lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
MOJE TRIKY V KUCHYNI

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 8.7.2002
späť
Späť

Poslať
 

Už od detstva som považovala domácnosť za doménu žien, nerada som do nej púšťala mužov a zapisovala som si všetko, čo mi robilo život doma príjemným. Teraz som sa rozhodla podeliť sa s vami o svoje skúsenosti. Ak k tým mojim pridáte vlastné, prostriedok splnil účel. Človek sa celý život učí a kde inde má zbierať skúsenosti, ak nie medzi priateľkami. Dúfam, že nasledujúce triky vám pomôžu pri varení, pečení, vyprážaní aj usporiadaní originálnej večere pre rodinu a priateľov, pri skrášlení bytu aj svojej duše..
 
ČERSTVÉ PEČIVO
Nerada vyhadzujem chlieb a preto stvrdnuté krajčeky alebo bochník chleba polejem studenou vodou a vložím do rúry. Pečiem  pri teplote 200 stupňov, kým kôrka zase nie je chrumkavá. Potom potriem olivovým olejom, v ktorom som rozpustila strúhaný cesnak, parmezán a feferónku.
CESNAK
Vône surového cesnaku na prstoch sa zbavíte tak, že ich pod prúdom tečúcej vody opatrne prejdete oceľovou čepeľou noža. To je krajný prípad, lepší je citrón, zvyškami umývam aj fľaky na kuchynskej doske, alebo koňak, po umytí sa dá ešte použiť do jedla. 
CHOBOTNICA
Mäso chobotníc, sépií a podobných ,,morských potvôr“, ktoré sa mi zdajú nekonečne tvrdé zmäkne, ak ich namočíte do sódy. Čím dlhšie, tým mäkšie. Zväčša ich ešte vymáčam v mlieku.
JABLKÁ
Pečené jablká sú v našej rodine hit. Občas však pri pečení v rúre stratia svoj estetický vzhľad. Pri pečení nepopraskajú, ak šupku narežete dookola, asi v jednej tretine výšky jablka.
JAHODY
Ak majú nevýraznú chuť, pokvapkajte ich troškou citrónovej šťavy a cukru, alebo ich posypte štipkou mletého červeného korenia. Pred umývaním ich nikdy nečistite od stopiek!
KANDIZOVANÉ OVOCIE
Aby pri pečení koláča nekleslo až na dno formy, obaľte ho zľahka v múke, to isté robím aj s čerstvým ovocím. Preto je moja bublanina obľúbeným jedlom všetkých susedov.
KÁVA
Aróma kávy sa zvýrazní, ak do šálky pridáte zrnko hrubej soli. Toto pravidlo platí všeobecne. Moja babička ma naučila, že všade tam, kde je soľ, musí byť aj zrnko cukru a tam kde je cukor, musí byť zrnko soli.
KARFIOL
Karfiol ostane biely, ak do vody, v ktorej ho varíte, kvapnete trocha citrónovej šťavy a pri jeho varení nebudete omdlievať od smradu, ak do vody, v ktorej ho varíte, vložíte krajec chleba.
ĽAD
V lete ma najviac naštve, ak sa mi zlepia kocky ľadu do nepekného chuchvalca. Teraz som s nimi vybabrala, buď ich polejem alkoholom, alebo sódou. Podľa toho, či sú doma deti..
ZELENINA
Hrášok, fazuľka a iné sterilizované druhy zeleniny si aj po uvarení zachovajú peknú zelenú farbu, ak ich hneď po uvarení ponoríte do ľadovej vody. Tesne pred podávaním ich môžete zohriať na rozpustenom masle, alebo v teplovzdušnej rúre.

Nápady na rafinovanú večeru
- V lete stačí ľahké jedlo: napríklad zemiak pečený v alobale a k nemu niekoľko smotanových omáčok. / smotana- s tvarohom, smotana so strúhanou uhorkou, smotana- s cesnakom, smotana s feferónkami…/ K tomu umyte zväzky čerstvých byliniek (petržlen, bazalku, oregano, mätu, pažítku...) a vložte do pohárikov spolu s nožničkami.  Každý hosť si tak môže jedlo ochutiť podľa vlastnej chuti.
- Vedľa každého príboru pripravte košíček s rôznymi druhmi chleba (celozrný, biely, suchár, arabský chlieb...)
- Ak čakáte hostí teraz v lete, nebojte  sa miešať farby a pohrať sa s nim. Taniere, poháre, šálky aj tanieriky môžu mať rôzne farby a farebné obrusy , ktoré sčasti prekrývajú jeden druhý dotvoria atmosféru radosti a neviazanosti.
- Uprostred stola naaranžujte košík s ovocím (hrozno, višne, jablká) alebo zeleninou (paradajky, redkvičky).
- Na stôl postavte nízku vázu s kvetmi, lebo je komické, ak si ľudia hľadajú priestor na pohľad, ktorý im prekrýva impozantná váza.. Stolujúci by sa mali pri jedle vidieť. Ak mám krásne dlhé kvety, naaranžujem ich do predsiene, tam nikomu neprekážajú, ale už pri vstupe potešia oko i dušu.
- Minule som príjemne prekvapila hostí, keď som papierové obrúsky  ovinula listom z gaštana, prelepila minikúskom priesvitnej lepiacej pásky a dnu som sunula ružu zbavenú tŕnia. A potom, že niet ruží bez tŕnia. U nás doma hostí vítame takými. Pekné sú aj zväzky obilia, vrkôčiky z prútia, alebo ručne maľovaný papier.


Diskusia k článku:

co je to mlete cervene korenie?
Neregistrovaný - , 8.7.2002 14:30
Nuž, nechcela by som piť taký koňak, ktorý bol už použitý na umývanie. Alebo ako to autorka myslela?
Neregistrovaný - , 9.7.2002 06:59
Mleté červené korenie je bežne k dostaniu. Korenie á štyri fázy zrenia, vždy inú chuť a iné liečivé účinky.Existuje biele. zelené, červené a čierne korenie. Ich zmes je veľmi dekoratívna.
Neregistrovaný - Eva, 9.7.2002 10:22
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!