lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Sebaisté ženy rodia ľahšie

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 3.5.2002
späť
Späť

Poslať
 

Vo filmoch alebo televíznych seriáloch často vidíme ,,umelecky“ stvárnené scény pôrodu. Obyčajne vyzerajú tak, že ženy v bolestiach stenajú, potia sa,  dramaticky kričia alebo dokonca omdlievajú. Veď keby sa tvárili veselo, ani by sme neverili, že rodia. Sme totiž presvedčení / najmä režiséri/, že pôrod je veľmi náročná a bolestivá záležitosť a preto niet divu, že sa ho ženy obávajú. A ktoré sa ho neobávajú, po vzhliadnutí týchto filmových scén sa obávať začnú. Musí to byť naozaj vždy traumatizujúci zážitok?

 

Vedci zo štátnej univerzity v Ohiu zisťovali, ako pôsobí sebaistota ženy na prežívanie pôrodu. Výskumu sa zúčastnilo 280 žien, ktoré čakali svoje prvé dieťa. Všetky vedeli, že správne dýchanie a relaxačné techniky môžu pôrod urýchliť, ale časť z nich nebola schopná tieto postupy použiť. Cítili sa totiž neisto. Ďalším zdrojom znepokojenia prvorodičiek bolo nižšie sebahodnotenie, obavy zo straty kontroly nad vlastným správaním v čase pôrodu a z dlhotrvajúcich bolestí. Ženy, ktoré mali obavy, boli skalopevne presvedčené, že lekár má na priebeh pôrodu väčší vplyv ako oni samy.
Celkom naopak to bolo u matiek, ktoré sa menej báli, mali väčšiu sebaistotu a verili vo vlastné schopnosti a v to, že situáciu zvládnu. To, že tehotných žien, ktoré sa boja je veľmi veľa, je spôsobené typickými črtami západnej civilizácie – táto totiž zdôrazňuje najmä  funkciu medicíny a lekára a oslabuje aktivitu rodičky a dôveru vo vlastné sily.
Z tohto dôvodu vedci odporúčajú, aby lekári v nastávajúcich mamičkách posilňovali dôveru vo vlastné schopnosti a pripravili ich na to, že pôrod je predovšetkým ich záležitosť. Sebaistota matky je v tomto smere nenahraditeľná. Každá z nás by si mala uvedomiť, že rodí ona a nie lekár. Ten by mal byť iba dôveryhodným, skúseným poradcom.

 


Diskusia k článku:

veľmi podnetný článok. ste super.7,5,02
Neregistrovaný - , 7.5.2002 13:08
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!