lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nakopnite svoje ráno!

  Spracoval(a) : eva
Dátum : 12.6.2013
späť
Späť

Poslať
 

S cvičením je to zložité. Všetci vieme, že ak sa chceme cítiť dobre a nechceme aby nám chýbala energia, musíme sa hýbať. Nášmu telu jednoducho pravidelný pohyb pristane. Sem tam sa nám podarí vyraziť na dlhšiu prechádzku, občas si v návale nadšenia kúpime aj permanentku do fitka, kam nakoniec zájdeme maximálne dvakrát, ale to sa nedá nazvať pravidelným pohybom. Ak chcete zmenu, ale neviete ako na to, poraďte sa s osobným koučom, ktorý dá pozor na to, aby ste v cvičení nepoľavovali a zároveň aby vás stále bavilo.  

 

Vyspovedali sme preto osobnú trénerku XXX, ktorá vám poradí, ako na cvičenie, kedy a ako začať a hlavne ako prekonať počiatočnú lenivosť.

 

Prečo vlastne väčšinu z nás cvičenie vôbec nebaví?

Budem oponovať a myslím si, že väčšinu z nás cvičenie baví. Vidím to každý deň v telocvični, alebo v parku, kam prichádza stále viac ľudí športovať. Na druhej strane je stále veľa ľudí, ktorí teoreticky poznajú pozitívny vplyv cvičenia, ale nedokážu ho preniesť do každodenného života. Väčšinou sú to tí, ktorí  v detstve nešportovali, nezískali v tomto období návyk na pravidelnú aktivitu a s ňou spojené príjemné pocity. Mohlo to byť kvôli chorobe, iným záľubám, alebo jednoducho neboli k športu vedení rodičmi. Preto im chýba koordinácia, pohybové vzorce, alebo nadanie. Pre psychiku dospelého človeka je tiež ťažké začínať z posledného miesta. Ďalšími prekážkami môže byť pracovné vyťaženie, zdravotné komplikácie, alebo len pohodlnosť, lenivosť, teda  „výhovorky“. Niekedy ani nejde o to, že by ľudí cvičenie nebavilo, ale chýba im odvaha spraviť prvý krok, prípadne si nezvolili vhodný šport.

 

Čo by ste odporučila odhodlaným začiatočníkom? Kedy začať, aké cviky si vybrať a ako často cvičiť?

Vyberte si cvičenie, ktoré vás bude baviť. Robiť niečo nasilu a s nechuťou nie je vôbec dobrý spôsob ako začať. Cvičiť sa musí predovšetkým správne! Takže hľadajte informácie, pýtajte sa, skúšajte, čítajte, alebo si jednoducho nájdite schopného osobného trénera, ktorý vás na začiatku povedie a ukáže cestu, ako pokračovať samostatne ďalej. A začnite hneď! Skúste si usporiadať týždeň a nastaviť pravidelný režim. Nenechajte cvičenie na dobu „keď mi to vyjde“, ale vyhraďte si špeciálne kolonky v diári pre svoj tréning.

 

Čo poradíte tým, ktorí sa už niekoľko mesiacov odhodlávajú a stále nie a nie začať? Ako sa ľudovo povedané „vyhecovať“?

Ak je osobná motivácia nízka, zdravotné, estetické a relaxačné dôvody samy o sebe nestačia, potom je to ťažké už od začiatku. Nájdite si „ťahúňa“, skúseného a  nadšeného kamaráta, alebo osobného kouča. Môžu vám podať ruku, ale chytiť sa už musí každý sám.

 

Čo by ste odkázali ľuďom, ktorí tvrdia, že cvičenie je len iná forma mučenia?

Že majú pravdu :-). Fyzická bolesť počas, alebo po cvičení je jednoducho nutné zlo, na druhú stranu, čo bolí, to nás posilňuje. Ak sa tréningom dostanete na dno svojich síl, väčšinou to znamená, že si psychicky výborne odpočiniete. Premýšľať na konci tréningu na to, aký mail som zabudla poslať, to naozaj pod mojim vedením nejde. Chápte teda novodobé fyzické „mučenie“ ako relax, psychický reštart a celkové posilňovanie odolnosti organizmu.

 

Je lepšie cvičiť sám, v dvojici, alebo v skupine?

Každý sme iný, každému vyhovuje iný spôsob a každý si musí nájsť to svoje. Súťaživý človek môže mať z cvičenia vo dvojici prospech, lebo ho to viac motivuje. Naopak ak sa zídu dvaja kamaráti, môže sa stať, že viac času prekecajú, ako precvičia. V skupinových lekciách môže jedného prítomnosť ostatných motivovať a nabíjať, druhého naopak odrádzať.

 

Myslíte, že trend osobného trénera je stále viac populárnejší?

Neviem, či je populárnejší, ale rozhodne je žiadúcejší. Stretávam sa s tým dennodenne. Veľa šudí dokáže svoj čas v telocvični doslova premárniť či už zlou voľbou a technikou cvikov, alebo nedostatočnou intenzitou, tréningovým stereotypom, alebo inými zlými návykmi.

 

Aké sú výhody cvičenia s osobným koučom?

Pomocná ruka na začiatku, pravidelnosť a väčšia disciplína pri tréningu, reálny posun fyzických schopností, zdokonalenie techniky cvičenia, motivácia, inšpirácia, celková orientácia v súvislostiach cvičenia a stravovaní a celkovo v zdravom životnom štýle. Tých pozitív vidím veľa. Určite musí vedieť, kam chceme smerovať a podľa toho nás viesť. Správny kouč by mal byť psychológom, radcom, kamarátom, cukrom aj bičom.

 

Ako svojich klientov motivujete? Máte nejaké finty, ktoré bezpečne fungujú?

Na každého funguje niečo iného, univerzálny recept neexistuje, chce to nájsť  správnu dávku empatie, mať pozitívny prejav, odovzdať osobnú skúsenosť, ukázať presvedčenie, inšpirovať. Moji zverenci sú väčšinou správne motivovaní už pri rozcvičke.

 

Niekoľko tipov ako si pomôcť:

·         Vytvorenie návyku na pravidelné cvičenie trvá cca 21 dní, skúste si teda nalepiť na dvere, na skriňu, jednoducho kamkoľvek 21 post-it papierikov, ktoré postupne odlepujte a na konci sa odmeňte (kúpte si napríklad nové cvičky :-))

·          Nájdite si parťáka do boja! Môže to byť trénerka, alebo kamarátka, jednoducho niekto, kto vás na začiatku dokáže motivovať

·         Pamätajte si ten príjemný pocit po cvičení! Aj keď ste spočiatku dolámaná a vyčerpaná, počas športu sa v tele vyplavujú endorfíny, ktoré vám zlepšujú náladu a zbavia vás stresu – všimla ste si? Spomeňte si na to, keď sa vám zase nebude chcieť ísť do telocvične.

·         Vyberte si šport, ktorý vás baví. Ak vás nebaví aerobik, skúste jógu, alebo lezenie na umelej stene. Je to len na vás!

·         Ak naozaj nemáte pevnú vôľu, zverte sa so svojimi plánmi na cvičenie každému, koho poznáte. Poriadne preháňajte a spravte z toho veľkú vec. Vycúvať už nebude také ľahké :-).

 

Ako rýchlo si človek, ktorý predtým nikdy necvičil a ani ho to zvlášť nebavilo, zvykne?

Ľudské telo je stvorené pre pohyb a ak mu pohyb nedávame, telo aj myseľ chradnú. Je prirodzené, že cvičenie by si časom mala obľúbiť väčšina z nás. Musíme mu však ten čas dať a musíme nájsť tu správnu aktivitu. Je dobré určiť si skúšobnú dobu, počas ktorej zistíte, či vás táto aktivita bude baviť, či ste si s koučom sadli aj  po osobnej stránke a pod. Robiť závery po jednom cvičení je zložité, preto to skúšajte aspoň mesiac. Nie je to tak dlho, aby ste trpeli a ani tak krátko na to, aby ste nespoznali to čaro!.

 

Tip: Aby ste si vybrali naozaj kvalitného kouča, vyberajte starostlivo. Ide predsa o investíciu do vás a do vášho zdravia! Dajte na referencie známych, navštívte viac ukážkových hodín pod vedením viacerých trénerov. Nezabudnite, že tréner by mal mať nielen teoretické znalosti, ale aj praktické skúsenosti. Malo by na ňom byť vidieť, že sám dodržiava svoje rady. Mal by sám cvičiť a byť schopný „učiť“, byť v dobrej forme a ísť príkladom svojim klientom. Musí byť v obraze z hľadiska nových trendov v zdravom životnom štýle, ďalej sa vzdelávať a trénersky sa vyvíjať. No a tiež si musíte sadnúť po ľudskej stránke. Ak si stále netrúfate, vyskúšať môžete napríklad aj virtuálneho osobného trénera. Na internete je zadarmo veľa dostupných programov. Svoje sily si môžete na začiatku otestovať napríklad na www.bebevyzva.sk, kde môžete začať od jednej minúty a postupne sa dopracujete k náročnejšiemu cvičeniu. Od 1. júna budú k dispozícii nové cvičenia a mobilná aplikácia s osobným koučom.

 

Radka Vandasová je profesionálna inštruktorka skupinových lekcií, lektorka, osobná a kondičná trénerka, Nike inštruktor. Vyštudovala Univerzitu Karlovu, Fakultu telesnej výchovy a športu. Svoje vzdelanie si rozšírila mnohými ďalšími kurzmi: FISAF Fitness Core, FISAF Aerobic Instructor, BOSU® Strength Diplom (Face Czech Academy), BOSU® Cardio Diplom (Face Czech Academy), Total Body Work Circle Training Diplom (FBGA), Choreo Advanced Aerobics Diplom (Face Czech Academy) a mnohé ďalšie.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!