lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2002
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Šesť dôležitých otázok, ktoré musíte položiť vašej mame.

  Spracoval(a) : Natália Krížová
Dátum : 8.1.2003
späť
Späť

Poslať
 

Bože, tie oči, celkom ako mama! Určite dobre poznáte tieto, alebo podobné výkriky. Treba si uvedomiť, že s génmi nezískavame iba podobu a talent,  ale aj dispozície pre určité ochorenia. Preto sa doma nezabudnite spýtať na nasledujúce veci.

 

1 ,,Koľko si mala rokov, keď si prišla do prechodu?“
Je to dôležitá otázka, ktorá má ďalekosiahle následky pre vaše plánovanie rodinného života. Väčšina žien totiž prichádza do prechodu  v rovnakom veku, ako ich matky.  Je dobré vedieť, že priemerný vek menopauzy je 51 rokov – činnosť vaječníkov pomaly ustáva a definitívne sa stráca aj menštruácia.  Holandskí vedci nedávno zistili, že včasná meopauza je až v 85 percentách dedičná. Ak teda vaša mama prišla do prechodu už štyridsaťročná, klesá pravdepodobnosť, že v tridsiatke ešte budete schopná otehotnieť.  Blížiacim sa prechodom totiž podstatne klesá aj  plodnosť.

2 ,,Mala aj stará mama problémy s kŕčovými žilami?“
Kŕčové žily má takmer každá druhá žena a sklony k ich vzniku sa odovzdávajú z generácie na generáciu.  Modrasté povrazce sú dôsledkom zle fungujúcich žilových chlopní, ktoré za normálnych okolností dovoľujú krvi tiecť iba jedným smerom – nahor k srdcu.  Ak tieto chlopne nedomykajú, krv sa vracia naspäť, v žilách stúpa tlak, rozširujú sa a je narušená pevnosť ich stien.  Ale aj keď ste dedične ohrozená, máme pre vás dobrú správu: vzniku kŕčových žíl možno účinne predchádzať.  Najlepšou prevenciou je pohyb: chodenie po schodoch, bicyklovanie, prechádzky. Čo najčastejšie si vykladajte  nohy nahor, aby nahromadená krv ľahšie prúdila k srdcu a rozhodne  sa vyhýbajte horúcim kúpeľom a saune.

3 ,,Mal niekto v našej rodine porážku?“
Veľmi nebezpečná vec so smrteľnými následkami. Prekrvenie mozgu  sa odrazu preruší, nervové bunky v postihnutej oblasti dostávajú príliš málo kyslíka a preto odumierajú. Porážka  vzniká upchatím alebo pretrhnutím žily, vedúcej do mozgu. Ak sa vo vašej rodine vyskytli prípady porážky, hrozí aj vo vašom prípade zvýšené riziko. V takom prípade by ste mali pravidelne absolvovať meranie krvného tlaku a vyhýbať sa ďalším rizikovým faktorom ako sú fajčenie, nadváha, alkohol a nedostatok pohybu.

4 ,,Je pravda, že teta Jana mala depresie?“
Často je to dobre skrývané ,,rodinné tajomstvo“, o ktorom všetci mlčia. Prelomte toto tabu! Depresia je v mnohých prípadoch podmienená geneticky – ohrozené sú najmä ženy, u ktorých sa táto choroba vyskytuje dva až trikrát častejšie ako u mužov. Ale aj napriek tomu nemáte dôvod k panike.  Nemusíte dostať depresiu len preto, lebo ju mali teta alebo stará mama.  Depresiu často vyvoláva veľký úder osudu alebo intenzívna stresová záťaž.  Začnite preto venovať viac pozornosti svojmu duševnému životu: v prípade nevysvetliteľných návalov strachu alebo vnútornej prázdnoty informujte  svojho lekára. Ak sa za tým skrýva začínajúca depresia, pomôže vám kombinácia antidepresív a psychoterapie.

5 ,,Vyskytli sa v našom príbuzenstve prípady infarktu?“
Pozor, červená! Dedičstvo hrá v tomto prípade obrovskú úlohu! Príčinou infarktu je náhle uzatvorenie vencovitých tepien, ktoré zabráni tok krvi do určitých oblastí srdcového svalu. Pritom odumiera životne dôležité tkanivo. Srdce nie je schopné normálne pumpovať krv a bunkám sa nedostáva dostatok kyslíka. Mnohí ľudia ale nevedia, že aj pri genetických predispozíciach sa môžu pred infarktom brániť – najmä zdravým životným štýlom. Najväčším rizikovým faktorom je v tomto prípade fajčenie, ale aj vysoký krvný tlak a vysoké hodnoty tukov v krvi.

6 ,,Mal niekto v našej rodine rakovinu – a ja o tom nič neviem?“
Aj keď k takémuto tragickému prípadu prišlo pred mnohými rokmi, mali by ste o ňom vedieť.  Ak mal totiž niekto z rodiny rakovinu, principiálne jestvuje zvýšené riziko  jej vzniku aj pre ostatných členov rodiny. Prevencia je v tomto prípade obzvlášť dôležitá. V prípade rakoviny prsníka alebo hrubého čreva sú priam povinné pravidelné preventívne prehliadky – nádor v prvých štádiách je liečiteľný!  Takisto by ste mali dodržiavať  odborné rady, týkajúce sa zdravého životného štýlu.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!