lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Posilnite svoju imunitu

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 30.1.2016
späť
Späť

Poslať
 

Hippokrates hovorieval: ,,Nech jedlo je vašim liekom”. Súčasní odbroníci na výživu apelujú na konzumáciu vyváženej stravy, čo je najlepším liekom všetkých čias. Vhodne zvolené potraviny sú  prvým krokom k budovaniu imunitného systému, obzvlášť v zimnom období.

 

Budovanie imunity je dlhodobejší proces, ktorý sa skladá z mnohých faktorov. Telo musí byť posilnené predovšetkým vhodnou stravou, bohatou na prírodné produkty. MUDr. Alžbeta Béderová, CSc., expert kampane "Džúsy a pyré – vitamíny v SMART forme" potvrdzuje: "Svoju imunitu môžeme budovať, a to správnou výživou deň po dni. Niektoré zložky potravín majú imunomodulačné vlastnosti, to znamená, že stimulujú náš imunitný systém. Hovoríme o vitamínoch, ktoré majú priaznivý vplyv na obranychopnosť organizmu. Napríklad vitamín C, ktorý možno nájsť v nakladaných uhorkách, kapuste, petržlene, červenej paprike alebo v pomarančovom džúse, či provitamín A prítomný v žltej, oranžovej a červenej zelenine a ovocí, alebo v mrkvovej šťave. Aj niektoré minerálne látky hrajú dôležitú úlohu v obranyschopnosti. Napríklad taký horčík, vo významnom množstve obsiahnutý v ovocí. Ak nasledujeme odporúčania lekárov ohľadom dávkovania liekov, tak by sme mali pristupovať rovnako pokiaľ ide o živiny. Nezabúdajte na konzumáciu aspoň 5 porcií ovocia a zeleniny denne. No nielen množstvo ale aj rozmanitosť príjimaných potravín je dôležitá. Čím pestrejšiu stravu máme, tým viac aktívnych zložkiek sme schopní dodať nášmu telu. Treba si uvedomiť, že neexistuje jediný produkt, v ktorom sú prítomné všetky živiny. Treba ich správne kombinovať a dodrživať požadované množstvá. Napríklad 100% ovocný džús alebo pyré môže nahradiť jednu z odporúčaných 5 porcií ovocia a zeleniny".

 

Vitamíny: prírodné alebo vo forme tabliet?

Väčšina vitamínových doplnkov je k dispozícii bez lekárskeho predpisu. O tom, či je možné ich nahradiť prírodnými produktmi hovorí MUDr. Alžbeta Béderová, CSc.: "Myslite na to, že výživové doplnky sú koncentrovaným množstvom určitých látok. Pred ich užívaním by ste sa mali obrátiť na svojho lekára. Avšak budovať imunitu vieme aj inými spôsobmi, a to obohacovaním stravy o prírodné produkty, ktoré sú zdrojom rovnakých zložiek, no v bezpečnejšej a jednoduchšej forme. Dokonca aj vedecké výskumy potvrdzujú, že živiny z prírodných produktov sa ľahšie absorbujú do tela.”

 

Prírodné riešenia sú tie najlepšie pre naše telo. Preto v zime, ak nie sú dostupné všetky druhy ovocia a zeleniny, nebojte sa ich konzumovať v inej forme. 100% džúsy alebo ovocné a zeleninové pyré sú skvelou alternatívou pre náš organizmus. Platná legislatíva EU zakazuje pridávať sladidlá, umelé farbivá, cukor alebo arómy do 100% ovocných džúsov.

 

Spánok je dôležitý

Nemenej dôležitým prvkom budovania imunity je dostatočné množstvo spánku. MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. hovorí: ,,spánok je pre náš organizmus veľmi dôležitý. Počas neho v tele prebiehajú mnohé významné procesy, vrátane regenerácie buniek a tkanív. Príliš málo spánku negatívne ovplyvňuje produkciu kortizolu – stresového hormónu. Celkovo poruchy spánku znižujú obranyschponosť tela. Preto každý počas dňa by si mal nájsť 15-30 minút na krátke zdriemnutie. Ak nie, mal by si dopriať kvalitný spánok v noci".

 

Chôdza posilňuje telo!

,,Bez ohľadu na počasie, každý deň by sme si mali nájsť chvíľku na pol hodinovú prechádzku. Výborne tým okysličujeme naše telo, čím sa stávame odelnejšími voči vírusom a baktériám. Rovnako dôležité je pravidelne vetrať priestory bytu alebo domu. Najmä v zime, kedy sú izby vykurované a vzduch je veľmi suchý. Suché sliznice nosa a hrdla sú totižto náchylnejšie na infekcie. Nepodceňujte preto cirkuláciu vzduchu vo vašej domácnosti." odporúča MUDr.Alžbeta Béderová z RUVZ v Bratislave.

 

Budovanie obranyschopnosti je dlhodobejší a nepretržitý proces, ktorý sa skladá z viacerých komponentov. Spojenie telesnej activity, kvalitného spánku a výživy je ten správny krok k budovaniu imunitného systému vášho tela. Čo sa jedla týka, mali by ste voliť správne vyváženú stravu, bohatú na obilniny, mliečne výrobky, zeleninu a ovocie. Tú najmä v zime môžete bezpečne nahradiť 100% džúsmi a pyré, ktoré sú chutné a ľahko dostupné.

 

 

 


Diskusia k článku:

v lete samozrejme čerstvá zelenina a ovocie, ale v zime je to ťažšie. to sa priznám, že si kupujem Imunoglukan v lekárni Dr.Max na podporu imunity, ale je ho treba si dávať dlhodobejšie.
Martina, 28.12.2017 14:13
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!