanu do vlastnych rozhodnuti...
Neregistrovaný - Fialka, 6.1.2006 23:15
Ja osobne som tiez proti nastrihom, ktore sa robia neopodstatnene. Mam za sebou 1 porod a nastrih mi nakoniec vykonat museli, lebo malicka uz mala velmi zle ozvi a musela rychlo von a navyse bola riadny macko. Bol vsak vedeny do boku, a len velmi maly, sitie ma bolelo ale sedela som este v ten den a uz ani neviem, ze som bola nastrihnuta (rodila som na Antolskej a ja som bola spokojna s pristupom celeho personalu, ktori okolo mna bol). Inac nesiju s umrtvenim a ako mi doktorka vysvetlila, musi to tak byt aby to tkanivo bolo poddajne a aby ste prave potom nemuseli tyzdne trpiet v bolestiach a ani si nevediet sadnut.
Neregistrovaný - , 7.1.2006 15:00
lebo lekar sa podla situacie, ktoru ty ako laik nemozes predvidat, rozhodne v danom okamihu pre najlepsie riesenie pre teba a pre dieta Bebe, je mi trosku do smiechu z tohto konstatovania. Velakrat sa lekar ani neunuva prist na porodnu salu...
Neregistrovaný - Talina, 7.1.2006 15:56
Maxo, a zdravie matky za to nestoji? Mozno ten nastrih ozaj nie je niekedy nevyhnutny a robi sa pre pohodlnost lekara.
Neregistrovaný - xyz, 7.1.2006 15:58
MILE BUDUCE MAMKY,CO SI ROBITE TAKE VRASKY Z MAXA.MA NAZOR AKY MA,MA NANHO NAROK,ALE NEMUSITE S NIM SUHLASIT.ANI JA S NIM NESUHLASIM.VSEOBECNE JE ZNAME,ZE CHLAPI OPROTI ZENAM ZNESU MENEJ BOLESTI(DEPILACIA,MENSTRUACIA a pod.)JE LEN A LEN NA ZENE CI,A NA BUDUCEJ MAMICKE AKO BUDE RODIT.CI S NASTRIHOM,ALEBO BEZ,CI V SEDE,ALEBO V LAHU CI DO VODY a pod.VED LEN ONA NAPOKON BUDE ZNASAT BOLEST A NASLEDOK SVOJHO ROZHODNUTIA.JA VIEM,ZE LEN KED MAM IST K ZUBARKE,TAK SA MI TRASU KOLENA(A TO SOM PAN TVORSTVA:-))) TAK SI MILE MAMKY NEDAJTE ROBIT ZBYTOCNE BOLEST LEN PRE ULAHCENIE PRACE GYNEKOLOGOU A GYNEKOLOGICIEK.MATERSTVU ZDAR.
Neregistrovaný - VLADO, 8.1.2006 10:02, 000301(`na`)azet.sk
ja som rodila v juli. koncom panvovym, babatko malo 3x omotanu pupocnikovu snuru okolo krku, bola som prvorodicka a rodila som spontanne. vsetko prebehlo rychlo a bezproblemov. avsak nastrih som citila poriadne aj zasivanie velmi bolelo, mala som dlho velku modrinu a bolesti. citim sa dokalicena, ale chapem, ze v mojom pripade to bolo spravne.
Neregistrovaný - ticha voda, 8.1.2006 21:04
mna by zaujimalo, ako viete posudit, kedy je nastrih potrebny a kedy zase nie? nemali by ste trochu doverovat lekarom a nechat ich, nech si robia svoju pracu? a tie co ste este nerodili - nepocuvajte vsetko, co sa o porodoch narozprava, casto to nie je pravda a zbytocne sa len vyplasite
Neregistrovaný - panda, 8.1.2006 21:09
Myslim, ze je to skvely clanok. Mam k porodu sice daleko, ale samotne slovo nastrih vo mne vzbudzuje hrozu. Pevne verim, ze nebude potrebny.
Neregistrovaný - juliet, 8.1.2006 22:41
Milý alebo milá panda. Tu nejde o zastrašovanie prvorodičiek strašlivými hystorkami o pôrodoch, ale o odstránenie zbytočných invazývnych zásahov. V Amerike sa robia nástrihy u 1% všetkých rodičiek. A v koľkých percentách sa robia nástrihy na slovensku? Keď to porovnáme, prídeme na to, že takzvaná potreba, alebo nutnosť nástrihu nie je v každom prípade až taká nutná. Keď som rodila po prvý krát ja, mala som hrádzu takú napnutú, že som si myslela, že to už-už praskne. Ale pôrodná asistentka, ktorá mi pri pôrode pomáhala začala tú hrádzu jemne masírovať bruškami prstov, až tade tá hlavička šťastlivo prešla. Ale ako by zareagoval lekár keby videl takú napnutú hrádzu? Začal by ma trpezlivo masírovať? Alebo by usúdil, že nástrih je "nutný", lebo tkanivo by už prasklo? Nie, nechcem ženy strašiť, ale naopak povzbudiť, lebo mnohé majú hrôzu ani nie z toho o čom si tu hovoríme, ale z toho, že keď budú rodiť, nebudú tušiť čo sa s nimi deje, čo sa im bude robyť a prečo. Mimocodom panda, nie si ty náhodov gynekológ? Myslím, že sa nám konečne ozval odborník.
Neregistrovaný - Júlia S., 9.1.2006 00:00
Nedá mi a musím ešte odpísať Maxovi. Pevne dúfam, že to bude čítať a ak nie, tak chcem povedať ostatným: je to apsolutný blud, že dieťa sa zadusí ak je dlho v pôrodných cestách, pretože dokiaľ sa neprestrihne pupočník, dieťa dých pupočníkom a nie ústami a nosom. Keď sa rodí, ešte nemá rozvinuté pľúca. Tie sa rozvinú až niekoľko minút po pôrode, keď pupočník dotepe a preto sa má správne prestrihovať až po dotepaní. Dieťaťu teda nehrozí udusenie tým, že má v pochve zapchatý nos. A dĺžka pobytu dieťaťa v pochve sa predlžuje polohou na chrbte so zdvihnutými nohami, lebo vtedy ho matka vytláča do kopca. Nepredlžuje sa to vynechaním nástrihu. V Čechách si už ženy môžu same voliť polohu pri pôrode a volia si väčšinou vzpriamenu polou, keď sa dieťa rodí v smere gravitácie a to aj urýchľuje jeho prechod pôrodnými cestami. Mimochodom Maxo, je úplne trapné keď chlap píše o žene ktorá dva krát rodila, že nie je ochotná zniesť trochu bolesti. Uisťujem ťa Maxo, že pôrod je aj bez nástrihu veľké utrpenie. A, že nástrih pri pôrode ani necítiš? To je podľa toho, čo ženy hovoria síce pravda, ale problémi a bolesti trvajú dlho po tom, keď by už žena mohla na všetko zabudnúť a radostne sa venovať dieťaťu. Ešte mi vadia tie kolísavé extrémy: keď sa dieťa narodí bez nástrihu, tak musí byť zaručene tak malé, že okamžite ide do inkubátoru. (moje deti v inkubátore neboli) A keď je normálne tak nástrih musí byť, lebo ženaby inak ohrozila jeho zdravie, alebo dokonca život. A keď sa pýtaš o čo tu ide, či o pohodlie matky, alebo zdravie dieťaťa, tak ti odpoviem; o oboje. Keď žena pri pôrode a poňom trpí čo najmenej, má to rozhodne pozitývny vplyv aj na dieťa. Prečítaj si české stránky o pôrodoch a nástrihoch.
Neregistrovaný - Júlia S., 9.1.2006 00:47
nie nie som gynekolog. ale mne sa zda, ze v poslednej dobe sa kazda nastavajuca mamicka na gunekologa hra. nedavno som porodila, takze mam porod v cerstvej pamati. nastrihli ma a na druhy den som v pohode sedela. mozno patrim k tym stastnejsim mamickam, ktore prezili porod v pohode. lenze podla mna naozaj tazko posudzovat, kedy je nastrih potrebny a kedy nie, pretoze ten isty porod sa da absolvovat len raz a potom su to cisto hypoteticke dohady, co by bolo keby... ja netvrdim, ze nase porodnictvo nema medzery, ale nechala by som to na odbornikov. tieto debaty podla mna naozaj len vystrasia zeny, ktore sa chystaju rodit.
Neregistrovaný - , 9.1.2006 20:00
to som bola ja - panda, nechcela som byt anonym
Neregistrovaný - panda, 9.1.2006 20:05
Prežila som 2 pôrody , dve nastrihnutia a ešte som sa roztrhla aj do boku ,lebo malá mala väčšiu hlavičku. Krásne ma zašili.Pri pôrodných bolestiach mi bolo "dva" , či ma nastrihnú , alebo nie.Spolieham sa na odborníkov a keď doktor rozhodne , že je to potrebné z nejakého dôvodu tak ja , len aby som bola nenasrihnutá , budem ohrozovať svoje dieťa ? A klystír a holenie ? Bože , veď ide aj o hygienu ako dieťaťa tak aj ženy.
Neregistrovaný - Ivana, 9.1.2006 22:44
Panda a Ivana. Pokud správně čtu literaturu, tak světová odborná lékařská věřejnost na základě vědeckého výzkumů nástřih, holení a klystýr odmítla. A odmítla je jako nepotřebné a dokonce škodlivé. Takže pokuď vám některým vyhovuje, že vás v porodnici ošetřili v dnešní době už neodborně (tedy ne podle nejnovějších vědeckých výzkumů), je to váš rozhodnutí a tedy i váš problém, tak vás necháme vašim představám a mýtům. Přesvědčovat vás je ztráta času. Nejde o neúctu, ale o to, že vy máte své přesvědčení a my zase své. Ve vašem případě jde o to, co filozofie definuje jako scientismus, tedy víra v rádoby "vědecké" výsledky, které jimi ale nejsou a nikdy nebudou, přestože byly všeobecně přijaty, jsou za ně vyhlašovány i jinak propagovány. Problém je v tom, že tyto pavědecké postupy jsou dodnes vyučovány na mnohých slovenských i českých lékařských fakultách. Jejich zastánci jsou namnohdy navíc velmi agresivní a neochotni přezkoumat svá východiska, která právě Světová rada lékařů odmítla jako nesprávná.
Neregistrovaný - Botulin, 10.1.2006 11:08, Botos.Pavel(`na`)seznam.cz
Ahojte,som mesiac po porode,takze moje dojmy su este stale cerstve. Popravde - pôrod som mala zaplatený dopredu - teda lekárku ktorá sa o mna mala postarat.Neslo mi o ziadne vymozenosti, len pre svoj dobry pocit, ze ak nastanu nejake komplikacie mam pri sebe 100% cloveka. Neodsudzujte ma,ale pocuvajte. Je to moje prve dieta a ja som sa rozhodla urobit pre neho to najlepsie. Preto som sa rozhodla pre prirodzeny porod, bez epiduralu a akychkolvek oblbovakov. Pôrod trval 10 hodin, plakala som, kricala,od bolesti som v tej chvili bola zufala, skusala dychat a spominala na vsetky techniky ktore som mala prestudovane od a do z, ale verte ci neverte da sa to zvladnut. Taku bolest si uz teraz ani neviem predstavit, a to ubehli len tri tyzdne. Na margo ostatnych veci - oholila som sa sama doma, na klistir som sa tesila, lebo som mala trojdnovu zapchu a nastrih bol aj sitie - bolelo, mozno to nemuselo byt neviem, ale da sa to prezit. Myslim ze sa okolo vsetkeho strasne vela keca a rozvadza sa to, myslim, ze je to zbytocne, kazda si to musi odzit. Aj tak je to vsetko tak nepodstatne, ked sa pozriete na to nadherne babetko v postielke. Zivot je otazkou priorit.
Neregistrovaný - zdenka, 10.1.2006 12:06
Zdenka, kdyby se tolik nekecalo o pouštění žilou při horečce, tak se pouští žilou dodnes. Kdyby byl nástřih potřebný, tak pokuď věříte v evoluci, lidsvo by nikdy neexistovalo.
Neregistrovaný - Botulin, 10.1.2006 12:31
:oD suhlasim s Botulin!!! Este som nerodila , ale budem proti nastrihu. Keby sa zeny k nastihu nestavali lahostajne tak by sa nastrih bral ako vynimocny zakrok nie ako samozrejmost vtom je rozdiel.
Neregistrovaný - , 10.1.2006 13:00
Kde mozem najst priklad nejakeho porodneho planu? Prosim poradte. Neviem si predstavit, ako taky plan zostavit. Vopred vdaka.
Neregistrovaný - Judka, 10.1.2006 14:36
ahoj. mne sa článok takisto páčil a týmto aj ďakujem autorke. súhlasim s názorom že nástrih je často len zbytočné utrpenie. ešte som nikdy nerodila ale ak to raz príde určite budem proti.
Neregistrovaný - , 10.1.2006 16:40
botulin, ja si myslim, ze veci ako holenie a klystyr naozaj nie su pri porode to najdolezitejsie. ak ides k zubarovi, tiez mu nesies plan s popisom, ako ti ma osetrit zub? ja som za nove veci a myslim si, ze nase zdravotnictvo ma kopec nedostatkov, ale omielaju sa stale dookola tie iste veci - nastrih, klystyr.... a co uz moze byt na oholeni skodlive? a fakt ma teda nepresvedcia vyjadrenia muza, pretoze ide o ciste teoretizovanie
Neregistrovaný - panda, 10.1.2006 22:03
no a este sa mi pacia vety typu? este som nerodila, ale viem, ze nastrih je zbytocnym utrpenim.... mila moja, nastrih pri tych bolestiach ani necitis.
Neregistrovaný - panda, 10.1.2006 22:13
panda, asi se shodneme, že na porodě je nejdůležitější život dítěte a matky, o to nám kráčí. Na dalším místě je a vždy bude kvalita života jak dítěte tak matky. Máme, jak Česká republika tak Slovensko, jedny z nejnižších úmrtností při porodech. To tu nikdo nezpochybňuje a nikomu netvrdím, že porod v každé porodnici je vždy špatný. To je blud. Proč plány porodu? U zubaře si klidně řeknu, jest-li chci být ošetřen nebo ne. Vrtání zubu a trhání nejsou věci nutně nevyhnutné. Mohu se rozhodnout a nést následky svých rozhodnutí. Porod je někde jinde. Žena se porodu nevyhne (mimo případ sebevraždy nebo potratu) a nenese břímě rozhodnutí pouze za sebe, ale i za dítě. Navíc v období porodu prožívá intenzivní bolesti, které neumožňují se účinně bránit jak fyzickému tak psychickému tlaku. Je mi znám případ, kdy netrpělivý lékař zfackoval nastávající maminku, když se na cestě na sál zastavila, aby "rozdýchala" kontrakci. Asi by si to nenechala líbit, kdyby mohla. Další je, že se mnohdy lékařské výkony provádějí v "zájmu" života dítěte. Nejprve uložíme maminku na záda a nohy jí zavážeme do třmenů tak, aby se pánev dostala do nejpitomnější možné polohy a porodní cesty se tak co nejvíce zůžily. Někdy přivážeme maminku tak, aby tlačila do kopce, nohy upevníme v třmenech, ale už je nenastavíme na velikost odpovídající velikosti maminky a pánev pěkně vyzvedneme. Proč? Proč ne? Maminka tam bude tlačit o několik hodin déle a porod bude bolestivější, ale je to porod a ten si musí maminka odtrpět, že! Ale jsme ohromní humanisti, tak nabídneme utišující léky, ale co se nám to nestane, utišovadlo zabralo moc a porod se zastavil. Tak honem urychlovačku, ale co se nám to nestalo, maminku to bolí, tak analgetika, pak zase urychlovačku, a zase tišit bolesti. Pak příjdeme na epidurál nebo kleště. Asi před rokem nám tady v jedné porodnici odborník utrhl kleštěmi děťátku hlavičku. Ale pšššt. Z toho by mohl být průůůůůser. A epidurál, jest-li to nezvržou možná neochrnete, když to zvržou možná budete chodit.
Neregistrovaný - Botulin, 10.1.2006 23:11
Panda, teď něco ke klystýru. Při porodu dítě sestupuje porodními cestami a při tomto postupu vás to donutí jít si pěkně hačnout na záchod a pořádně sevypráznit, tlusté střevo stane v oblasti porodních cest neprůchodné na zbytek doby porodu. Pokud tedy nemáte průjem asi děťátko do výkalů neporodíte, jedině, že by je vám tam donesl někdo jiný :). Klystýr naopak rozpustí už pevnou stolici, která by jinak zůstala uzavřená nad porodními cestami, a tak se stane, že těsně po porodu z vás možná vyletí tento uměle vyrobený průjem. Jinak klystýr je důležitý pouze v případě, že vás v průběhu první doby porodní přikurtují do porodního lůžka. Od tud si o vlastní vůli nedojdete na záchod a tak by pod vámi bylo docela nastláno. Pak je klystýr dobrý, ale je sem přenesen z chirurgické praxe, kdy pacient si v průběhu operace opravdu nemůže odskočit na "velkou". Porod ale není operace. Může při něm dojít ke komplikacím, které budou vyžadovat chirurgický zákrok, ale přesto není chirurgickým výkonem.
Neregistrovaný - Botulin, 10.1.2006 23:26
Panda, teď si dáme oblíbené holení. Ne všechny ženy si pohlaví pravidelně vyholují a první holení vždy přináší riziko infekce. Dochází k drobným oděrkám, které se snadno zanítít a tato zánětlivá reakce se, světe div se, rozpoutává naplno právě v době, kdy jde děťátko ven. Takže pokuď si děťátko nepospíší a nestihne to v následujících 30 minutách od holení, tak ho bude čekat pěkný "uvítací výbor" a navíc po deseti hodinách už bude vybavený velmi ostrými štětinami. Proč vlastně holení našlo cestu k porodu? Protože jde o přípravu na chirurgický výkon, kde je nutné dané místo oholit. Holení doporučuji odzkoušet na vlastním těle. Já to mám odzkoušené na své bradě. Na svém pohlaví jsem to z blbosti kdysi zkoušel ;-), ale za ty infekce mi to opravdu nestojí. Pro maminky, které si pohlaví nevyholují, je lepší se řádně umít a pokud se chtějí oholit tak je lepší začít dříve než se půjde k porodu a nezapomeňte, že je důležité případná poranění náležitě ošetřit.
Neregistrovaný - Botulin, 10.1.2006 23:43
Panda, teď nástřih. Může být nutný, ale jen v mizivém počtu případů. Tedy ne 100 ze 100, ale asi tak 1 ze 100. V podstatě by muselo jít o anomálii růstu pánve a nedostatečnou pružnost tkání, které tvoří zmiňovanou hráz. Je ovšem možné vytvořit situaci, kdy je nástřih nutný. První je špatná poloha. Od určité polohy nohou se hráz dostává do cesty porodních cest a zužuje už tak dost úzký průchod. A další je stres maminky, zde se podepisuje strach z neznáma, špatné zacházení personálu, nepřirozené prostředí i mizerná příprava na porod. Někdy trochu pomůže důvěra v schopnosti lékaře, ale lékař si vztah důvěry musí vypěstovat, ve většině případů není dán automaticky postavením lékaře. Na pružnost tkáně se výrazně promítá momentální stav psychiky ženy a samozřejmě i předcházející péče. Hráz je možné masírovat už od začátku těhotenství a nadále v průběhu tak, že se stane pružnější, přičemž hormony odvedou značný díl práce a žena samotná se jí může naučit uvolňovat. Strach z neznáma je možné potlačit trpělivou péčí a ochotou naslouchat a odpovídat na veškeré otázky, které maminka vysloví. Další je potřebná podpora psychiky maminky. Zde je důležité splnit mnoho, ale zase ne tak moc. Trochu lepší starost o intimitu maminky, příjemnější a trochu domáčtější prostředí, přítomnost blízké milující osoby. Navíc si mnohde musíte zaplatit za přítomnost manžela při porodu, ačkoliv přítomnost blízké osoby se prokázala jako prospěšná hned na několika úrovních, o nějaké hudbě nebo vůních radši ani nemluvit. Zatímco drahý a ne až tak bezpečný epidurál je plně hrazen zdravotní pojišťovnou. Je komické (pro mne tedy spíše k pláči) sledovat enormní výdaje na zařízení porodního sálu a za drahé utišovací léky a mnohokrát zbytečné chirurgické výkony a mizivé nebo spíše žádné výdaje na zpříjemnění pobytu. Když se k tomu přidá neochota personálu vám aspoň naznačit, co se to s vámi děje, máte prostředí spíše nepřátelské, ve kterém se může uvolnit skutečně málokdo.
Neregistrovaný - Botulin, 11.1.2006 00:36
Panda, nikdo netvrdí, že jsou klystýr, holení a nástřih při porodu to nejdůležitější. Jen kritizuji jejich nekritické přijímání a provádění. Mimochodem to, že nestojí na 1. příčce v žebříčku hodnot, ještě neznamená, že je o nich špatné mluvit. Je ale důležité říci pravdu nebo se o to v co největší míře pokusit. Smířit se s všeobecně přijatou lží je pro mne chyba, které se naše společnost až příliš často dopouští právě na těch, co se mohou nejméně bránit.
Neregistrovaný - Botulin, 11.1.2006 00:56
Panda, nie, ked ides k zubarovi, nenesies si svoj plan, ale mas pravo sa rozhodnut ci chces trpiet pri vyrtani alebo si dat najprv pichnut lokalku. Alebo ako povedal Botulin, ci si das vytrhnut zub. Este ta potesim... ESTE SOM NERODILA, ALE viem ze nechcem rodit s nastrihom iba preto, ze sa to tak na Slovensku robi. Vsetky zeny predsa nie su tam dolu rovnake, a myslim si ze kazdy porod by sa mal posudzovat individualne. Samozrejme, ze ak by islo o zivot babatka alebo mna, tak suhlasit budem... no nechcem zbytocne trpiet niekolko rokov po porode ako napr. aj moja mama, ktora nemala vtedy pristup k takymto informaciam a nevedela ze su aj ine moznosti... Som rada, ze som na tento clanok natrafila. Botulin, super, ze si sa zapojil. To co pises ma zmysel. Mna si presvedcil. :-)
Neregistrovaný - Ivanuli, 11.1.2006 08:43
MILÁ JUDKA. PÍŠEM TI OHĽADNE TOHO, ŽE SI SA PÝTALA NA TO, AKO ZOSTAVIŤ PôRODNÝ PLÁN. V Čechách a myslím, že ani na Slovensku ešte nie sú pevne stanovené normy a pravidlá, ako písať pôrodný plán. Preto je dobré urobiť si z neho hneď niekoťko kópií, podpísať ich. Potom ešte niekoľko týždňov alebo mesiacov pred pôrodom doručiť, alebo priniesť jednu kópiu do pôrodnice, kde chceš rodiť. Tam sa môžeš opýtať, či sú ochotní tvoje požiadavky akceptovať, alebo sa môžete dohodnúť na nejakej spoločnej ceste; napr., že sa vynasnažia aby to bolo bez nástrihu a len v prípade, že bude ohrozený život dieťaťa ťa nastrihnú. (Ja som napísala, že nástrih pripúšťam len v prípade ohrozenia života dieťaťa a natrhnutie volím radšej spontánne, lebo - a to som tam už nepísala, je prakticky dokázané, že spontánne natrhnutie nikdy nieje také rozsiahle a hlboké ako nástrih. Pri nástrihu sa totiž do hĺbky prerážajú svaly a šľachy, kdešto pri natrhnutí sa trhá len koža, maximálne podkožie.) Píš stručne a v bodoch a neuvádzaj dôvody, prečo si sa tak rozhodla. Zo skúsenosti viem, že to nikoho nezaujíma. Iba ich otravuje, keď si majú čítať tie "výlevy". Ak by sa ti reakcia pôrodnice nepáčila; napr. ti vynadajú, že si histerická ženská a čo vlastne chceš, tak môžeš vyhľadať inú pôrodnicu. Na Slovensku je voči rodičkám najústretovejšia pôrodnica v Topoľčanoch. Tam sa odvádzajú aj iné, ako klasické pôrody. A teraz ten PôRODNÝ PLÁN (konkrétne môj): <br>Adresa<br><br> Porodní plán<br><br> Nevykonávať klystýr ani holenie.<br> <br> Bez urychlovacích prostriedkov. Bez prostriedkov tlmiacichch bolesť. V žiadnom prípadě epidurálna anestézia. <br> <br> Možnosť přijímať tekutiny.<br> <br> Rodiť v polohe, ktorú si sama zvolím.<br> <br> Nevykonávať nástrih (epiziotómiu) jedine v prípade ohrozenia života dieťaťa. Natrhnutie volím spontánne.<br> <br> Po pôrode si chcem dieťa okamžite priložiť k prsníku.<br> <br> Nechcem, aby počas pôrodu boli prítomní na pôrodnej sále medici a praktikanti.<br> <br> <br> <br> <br> V dňa <br> <br>podpis
Neregistrovaný - Júlia S., 11.1.2006 15:46
JUDKA NAMIESTO <br> DÁVAJ ENTER Sem sa to nedalo sformátovať tak, ako to má správne vyzerať. Veľa šťastia.
Neregistrovaný - Júlia S., 11.1.2006 15:49
toto je nekonecna debata. ja nikomu nebranim, aby si porodny plan pripravil. a tiez neobhajuje za kazdu cenu klystyr a nastrih, ale myslim si, ze tieto debaty maju za nasledok to, ze baby, ktore este pomaly ani nie su tehotne sa zaoberaju tymito vecami a to nie je na prospech veci. psychicka pohoda je dolezita a mysliet hned na najhorsie asi nie je to prave. aj ja som si nastudovala potrebne veci o masazi hradze a podobne, ale nakoniec som sa rozhodla nechat to tak. takze nie som z minuleho storocia, ale tiez nepotrebujem, aby ma niekto silou-mocou presviedcal o svojej pravde. aj ja som sa bala najma nastrihu a klystyru a nakoniec to boli veci, ktore som si najmenej uvedomovala.
Neregistrovaný - , 11.1.2006 16:39
zase som sa zabudla podpisat. a este sa chcem opytat, kto je to Botulin, teda ak moze trochu pooodhalit svoju identitu. dakujem
Neregistrovaný - panda, 11.1.2006 16:39
ahojte, aj ja súhlasím, radšej by som rodila bez nástrihu, len či sa to v pôrodnici v Žiline dá, rodiť po sediačky.Lebo tá nemocnica, kam idem, tam môžu ženy rodiť len v ležatej polohe.
Neregistrovaný - jana, 11.1.2006 16:42
Julia, dakujem ti velmi pekne za porodny plan. Nevedela som si predstavit ako to vyzera. Myslela som ze min.5-stranovy dokument, ktory aj tak nebude mat cas nikto citat. Este raz vdaka.
Neregistrovaný - Judka, 12.1.2006 10:49
Jana, tak chod rodit niekam inam, nie?? Zilinska nemocnica nieje snad jedina na svete..
Neregistrovaný - maca, 13.1.2006 10:33
Panda, pozerám, že sa tu objavil dotaz po mojej identite. Predpokladám, že Vám viacej ide o profesiu a odbornosť ;-). Dobre, niesom gynekológ, pred mojim menom nieje možné násť MUDr. Nemám žiadné štátne skúšky z medicíny, ani nijaků uznateľnů prax (to, že som bol u dvoch pôrodov sa neráta a z prečítanej literatúry ma nikto nezkúšal). Absolvoval som niekoľko prednášok, niečo som si prečítal, niečo som videl a niečo zažil. Gynekológovia, ktrorí obhajovali nástrih a všetko okolo, ma nepresvedčili, lebo neuvádzali žiadné opravdové argumenty, iba predsudky, ktoré naviac neboli ochotní preskúmať (žiadný výskum, žiadne overovanie, iba slepá poslušnosť dogmy). Za najúčinnejšiu obranu považovali svoje postavenie a vlajkou: "Ja som MUDr. ja som odborník a pozrite, koľko mi vyšlo kníh." Samozrejme, že ma i moju manželku presvedčila druhá strana, ktorá sa môže tiež pýšiť honosnými tituly a uverejnenými prácami, ale hlavne vedeli odkial, čo príšlo a vedeli to zdokumentovať. Mal som možnosť byť s mojou manželkou pri obidvoch pôrodoch a videl som a počul som a veľakrát som neveril vlastným očiam ani ušiam. Teraz mám na mysli správanie očetrujúceho personálu. Čo si môže pomyslieť i priemerne informovaný človek, keď zavládlo zdešenie v dobe, keď sa objavila hlavička a jedna z tých lekárok začala začala hystericky kričať, ať manželka okamžite prestane tlačiť, lebo tam nieje primár (bol u inej rodičky). A keď manželka aj naďalej tlačila, tak milá lekárka začala tlačiť dieťa naspäť. Dnes sa smejem, ale vtedy to opravdu smiešne nebolo. Myslím, že to bola manželka, kto skríkol, nech nechá tých somarín, a ochvilu bola naša druhá dcérka na svete, aj bez primára. O chvilu sa lekárka aj sestričky ukľudnily a des im zmizol z tvárí. Keď sa dnes pozerám naspäť, tak s tým, čo viem, už chápem ich des. Nikto ich nenaučil vedomosti používať. Oni vedia o všetkých komplikáciach a možných následkoch, a poznajú jedinú cestu ako sa im vyhnúť, tú z učebnice. Keď je niečo inakšie hľadajú výššiu autoritu. Naviac veľakrát nevedia niesť zodpovednosť. A pretože by sa museli zodpovedať z toho, že veci neurobili podľa učebnice, radšej urobia nástrih aj po pôrode (možno ešte niekde objavím, článok z Maďarska). Ale naspäť ku mne a mojej identite: Bc Botoš Pavel (bakalár teologie a misie), teraz programátor na voľnej nohe. Žijem v Prahe. Koníčky: Rodina, literatura (najlepšie odborná z odborov IT, teológia a zdravotníctvo najmä o pôrodoch), programovanie, biblia a ďaľšie. (pokúsil som sa písať po slovensky, tak pokiaľ ide o hrubice, tak pardón, na Slovensku som žil iba tri roky počas štúdií).
Neregistrovaný - Botulin, 13.1.2006 11:04, Botos.Pavel(`na`)seznam.cz
:oD
Neregistrovaný - , 13.1.2006 13:52
Botulin, dakujem za zverejnenie identity. naozaj som si myslela, ze ste gynekolog. musim povedat, ze ma celkom prijemne prekvapilo, ze sa muz - nelekar zaujima o viac-menej zenske veci. urcite je na vasich nazoroch kus pravdy. mne sa len zda, ze v poslednej dobe sa kazdy ohana porodnym planom a hra sa na odbornika a casto strasi ostatne baby. tak ja len tolko k tejto teme.
Neregistrovaný - panda, 13.1.2006 19:47
Tak ja teda neviem, ale moja sestra rodila vo VB. kde ju nenastrihli, ako to tam uz nie je v mode, a tiez si nemohla sadnut dva tyzdne, lebo bola natrhnuta az ku konecniku. Pomyslenie ist na velku potrebu jej nahanalo strach este dobry cas po porode. Ja si myslim ze skusenost autorky clanku je velmi subjektivna a ak doktori zeny nastrihuju, tak urcite nie preto, zeby oni mali z toho nieco. Co asi? Samozrejme, ze aj nastrihnutie sa da previest jemnym sposobom.
Neregistrovaný - Lucia, 18.1.2006 16:55
vyborny clanok, len co je pravda, nedajte sa nastrihnut, moja kamoska bola tiez taka mudra a natrhla sa cez cely konecnik, len do toho...
Neregistrovaný - mika, 18.1.2006 18:44
Pardon, má byť väčšie an nie večšie. A pardon za ďalšie hrubice, ktoré ani nevidím :-/. Niesom Slovak a už dlho na Slovensku nežiem.
Neregistrovaný - Botulin, 20.1.2006 08:24
ako porodna asistentka sa na to pozeram z trocha ineho pohladu. Nastrih je velmi dolezity u zien, u ktorych sa naozaj vyzaduje. vzdy to zalezi od situacie, kazda zena je ina. v porodnici kde pracujem sa respektuje prianie zeny, ale v pripade, ked hrozi ruptura, cize prasknutie, je lepsie urobit nastrih, ktory neboli!!ak sa prevedie spravne, a hoji sa lepsie nez keby zena utrpela rupturu az ku konecniku. Nastrih nie je za ucelom zenu poskodit, ale pomoct jej a jej dietatu vytvorit bezpecnejsiu cestu na svet.
Neregistrovaný - Marika, 20.1.2006 21:12
LUCIA a MIKA, ak uznávate rutinný nástrih, tak za ten na Slovensku naozaj nemusíte bojovať. Ten vám odborníci ako Marika s radosťou spravia v každej Slovenskej pôrodnici. TENTO ČLÁNOK BOL PREDOVŠETKÝM ADRESOVANÝ ŽENÁM, KTORÉ VERIA, ŽE TO MôŽE BYŤ AJ INAK
Neregistrovaný - Júlia Sláviková, 21.1.2006 01:12
MARIKA, ako viete u ktorých žien sa nástrih naozaj vyžaduje? Prosím, určite mi odpíšte ako to môžete tak na sto percent vedieť, lebo v zahraničí sa nástrih vyžaduje u 1% všetkých žien a na Slovensku u 100% prvorodičiek a ako viem, u druhorodičiek to nie je o nič lepšie. Majú ženy v zahraničí inú anatómiu tela ako Slovenky? Prosím, opýtajte sa na to aj svojich kolegov, gynekológov, lebo ma to naozaj veľmi zauíma. A tie vaše slová "ruptúru až ku konečníku" sú BLUD!!! Preštudujte si americké zdroje. Keď sa žena natrhne, je tá rana VŽDY MENŠIA, ako pri nástrihu. Ako by tá mäkká detská hlavička urobila dlhý rez až ku konečníku? Čo sa to dieťa rodí s pilkou v hlave? A ako len môžete vedieť, že sa budú trhať práve ku konečníku? Čo na iných miestach sa pošva pri pôrode nerozťahuje? Je úplne očividné, že ste to u prvorodičiek bez nástrihu ešte neskúsili. Ženy v Čechách, ktoré rodili bez nástrihu sa totiž natrhávali po celom obvode pošvy, na ľubovoľnom mieste, ale musím zdôrazniť, že to bola vždy len koža a podkožie, kdežto pri nástrihu prerážate nožnicami svaly a šĺachy a tým zbytočne ničíte žene panvé dno a to už potom nie je také pevné ako by malo byť (z toho vzniká aj pomočovanie po pôrode, to viem od pôrodnej asistentky, ktorá pomáha prim prirodzných pôrodoch). Ale samozrejme, keď je žena na koze, so zdvihnutými nohami, hrádza prekryje poševný východ a dieťa sa nemá kade dostať von a jediná možnosť je, barijéru preraziť - alebo nechať ženu, aby si sama zvolila polohu pri pôrode. Tie slová "ruptúra ku konečníku" sú to nepodložené, v praxi absolútne neoverené a nepravdivé zastrašovanie ako som písala v úvode svojho článku.Neznášam, keď pôrodníci strašia ženy niečím, čo nikdy nevideli, neskúsili a v skutočnosti ani nevedia, či je to naozaj pravda. A na záver; v pôrodnici vo Vrchlabý pri Prahe rodia už aj prvorodičky dieťa koncom panvovým bez nástrihu! A viete čím to je, Marika? Je to tým, že pôrodníci CHCÚ! Ale vy nechcete.
Neregistrovaný - Júlia S., 21.1.2006 01:36
MARIKA? PREČÍTAJTE SI PROSÍM AJ S KOLEGAMI www.babetko.sk!!!
Neregistrovaný - Júlia Sláviková, 21.1.2006 01:40
zdravim vsetkych, mam len 30r. a styri deti. rodila som vsetky spontanne, neboli ani velmi velke, najvacsie malo 3.400g a nastrih mi bol robeny u vsetkych. A co je najhorsie, ten stvrty bol najbolestivejsi a sediet som nemohla skoro mesiac Tymto sa mozem len ,,podakovat" lekarom v Trstenej, kde kazda zena je len dalsi kus a hlavne, aby to slo rychlo a nezdrzovalo sa. Od posledneho porodu som 4 roky a stale nemozem zabudnut na tie bolesti, ktore byt mozno ani nemuseli, samozrejme, ze sa to tyka aj sitia, ktore som si pri prvom babatku vytrpela asi 45 minut. Ani porod ma tak nebolel ako to vsetko po tom, ked mi len slzy tiekli po tvari a nemohla som sa branit-velmi som bola vycerpana a uz mi bolo jedno, co robia, ale bolelo to strasne. Dodnes nechapem,ze som ich tolko zvladla. Drzte sa vsetky.
Neregistrovaný - Janka, 22.1.2006 19:35
No teda, som si precitala celu tuto debatu aj s clankom a musim povedat ze sa tu riadne ruvete. Kazdy ma pravo na svoj vlastny nazor. Nikomu netreba brat ten jeho, len nech si kazdy nastavi tak trochu aj zrkadlo, aby sa videl a najma pocul co rozprava a cim zavadza a strasi inych ludi. Netreba robit pri porode nic navyse, len ak je to v najkrajnejsom pripade nevyhnutne. A to plati aj o nastrihu. Volakedy to neexistovalo a vsetko bolo ok, tak teraz v 21.st. to ma byt inak? Nehovorim o individualnych pripadoch. Moja sestra je lekarka, gynekolog-porodnik a zazila uz vselico, ale nikdy zbytocne zeny nenastrihavala, lebo je sama zena a vie ake to je - to je pre Maxa, ktory sa snad prevtelil do tela zeny :-) a zistil ze nastrih vobec neboli. Jasne ved teba to neboli ved ty si nebol roztrhnuty ako prasnica a netrpel tie bolesti. Lekarov ako moja sestra by malo byt co najviac, len skoda ze kvoli takym podmienkam, ako su u nas odisla robit lekarku do USA. Nikdy nerobte nic co je proti Vam a Vasmu dietatku. Papa
Neregistrovaný - , 23.1.2006 15:59
prekvapuju ma niektori, ktori bezmedzne doveruju lekarom. pozrite sa v akom stave je skolstvo, zdravotnictvo a vy nechate svoj osud ludom zo zdravotnictva, ktori maju totalne na haku a doma si vypravaju zazitky o VAS, na ktorych sa smeju a vy placete? dnes sa kazdy stavia k praci laxne, ludia dostuduju odbor bez toho, ze by sa ucili a vy im idete doverovat.. pokial dokladne nepodmastite lekarov, tak si s vami budu robit, co chcu. socialisticke praktiky, pausalne vykonavane na chudobe, najlepsie ludmi bez praxe z vas robia testovacie stroje. ale kto chce kam pomozme mu tam:) ak ste tak chudobni, ze musite rodit v nejakej zaprdenej fakultnej nemocnici plnej plesnivych dedkov-doktorov s nemodernym vzdelanim, tak vam treba. obhajoba nastrihov mi pride asi ako obhajoba nutnosti vytrcajucich anten na mobiloch - tiez sme si to isty cas nevedeli predstavit inak;) niektori ultrakonzervativni krestania, ktori sa ohlia prvykrat za zivot az pri porode, tu budu propagovat 50rokov stare veci..
Neregistrovaný - DoG, 24.1.2006 14:43, dog(`na`)mailbox.sk
DoG, súhlasím s tým, čo vravíš, ale musím tu povedať jedno: ja som kresťanka a práve preto sa mi nepáči, že sa tu slepo bez rozmyslu už 50 rokov vykonávajú nepodložené praktiky na úkor žien a bez akéhokoľvek pozitývneho vplyvu na deti. Ja mám dve deti a ďalšie už neplánujem, ale preto, že som kresťanka, neni mi jedno, že ostatné ženy majú trpieť tak ako Janka ktorú nastrihli až štyrikrát. Mimochodom, jedna žena rodila svoje prvé dieťa na západe a cez jej porodné cesty sa prepchalo bez nástrihu a ani sa pri tom neudusilo. Potom sa presťahovali na Slovensko a tam sa narodilo druhé dieťa a tú ženu pri tom nastrihli! Prečo keď ako prvorodička porodila normálne bez nástrihu? Lebo na Slovensku SA TO TAK PROSTE ROBÍ, JE TO TAKÝ ZABEHANÝ ZVYK. Je smiešne, keď niektoré baby v tejto diskusii píšu, že keby to nebolo treba, tak by to tý gynekológovia nerobili a vraj načo by si pridávali prácu naviac. Milé dámi, tý ginekológovia vobec nepremýšľajú či je to treba, alebo nie, tak sa to naučili na medine, tak to funguje už 50 rokov, tak sa to robí, nikto sa doteraz nesťažoval, je to chirurgická robota a je predsa normálne, že porod aj poporodný stav je bolestivý. Pre nich to nie je neaká práca na viac, ktorú by si nepridávali keby ju nebolo treba, pre nich je to zabehaná rutina a ani si nevedia predstaviť, že by to mohlo byť inak.
Neregistrovaný - Júlia S., 28.1.2006 12:54
Prepáčte dámy, napísala som vás s mekým i a máte byť s tvrdým. Takže ešte raz milé dámy, držte sa!
Neregistrovaný - Júlia S., 28.1.2006 13:00
Jedna vec je istá.Ak sa k vám správaju ľudsky je vám jedno či vás nastrihli.Ja mám zlé skúsenosti v každom smere.Môj syn má 13rokov a nikdy nezabudnem na ten horor.Tie ktoré to zažili vedia očom rozprávam.
Neregistrovaný - gabča,Ke, 4.2.2006 15:46
Súhlasím s článkom. Žena, ktorá rodí, by sa mala zaujimať o svoje zdravie a zdravie dieťaťa. A to určite neurobí tým, keď si lahne na chrbát a ticho bude čakať, čo urobí ten "ČO TO VIE NAJLEPŠIE" veď je to smiešne..uvedomte si, že žijeme v 21. storočí...Ja si určite p. plán spravím a podobne ako Júlia S. zdôrazním, aby nástrih urobili len v prípade, že je to nevyhnutné. Zdravím všetky čitatelky!
Neregistrovaný - Kačena, 19.2.2006 23:32
Ten clanok je skvely!!!Plne s nim suhlasim,sice som este nerodila.Mate pravdu,ze lekari konaju tak,ako sa to na medine uci,kvoli tomu,aby nezobrali na seba zodpovednost,keby sa nieco stalo,iked si ani neuvedomuju,ze stat by sa to stalo s "nastrihom" ci bez neho...takze urcite suhlasim s tym,ze Slovensko by sa malo v tomto pohnut niekam dopredu,a to suhlasim aj ako dufam v juni spromovana lekarka(drzte palce)ale hlavne ako zena!!!
Neregistrovaný - Verca, 28.2.2006 15:09
Júlia S., až ma bolia oči z tej Tvojej gramatiky. Viem, že o to sa tu nejedná, ale fakt mi to vypichuje zrak. Čo sa týka témy, nie som odborník, ani sa do podobných diskusií nezapájam. Ale nedá mi to. Mám od malička nízky prah bolesti, pôrodu som sa bála už ako mladá, hoci bol v nedohľadne. Ešte 2 týždne pred pôrodom ma premkol strach. Ale keď prišli prvé kontrakcie, strach vystriedala radosť. Na pôrod som sa začala tešiť, pretože som vedela, že príde na svet náš malý človiečik. Klystír, holenie ani nástrih neboli pre mňa nejak extra nepríjemné, patrilo to k pôrodu a vôbec som sa nad tým nezamýšľala. Ani teraz, spätne z toho nemám traumu, hoci šitie samozrejme bolelo a sedieť som nemohla týždeň. No dieťa sa narodilo v poriadku a to bolo najdôležitejšie. Až po pôrode vysvitlo, že má vývojovú vadu a na druhý deň nám umrelo. Tým chcem povedať, neplašte budúce rodičky bezvýznamnými hlúposťami. Pôrod predsa nie je niečo, pred čím sa treba triasť strachom, je to niečo nádherné a dúfam, že ich ešte zažijem niekoľko a že na jeho konci na mňa čakajú zdravé deti. To je to najdôležitejšie. Nie všetci lekári sú síce citliví, je pravda, že sa veľa vecí robí rutinne, ale napriek tomu priebeh mojích ďalších pôrodov nechám radšej na lekárov, myslím, že sú to ešte stále väčší odborníci ako ja. Pôrod mám v čerstvej pamäti, rodila som vo februári. Naozaj nie som na ničej strane, chcem len povzbudiť ženy, ktoré ešte nerodili a z pôrodu majú zbytočnú hrôzu. Nejde totiž o Vás, pôrod sa dá krásne prežiť a vydržať, ide predovšetkým o to, aby sa dieťa narodilo v poriadku a zdravé.
Neregistrovaný - viera, 13.4.2006 12:52
Ja mám 25 rokov a ešte som nerodila, ale ako som už počula o nástrihich asi ani tak skoro rodiť nebudem. Ja mám strašne rada deti a naozaj chcem aj svoje, ale ten strach ktorý mám neviem prekonať. Moje kamarátky sú už prevažne po pôrode a viem, že všetky išli z nástrihom a dokonca jedna ešte teraz po roku má veľké problémy. Už som zvládla veľa ale rodiť je nočná mora a neviem kedy ju prekonám.
Neregistrovaný - Katka, 18.5.2006 10:15
ja som nastrih nechcela, urobili mi ho, a aj teraz po roku a pol ma boli a reze. "dakujem pan doktor"!!!!!! je to tak ze oni to proste nevedia!!!!!! bez nastrihu... su zbabeli a alibisticky tupci!
Neregistrovaný - luba, 6.7.2006 22:05
boze ved to je hrozne co tu pisete,ja by som urcite vylepila vsetkym sestrickam po porode aj doktorovi,keby ma nastrihol proti mojej voli.Ja som tiez este nerodila.Je tu niekto kto este nerodil a ma 30 rokov? Je to pravda,ze porod po 30-tke je viac bolestivy a komlikovany alebo to zalezi od typu zeny?Dakujem
Neregistrovaný - Nikol, 9.7.2006 16:08, elle76(`na`)post.sk
zle som sa opytala,je tu niekto kto rodil po 30-tke prve dieta?prosim o opisanie skusenosti. Dakujem
Neregistrovaný - Nikol, 9.7.2006 16:09, elle76(`na`)post.sk
Aj ja som rodila pred rokom a pol a tiež mám stále problémy s bolesťami a rezaním. Už by som s nastrihom určite nerodila.
Neregistrovaný - enigma25, 8.2.2007 11:34
Ahojte chcela by som sa opytatô ja som po pôrode uz 3 mesiac a ked mam pohlavny styk s manzelom tak ma to boli.Neviem ci to moze byt z nastrihnutia a kedy to prestane?
Neregistrovaný - monicka, 28.9.2007 21:46, monickaa(`na`)atlas.sk
ahojte, caka ma porod a odmietam nastrih, dokonca asi poziadam lekara, aby ho nerobil v ziadnom pripade, nie iba v pripade nutnosti, lebo aj tak ho urobia...presla som si databazu pubmed.org -heslo episiotomy (databaza casopisov s lekarskou tematikou z celeho sveta)a cuduj sa svete: nenasla som jediny vyskum ci clanok, ktory by potvrdil vyhody nastrihu. v kazdom clanku bolo odporucanie: vyhybat sa nastrihu...a nech mi ziadny gynekolog nehovori, ze to tak musi byt, pretoze vo svete taki gynekologovia nepublikuju ziadne vyskumy a vsetko su to len famy- jpp...
Neregistrovaný - valika, 27.10.2007 12:03, valeria.knapova(`na`)gmail.com
Ďakujem za super článok a aj mnohé reakcie naň. Už dávno som presvedčená, že pôrod sa pre mnohých lekárov na Slovensku (česť výnimkám) stal rutinnou záležitosťou a mnohé výkony považujú za bežnú súčasť pôrodu. Možno by som kedysi tiež sklapla uši a prijala ich rozhodnutia s pokorou, potom som sa však o túto problematiku bližšie zaujímať, preštudovala som kopec materiálov. A s prekvapením som zistila, že inde to funguje celkom inak. A to, čo sa u nás robí rutinne, dokonca Svetová zdravotnícka organizácia považuje za škodlivé. Mnohé tu už odznelo, prekvapila ma však reakcia niektorých žien, že lekár vie vždy najlepšie, čo kedy treba a preto to nechajú len na ňom. Teda sa aj dobrovoľne podrobia nástrihu, a pritom sa ani nepýtajú, či je skutočne nevyhnutný.Lekári u nás robia nástrih PREVENTÍVNE, teda v zmysle ,,pre istotu, čo ak by...", neskúmajú, či sa pôrod naozaj bez neho nezaobíde. Z materiálov publikovaných vo svete pritom vyplýva, že ak príde k prirodzenej ruptúre (roztrhnutiu), ide v drvivej väčšine o roztrhnutie nižších stupňov s oveľa ľahším hojením, než pri nástrihu (v tomto kontexte sú slová zdravotnej sestry Mariky zavádzajúce a asi by našla zástancov už iby na Slovensku). Ak by malo prísť k väčšiemu roztrhnutiu, to lekár nepochybne pozná (veľmi úzka panva rodičky, priveľké dieťa) a vtedy je možno nástrih vhodný, inak skutočne nemá žiadne opodstatnenie. A ešte som si všimla niektoré prekvapené reakcie, keď lucianka zdôrazňovala, že vždy je to pacient, kto rozhoduje, nie lekár. Vidieť, že naozaj mnohé žijete v minulom storočí. Je totiž úplne prirodzené a správne, aby lekár vysvetlil problém, ponúkol možnosti jeho riešenia, prípadne povedal, čo by za vhodnejšie považoval on, a potom nechal na pacientovi, aby si vybral. Pretože za svoje zdravie ste zodpovedné vy, a nie lekár! Takto to úplne normálne funguje vo vyspelých krajinách a verím, že bude raz aj u nás. Pacient má poznať všetky možnosti, ktoré mú súčasná medicína ponúka, a sám si má vybrať, čo považuje pre seba za najvhodnejšie, a nie odovzdať sa lekárovi do rúk ako nesvojprávna bytosť, nech si so mnou robí, čo chce, veď on vie najlepšie. Ale verím, že takto je to pre mnohých najpohodlnejšie.
Neregistrovaný - Mandy, 4.1.2008 09:51
Moje osobná skúsenosť. Mám 25 rokov, bábätko malo len 3300g a dlzku 50cm, čiže vôbec nebolo veľké, taký pekný priemer. Kvôli ZLEJ polohe s nohami vyviazanými dohora ako to už bolo písané hrádza uzavrela vchod a teda ma mlada lekarka nastrihla oblukom až za analny otvor a hlboko do pošvi. Výsledok? 2 mesiace po pôrode som nevedela chodiť, vykrvacala som až na hraničnú hodnotu hemoglobínu, 3 mesiace sa mi rana hojila zápalom, dnes po 14-tich mesiacoch mám naplanovanú operaciu na odstranenie zrastov v posve, ktore ma neustale sprevadzaju bolestami pri chodzi, po schodoch ešte viac a pri menštruácii sa viem zblazdniť, pohlavny styk je samozrejme nemožny. Čo sa týka analneho otvoru, v jeho okolí taktiež zrasty a teda problémy s vyprázdnovaním. A prečo? Lebo rutinná ZLA poloha a teda nástrih. Rodiť som nešla vôbec so strachom, ale dnes viem, že kým nenajdem porodnicu kde sa dá aj bez boja rodiť na porodnej stoličke deti nechcem. To nie je strašenie prvorodičiek! To je informovanosť prvorodičiek!
Neregistrovaný - Lenka, 22.10.2010 12:48, minislon(`na`)azet.sk
Lenka, to je hrozne, drzim palce k uzdraveniu. U nas zena viac menej nemoze rodit v polohe v akej chce. V zapadnych krajinach nastrihy nerobia ani nahodou tak casto. A urcite to nie je preto, ze zeny na zapad od slovenska maju inu telesnu konstrukciu. To je o pristupe a sikovnosti a trpezlivosti lekarov. V jednej ceskej nemocnii maju len 2%nastrihov. To urcite nie je nahoda.
Neregistrovaný - , 17.11.2010 12:46
Tento článok je fajn, problém je v tom, že lekári nerešpektujú odmietnutie nástrihu v pôrodnom pláne, ani počas pôrodu Vámn ho DRZO UROBIA. To sa stalo aj mne (v Bratislave na Antolskej, kde sú vraj strašní odborníci) a po zašití som tej lekárke riadne vynadala. TAkže nástrihu sa dá predísť len tak, že pôjdete do pôrodnice s najatým SBS-károm, ktorý im bude pred nosom šibrinkovať nožom.
Neregistrovaný - , 28.1.2012 17:32
Suhlasim. Lekari vo vseobecnosti kaslu na to, ze si nastrih nezelate, aj na to, ze WHO ho uvadza ako zbatocny a skodlivy. Skoda, ze na Slovensku potrebuju zeny pri porodoch SBS-kara -skvele pomenovanie - ale zial vystizne.
Neregistrovaný - , 17.4.2012 16:07
Ja súhlasím s člankom ,rodila som pred 18r prvykrat porod bol rychly,dieťa 2650dg,46cm,maličke ,nastrihol ma myslela som že to tak musí byť neriešila som to,ked ma zašival povedal že mi nič neda na umrtvenie lebo že ked som pôrod tak zvladla toto zvladnem,plakala som pri každom vpichu prosila,porod pre mna bol uplna malina oprtoti šitiu,nenavidela som toho lekara dlho,bala som sa ostať ešte raz tehotna,po 5r som ostala a moja trauma bola s nastrihu,druhy porod bol bez nastrihu,ale len vdaka por,asistentke ,lekar mi vtedy povedal že bez nastrihu to žial nepojde,no šiel si lahnuť a por,asistetntka vedela ako sa toho bojim,porodila som bez lekara a bez nastrihu super,a prišiel ked bolo dieťa na svete ,takže je vysoko ODBORNY NAZOR ,že neporodim bez nastrihu bola len rutina ,,nebola som vobec natrhnuta aj ked babo bolo ovela vačšie ,tak vy odbornici ,ANO DA SA TO AJ BEZ NASTRIHU..na bolesť pri zašivani po prvom porode nezabudnem nikdy ak pri 15min,zakrokoch davaju plnu anestezu,prečo ženy mučia pri šití naživo,viem že aj po 18r sa najdu lekari čo to neumrtvia ,hanba vam a želam vam prežiť take bolesti všetkym ktorí šili naostro
Neregistrovaný - slavka, 29.8.2012 07:13, uprimnazena(`na`)azet.sk
ja som mala 2 porody a oba s nastrihom ...pri druhom aj s natrhnutim ...deti mali cca 4 kg ...nastrih som necitila vobec a sitie tiez nie ...hojenie normalne ani som si to neuvedomovala ...po 1 som sedela na 5 den a po 2 asi tak 1-2 tyzdne trvalo kym som si sadla bez velkej bolesti ...takze radsej nastrh ako trhanie sa ...myslim si ze lekari srihaju ked maju pocit ze treba a nie vzdy ...klystir som tiez mala ...vdaka Bohu ...aspon som sa pokakala na zachode a nie na stole pred porodnikom a vstkym personalom .....a komu vadi holenie nech sa oholi doma ...takze vsetko s rozumom ...v prvom rade je dolezite aby dieta vyslo bezpecne von ...potom aby to bez nasledkov prezila matka a az potom pohodlie ...ziadne hororove pribehy nemam rada
Neregistrovaný - , 14.9.2012 17:55
no viem že prispevok od maxa je velmi stary ale nechapem ako chlap može napísať že šitie trochu bolestive je?šitie u mna,bolo natolko bolestive že ked som druhykrat ostala tehotna dala som si to kôli strachu so šitia vziať,pre mna to bolo novodobe mučenie a nikdy viac
Neregistrovaný - juliana, 28.9.2012 17:41
presne tak,radšej sa malo zadusiť ako ešte raz zažiť to šitie ,brrrrrrrrrr žiadna radosť s dieťaťa nebola len sklamanie už by som viac rodiť nešla dieťa mi za tu bolesť pri šití nestojí
Neregistrovaný - bbbbb, 22.10.2012 09:36
PôROD je uplna pohoda zašivanie je novodobe mučenie
Neregistrovaný - klara, 2.11.2012 17:29
maxo ty debil daj si zašiť vajcia na živo a potom napíš ake je to suprove
Neregistrovaný - , 3.11.2012 00:13
da sa zašiť aj bezbolestne ak lekar chce ale zažila som oba zašivania aj z riadnym znecitlivenim aj bez injekcie ,potrvdim že bez injekcie je to oveľa horšie ako cely porod ,dodnes na to neviem zabudnuť
Neregistrovaný - , 24.11.2012 14:13
Nejde tu vobec o ziadne debilne pohodlie zeny,ide len o to aby aj po porode dokazala zena mat normalny plnohodnotny sexualny zivot. Prave tu totiz neodborne episiotomie narobia najviac skod. A druha nad slnko jasnejsia vec je,ci uz po nastrihnuti, ci po spontannom natrhnuti sa,umrtvenie pred sitim preboha...
Neregistrovaný - mima, 5.2.2013 09:53
Rodila som pred viac ako dvanástimi rokmi a dodones si živo pamätám, ako mi zakázali tri hodiny pred pôrodom pohyb, položili ma na stôl s meračom ozvov okolo brucha a viac si ma nevšímali.Pri kontrakciách som mala silnú potrebu sa schúliť do klbka alebo sa medzi nimi aspoň prejsť, ale nemohla som, tak som sa s prílevom každej neznesiteľnej bolesti zmohla len na zúfalý krik, takže nebolo prkvapením, že keď som mala s nohami vyviazanými vysoko dohora vytlačiť dieťa na svet, omdlela som od bolesti a vysilenia. Samozrejme nasledoval nástrih a všetky veci s tým súvisiace. Ešte dnes s jazvou až po konečník predpovedám počasie a mám problémy pri sexe. No ale je pravda, že to dieťa za to stojí, len nechápem prečo by malo byť dieťa na prvom mieste, "veď žena sa z toho nejako vystrábi", keď by to s prirodzenou polohou s pomocou gravitácie a prípadnou masážou hrádze mohlo byť bez taumy pre oboch, aj pre matku aj pre dieťa. V júli ma čaká druhý pôrod a s rastúcim bruškom, rastú aj moje obavy. Preto hľadám informácie ako nástrihu predísť a ako predísť traume z pobytu na pôrodnej sále. Rozhodne spíšem pôrodný plán, aj keď ktovie či mi bude niečo platný. Hore uvedený článok mi hovorí z duše a som rovnako vďačná aj za príspevky, ktoré mi otvorili oči ohľadom toho, že za svoje utrpenie pri prvom pôrode som si do značnej miery mohla sama, pretože som dovolila, aby sa so mnou zaobchádzalo, tak zle.
Neregistrovaný - sofia, 26.3.2013 14:17
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!