lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Naša milovaná babička

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 28.1.2003
späť
Späť

Poslať
 

Láskavá šedivá babička, ktorá má pre vnúčence vždy dostatok času, porozumenie a múdre slová a samozrejme aj zásobáreň výnimočných maškŕt...Milujú naše deti svoje staré mamy tak, ako v rozprávkach alebo sladkých televíznych filmoch?  Existujú ešte vôbec takéto babičky. Aké sú naozaj staré mamy  21. storočia?


BLÁZNIVÁ
Je nevypočítateľná.  Nečudujte sa, ak sa zjaví v nedeľu ráno s obrovskou tortou pre vnuka alebo vyhlási, že práve kúpila zájazd do Legolandu a zajtra berie dieťa na cestu. Neprotestujte, keď sa pod stolom hrá s vnúčikom na indiánov a s vnučkou usporiada veľký bál, na ktorý sa vystroja večerným šatami zo skrine.  Deti ju určite milujú.
Naša rada: Babičkine originálne nápady prijímajte pokojne a tešte sa, že vždy pripraví deťom úžasnú zábavu. Aj napriek jej nevypočítateľnosti sa na ňu vždy môžete spoľahnúť, pretože rozveselí aj najväčšieho frfľoša..

PROFESIONÁLNE AKTÍVNA
Svojich vnúčikov nevýslovne miluje, ale nemá na nich čas. Pracuje na dva úväzky a je aktívna v samospráve. Vôbec sa necíti byť babičkou. Má rada, keď ju deti oslovujú menom alebo jej vymyslia ,,svoje“ meno. Deťmi sa zaoberá málo a väčšinou príde na pár minút, keď má zriedkavé voľno.  Lepší kontakt nadväzuje so staršími deťmi – predškoláka zoberie do divadla alebo na zaujímavú výstavu. Deti ju ľúbia a hľadia na ňu s obdivom. Sú len trocha smutné, že stará mama na ne nemá viac času.
Naša rada: Taká babička je skutočný poklad: vie všetko a chápe detský svet. Jej vedomosti sú neoceniteľné - ak nie teraz, tak určite neskôr, keď vnúčatá trocha podrastú.

UPRACOVANÁ
Je síce veľmi zaneprázdnená (musí ísť na nákup, uvariť obed, vyprať, vybrať si časenku k lekárovi...), ale vnúčikov aj napriek tomu navštívi každý deň. Vynikajúco sa o nich stará. Berie ich na prechádzky, pečie jablčník, pletie svetríky a ponožky.  Keď sa vrátime z práce neskôr, ako sme mali v pláne,  babička sa síce nesťažuje, ale pozerá na nás vyčítavo: zase sme prišli neskoro!  No ale čo by neurobila pre svoje vnúčatá...
Naša rada: Bez takejto babičky by sa žilo veľmi ťažko, preto si ju treba patrične vážiť a rozmaznávať. Niekedy jej treba jemne pripomenúť, že by mala viac dbať o seba.

PREHNANE STAROSTLIVÁ
Najradšej by vnúčika zavrela do krištáľovej gule. Dbá, aby mu nebola zima a pre istotu ho prikryje tromi dekami. Na prechádzku mu oblečie najmenej dva svetre. Na ihrisku mu nedovolí vyliezť na preliezačku, pretože by chúďa mohol spadnúť. Dieťa pri nej určite zje dva obedy. Svojich vnúčikov ohromne miluje a rozprestiera nad nimi obrovský ochranný dáždnik.
Naša rada: Je taká úžasná, až jej treba pripomínať, že to my sme rodičia a my rozhodujeme, čo je pre naše dieťa najlepšie. Treba ale zdôrazniť, že jej pomoc je neoceniteľná.

OBSYPÁVAJÚCA DARČEKMI
Jurkovi priniesla nafukovacieho slona a hasičské auto na diaľkové ovládanie. Barborka dostala chodiacu bábiku a bicyklík. Babička prichádza často a vždy s darčekmi – prinesie aspoň drahé zahraničné čokolády. Miluje radosť na tvári vnúčikov a je pripravená splniť im aj to najnezvyčajnejšie želanie.
Naša rada: S úsmevom na tvári jej vysvetlime, že ak to takto pôjde ďalej, onedlho bude musieť Jurkovi kúpiť naozajstný mercedes a Barborke jantárovú komnatu.

VŠEVEDÚCA
Vie, že keď Aničke rastú zúbky, musí žuť chlebovú kôrku a osemmesačného Huberta už treba učiť chodiť na nočník. Zatelefonuje vám pred polnocou, aby vysvetlila, ako sa varí kalerábová polievka , alebo o siedmej ráno, aby pripomenula, že Janka potrebuje do škôlky zásterku. Dokonale vie, ako treba vychovávať deti. Za deti naďalej považuje dokonca aj vás, rodičov. Vnúčatká sa pri nej cítia bezpečne, pretože babičky vždy vie, čo robiť, pomôže zaviazať topánočky  pozná odpoveď na každú otázku. 
Naša rada: nezabúdajte, že všetky rady a poznámky vašej mamy vyplývajú z lásky a starostlivosti o vnúčika. Preto je dobré vypočuť si ich, nediskutovať....a urobiť tak, ako sami považujete za vhodné. Nezabudnite však vychvaľovať starú mamu až po nebesá.

VZBUDZUJÚCA REŠPEKT
Vnúčikov zbožňuje, ale udržiava si odstup. Nemá rada, ak sú hluční a behajú po byte. Napomenie ich, keď skočia dospelým do reči. Má rada, keď všade panuje poriadok (keď jeme, tak sedíme pri stole a nebeháme s rezňom za dieťaťom) . Vnúčatá ju majú radi, ale cítia voči nej rešpekt. Pri takejto babičke sú disciplinovanejší  a počúvajú, čo sa im hovorí. Radi sú so svojou babičkou, pretože obyčajne je dobrým organizátorom zábav (najmä intelektuálnych).
Naša rada: Je to babička - kaprál. Vychováva a po jej odchode sú deti aspoň na chvíľu dobré a poslušné. Možno len niekedy je vhodné umožniť babičke chvíľu si vydýchnuť, aby opäť zatúžila byť v spoločnosti malých, hlučných detí.

NAJLEPŠIA NA SVETE
Bez ohľadu na to, ako vidíte svoju mamy vy, pre vaše deti je najlepšia na svete a najmilovanejšia. Dieťa je najradšej , keď môže tráviť čas s ňou, byť u nej každú sobotu a nedeľu a prosí, aby preň chodila do škôlky. Vôbec mu neprekáža, že musí zjesť dva taniere polievky (zatiaľ čo pri rodičoch nezje ani jeden)  alebo si obliecť hrubý sveter (pri mame si ho nedá ani za nič).  Aj keď babička príde len raz za mesiac, vnúča jej nezlieza z kolien. Je preň najlepšia a najmúdrejšia.  Vždy u nej nájde ochranu pred netrpezlivou mamou alebo prísnym otcom. Pre malého vnúčika je oporou a pre staršieho najdôležitejším dôverníkom detských tajomstiev.  Dieťa ju bezhranične a nezištne ľúbi – len za to, že je. Romantické? Nie, od vás závisí, či to bude aj reálne. Znižovaním autority babičky, znižujete aj svoju vlastnú.

 


Diskusia k článku:

Fotky uverejnené k tomuto článku by skôr zodpovedali prababičkám.
Neregistrovaný - Dagmar, 29.1.2003 09:21
Uply suhlas s Dagmar! Ked uz sa tu pise o dnesnych babickach, mali by tam byt aj zodpovedajuce fotografie. Takto si to cele len odporuje. Dnesne babicky byvaju vacsinou zeny v zrelom, este produktivnom veku. Poniektore hotove krasavice.
Neregistrovaný - peta, 29.1.2003 11:44
babička je BABIčKA od Boženy Němcovej:-)) ja si inú ani neviem predstaviť:-))))
Neregistrovaný - smile, 29.1.2003 12:55
Normálne ma urážajú tieto fotografie. V mojom okolí a moje kolegyne sú už babičky a samozrejme ja tiež, ale zďaleka nie sú na tom tak, aby sa bodobali vekovej kategórie uvedeným fotkám k danému článku.
Neregistrovaný - Dagmar, 29.1.2003 13:06
Ale článok je to dobrý !
Neregistrovaný - Nana, 12.2.2003 09:12
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!