lady.sk
AKLINIK B 468X60
  * 2024
  * 2023
  * 2022
  * 2021
  * 2020
  * 2019
  * 2018
  * 2017
  * 2016
  * 2015
  * 2014
  * 2013
  * 2012
  * 2011
  * 2010
  * 2009
  * 2008
  * 2007
  * 2006
  * 2005
  * 2004
  * 2003
  * 2002
       December
       November
       Október
       September
       August
       Júl
       Jún
       Máj
       Apríl
       Marec
       Február
       Január
  * 2001
  * 2000

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Liečivá hladovka

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 4.1.2002
späť
Späť

Poslať
 

Je pozoruhodné, že ľudia sa panicky boja hladu / možno to súvisí s naším podvedomím a spomienkami z čias, keď sme lovili mamuty a príliš sa nám nedarilo/, ale iba málokto sa bojí prejedenia / toto už súvisí s nedostatkom pudu sebazáchovy/. Z vedeckých výskumov totiž vyplýva, že hlad lieči, omladzuje a predlžuje život, ale prejedanie nám neprináša nič pozitívne.

 

Dobrovoľná hladovka je procedúra známa už niekoľko stoviek rokov a patrí medzi osvedčené metódy prírodného liečiteľstva. Hladovka by z času na čas prospela každému z nás bez ohľadu na vek a pohlavie. Cieľom liečby hladom je očistenie organizmu od všetkých nahromadených nečistôt, jedov a zvyškov nesprávneho stravovania, ktoré sa v ňom nahromadili.
   Zo štatistík vyplýva, že Európan skonzumuje tri až päťkrát viac potravín, ako potrebuje jeho organizmus. Jeden z vedcov dokonca označil naše vnútro za odpadovú šachtu a odporúčal predstaviť si vedro a v ňom nahádzané bez ladu a skladu všetko, čo sme za deň skonzumovali. Vraj nám to dopomôže k striedmosti. No, neviem. Možno je len pán vedec trocha precitlivelý. Skrátka a dobre – jeme priveľa, máme zlé stravovacie návyky čím si sami spôsobujeme zdravotné ťažkosti, predčasné starnutie a nepríjemnú smrť. Čo len potvrdzuje, že ľudia sa panicky boja hladu ,ale len málokto sa bojí omnoho nebezpečnejšieho prejedanie. V praxi to vyzerá tak, že svojej tráviacej sústave nedoprajeme ani chvíľu oddychu, pretože neustále čosi jeme, zobkáme, tlačíme do seba.
   Naši predkovia boli omnoho múdrejší a  dodržiavali v jedení aj pití striedmosť a takisto systematicky praktizovali hladovky, čiže takzvané pôsty. Platón a Sokrates zvykli kvôli zlepšeniu fyzickej aj psychickej  kondície držať desaťdňový pôst a Plutarchos vravieval, že ,,omnoho lepšie ako užívanie liekov je zaradiť do svojej životosprávy pravidelný jednodňový pôst“. Prax dokázala aj to, že ak držíme na začiatku akéhokoľvek vírusového ochorenia hladovku, ľahšie sa choroby zbavíme. Niektorí ľudia majú ešte stále také múdre telo, že počas choroby do seba nedostanú nič okrem tekutín.
Tak vidíte, existuje zopár rozumných dôvodov, pre ktoré sa oplatí prekonať strach z hladu.
 
Ako na to?
1 Každý, kto sa  rozhodne držať liečivú hladovku, sa na ňu musí predovšetkým psychicky pripraviť. V nijakom prípade si nesmiete v duchu hovoriť: ,,Ja to nevydržím! Umriem od hladu!“ a pod. Takéto myšlienky človeka iba oslabujú a prebúdzajú v ňom frustráciu. V skutočnosti hlad nie je strašný, ak ho prijímame ako dar zdravia.Už v polovici druhého dňa ho človek takmer necíti.
2 Keď sa rozhodnete pre pôst, mali by ste mať pred sebou jasný cieľ alebo motiváciu. Musíte si uvedomiť, že pôst držíte kvôli zdraviu a pre dobrý fyzický aj psychický stav. Schudnutie je iba vedľajší efekt. Keď ste vhodne psychicky pripravení, deň pred začatím hladovky užite prečisťujúce lieky, najlepšie prírodné, alebo si dajte klystír.

Začíname  pôst
Prvý deň pôstu je veľmi dôležitý. Začíname ho vypitím bylinkového čaju,  bohatého na stopové prvky. Takisto môžeme piť prevarenú vodu alebo minerálku bez oxidu uhličitého/ bez bubliniek/. Nápoj pijeme pomaly, po malých dúškoch. V čase obeda prichádza k miernemu pocitu slabosti, čo je prejav poklesu cukru v krvi. Netreba sa ho ale báť. Môžeme zjesť lyžičku medu alebo vypiť  prevarenú vodu, osladenú medom alebo cukrom a nepríjemný pocit rýchlo pominie. V prvý deň pôstu nás môže bolieť hlava. Táto bolesť signalizuje proces vylučovania toxínov v organizme. Pri bolesti hlavy je najlepšie ísť na prechádzku a zhlboka dýchať. Večer opäť treba vypiť prečisťujúce bylinky. Počas nasledujúcich dní postupujeme rovnako.
Niektorí ľudia začínajú už v druhý deň pôstu cítiť narastajúci pocit ľahkosti a prílev energie. Sprievodné znaky však naďalej nemusia byť iba pozitívne. Môže sa vám stať, že váš pot bude zapáchať. Nič to, to sa cez pokožku uvoľňujú  toxíny. Jazyk pokryje biely povlak, bude vám zapáchať z úst – sú to normálne prejavy sprevádzajúce hladovku, treba s nimi počítať.
   Liečivé a omladzujúce pôsobenie pôstu spočíva v likvidácii metánu, ktorý sme nazhromaždili za dlhé roky, ako aj v likvidácií ohnísk chronických chorôb.  Nahromadenie toxínov je jednou z príčin starnutia. Vďaka hladovke organizmus očistený od tohto balastu omladne. Drobné vrásky sa vyrovnajú  alebo stratia, klesne hladina cholesterolu, reguluje sa  krvný tlak a ustúpia aj prejavy iných zdravotných ťažkostí. Jedným slovom, pôst je revolučná a nekrvavá omladzujúca kúra!  Vyššie opísaný efekt môžeme dosiahnuť pravidelným štvrťročným zavedením 1-5-dňových hladoviek.
Častejšia liečba pôstom musí byť konzultovaná s lekárom. Preháňanie aj v tomto prípade škodí.

 


Diskusia k článku:

Kristína,mám otázku k bodu 2- ako na to. Čo je to ten klystír, ako sa to dáva, vysvetli prosím. Denisa
Neregistrovaný - Denisa, 5.1.2002 16:30
Klystír dostaneš v lekárni a tam ti aj všetko vysvetlia, alebo si prečítaš návod.
Neregistrovaný - kika, 7.1.2002 02:25
Denisa, ked pojdes rodit, urcite zistis co to ten klystir je.
Neregistrovaný - Lila, 7.1.2002 20:25
Lila Ty si ale skatula, nestras ju, urcite by sa ti to zisla aj raz do tyzdna, je to celkom uzitocna metoda.
Neregistrovaný - , 7.1.2002 23:11
Ucinok postu poznam sama na sebe, raz do tyzdna si dam jeden ocistny den,v ktory pijem iba ovocne stavy a caje, po nom sa naozaj citim lahsia ...
Neregistrovaný - Katka, 24.1.2002 13:38, spring(`na`)centrum.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!