lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 20. Apríl, , Dnes oslavuje Marcel
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Opäť štíhli s cesnakom

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 9.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Upír sa ho bojí ako čert svätenej vody, ak ho zjeme priveľa, vyhýbajú sa nám ľudia, ak ho nejeme, nevyhýbajú sa nám choroby. Trocha zápachu by nás nemalo odradiť.
 

Odroda zeleniny, ktorá nás oberá o svieži dych, totiž chráni pred nespočetnými chorobami.  Opäť to dokázala aj nedávno uverejnená štúdia. ,,Cesnak je zázračný prostriedok, ktorý možno pokojne prirovnať k acylpyrínu“, s nadšením hovorí David Mirelman, biochemik z Weizmannovho inštitútu v Izraeli. Mirelman dôkladne preskúmal jednu zo súčasti cesnaku – alicín. Práve táto látka má na svedomí obávanú, prenikavú cesnakovú vôňu.  Výrazná vôňa má svoju pozitívnu úlohu. Vďaka alicínu cesnak takmer nikdy nenapáda škodlivý hmyz, baktérie ani plesne. Preto možno túto látku označiť za prírodné antibiotikum. A nielen to.

Schudnúť vďaka cesnaku?
Na získanie vedeckých dôkazov si museli opäť svoje vytrpieť laboratórne krysy. U hlodavcov, kŕmených alicínom,  sa v cievach nevytvárali žiadne nebezpečné usadeniny. Tým by sa vysvetliť ochranné účinky cesnaku na srdce, ktoré mu ľudia pripisovali od nepamäti. Alicín zároveň pozitívne vplýva na hladinu cholesterolu v krvi.
Cesnak však môžu vo svoj prospech využiť aj ľudia, ktorí si úzkostlivo strážia štíhlu líniu: ani jedna z krýs, ktoré boli nútené podrobiť sa cesnakovej terapii, nepribrala na váhe a preto sa izraelskí vedci rozhodli pokus zopakovať na hlodavcoch s nadváhou. Chceli zistiť, či je možné pomocou alicínu odstrániť aj nadbytočné kilá.
   To ale ešte nie je všetko o cesnaku. Okrem alicínu obsahuje cesnak aj životne dôležité vitamíny skupiny B, ako aj stopové prvky selén, zinok, fosfor a kalcium.

Liek pre bojovníkov a manželov
Množstvo pozitívnych účinkov cesnaku poznali ľudia už pred tisíckami rokov. Najmä v Číne a na Kaukaze považovali cesnak za liek. Urobme si aspoň malú prechádzku  kultúrnymi dejinami tejto zdravej zeleniny:
·    Podľa Starého testamentu vypukol medzi Izraelčanmi, ktorí museli utiecť s Mojžišom z Egypta, veľký smútok,  pretože sa museli vzdať nadovšetko milovaného cesnaku.
·   Robotníci, ktorí stavali egyptské pyramídy, pravidelne dostávali cesnak, aby boli zdraví a silní.
 V antickom Grécku sa výrazne zapáchajúcimi strúčikmi dopovali pred rozhodujúcimi súbojmi vojaci aj atléti.
·    Starovekí Rimania jedávali cesnak na zmiernenie žalúdočných infekcií. Hippokrates, praotec medicíny, odporúčal cesnak pri liečbe infekcií, otvorených rán a pri tráviacich ťažkostiach.
·   V stredoveku sa ľudia pokúšali zahnať pomocou cesnaku mor. V tom istom čase vznikla aj predstava, že pomocou cesnakového venca na krku je možné ochrániť sa pred upírmi a démonmi. Cesnak bol aj uznávaným prostriedkom na zvýšenie potencie.
·    Počas prvej svetovej vojny sa cesnak používal proti otrave krvi, keď už nebol dostatok bežných liekov.


 


Diskusia k článku:

cesnak mam rad. taktiez rad citam zenske magaziny. dufam, ze sa za to zeny neurazia. najradsej mam cosmopolitan. aha! k cesnaku. nuz, neviem ci sa z neho chudne, skor by som povedal, ze sa nepribera. ale malokto jedava cesnak samotny. a prave z tej napr. slaninky, ktoru si k cesnaku dame mozeme pribrat :)
Neregistrovaný - wooligan, 10.1.2002 17:19, rymi(`na`)post.sk
Môj príspevok by sa dal nazvať aj ako chvála cesnaku. S článkom sa dá súhlasiť. Cesnak je skoro ako rastlinný zázrak. Hošie je, ak máte prblémy so žlčníkom alebo máte dvanastníkové či žalúdočné vredy. Samozrejme mám cesnak rád. Dokonca aj vtedy, keď je pomletý v klobáskach! :-)))))) Stavitelia pyramíd - myslím tí, čo ich stavali rukami dostávali prídely cesnaku reďkovky a cibule. Investori asi vedeli prečo tak činia. K stravovaniu Helénskych atlétov iba toľko, že práve tak ako cesnak, dodával im silu aj kôpor. Slávny zápasník v "palé" (= druh starého Olympijského športu. Môžem vysvetliť verejne i privátne o čo šlo.) Milón z Krotónu k spomenutej zelenine vraj skonzumoval ešte denne (prepočítane) cca 3 kg mäsa a 9 kg chleba. Aj preto ho nik neporazil na šiestich opympiádach - teda 24 rokov! Nakonniec v Helénskom svete sa vraj hovorilo - ten je zdravý a mocný ako Krotóňan...
Neregistrovaný - Jan, 16.1.2002 12:38, pelech(`na`)dmd.sk
Nazdar chlapci, davam vam na znamost jeden dobry recept, ktory som vyčitala v doktorke.cz a ktory som pripravila mojmu manželovi na zniženie krvneho tlaku. Rozpučíme 20 strúčikov cesnaku (pozor na kov ja som ho narajbala na sklenom rajbadle na ktorom som pred 25 rokmi rajbala jablka pre syna). Vytlačíme šťavu z 3 citrónov.Prevaríme 1 l vody, necháme vychladnúť a zalejeme prelisovaný cesnak a vlejeme citrónovú šťavu. Môžeme pridať aj med koľko chceme, všetko pretrepeme vo fľaši a necháme 3 dni stáť. Po troch dňoch je z toho krásna číra tekutina s výbornou chuťou. Užíva sa 1x alebo 2x denne za poliekovú lyžicu. Je to výborná bomba pre organizmus aj teraz na jar.
Neregistrovaný - Hela, 8.3.2002 10:43
POTREBUJETE SCHUDNÚŤ? www.SCHUDNUTIE.sk zdravo a trvalo!
Neregistrovaný - schudnutie, 8.9.2004 14:21, schudnutie(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!