lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Jarná detoxikácia začína správnym stravovaním

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 18.3.2014
späť
Späť

Poslať
 

Už prvé týždne po zime sú pre mnohých začiatkom jarných prechádzok v prírode, turistických výletov, či športového vyžitia na bicykli a ihrisku. K jari však patrí aj starostlivosť o svoje zdravie. Je to ten pravý čas na jarnú očistu organizmu a relaxačné kúry. Aj preto po najväčších sviatkoch v roku prichádza proces detoxikácie. Sviatočné popoludnia spríjemňuje kávičkovanie a veľkonočné zákusky. Každý však nemusí maškrtiť len nezdravo. Pre tých, ktorí uprednostňujú vyváženú stravu, sú k dispozícii  odľahčené recepty s nízkym obsahom sacharidov, bez konzervantov a pridaných aditív. Slováci už prišli na to, že zdravie je naozaj najdôležitejšie a tak si čoraz častejšie doprajú očistnú kúru pod dohľadom odborníka, alebo oddych v kúpeľných zariadeniach. Okrem kúpeľných pobytov so špeciálnymi procedúrami, sú v obľube aj diétne programy a nastavenie jedálnička na mieru. Záujemcovia sa môžu zveriť odborníkom na zdravú výživu, masérom či terapeutom.

 

Odborník na zdravé stravovanie zo siete Norbi Update Ivan Gallo k tomu vraví: „Po zime je telo zahltené škodlivinami, baktériami a toxínmi. Navyše cez Veľkú noc si väčšina ľudí dopraje mastné, údené a presolené jedlá s umelými prísadami, ktoré ťažko možno považovať za zdravé. Častá konzumácia mäsových výrobkov zanáša a zaťažuje tráviaci systém, v hrubom čreve sa hromadia nežiadúce látky z takejto stravy a spôsobujú zdravotné komplikácie. Môžu za to pridané cukry, nadmerný prísun tukov a cholesterolu. Práve preto by mala nastúpiť jarná očistná kúra, ktorá prospieva pokožke, prečisťuje krv, povzbudzuje látkovú výmenu, dodáva energiu a aj odbúra pár kilogramov. Vhodný je na to napríklad stravovací systém Norbi Update, obsahujúci potraviny so zníženým obsahom sacharidov a bez rafinovaného cukru, ktoré sa pomaly vstrebávajú a majú nízky glykemický index.“

 

Dodal, že detoxikáciou sa telo zbavuje toxínov, teda jedov, ktoré sú všade – v ovzduší, potravinách aj v našom tele, kde ich dostávame stresom a nevhodným jedlom. Ide o zvyšky tukov, cukrov, liekov, ktoré sa rozkladajú v organizme. Pri silnej imunite si telo s nimi poradí a zdravé bunky zaberú. Obvykle však pečeň, obličky a pľúca tento nával nezvládnu. Signálmi, kedy treba telu pomôcť, sú bolesti hlavy, zápcha, nadúvanie, problémy s pokožkou, častá nevoľnosť a únava, zlý spánok.

 

„Očistnú týždňovú kúru si môžete dopriať aspoň raz za rok. Detoxikačné dni by ste si však mali dať vždy, keď spozorujete, že sa niečo deje. Aj po niekoľkých dňoch prejedania či nadmerného pitia alkoholu. Počas kúry sa jednoznačne vyhnite jedlám z fastfoodov, káve, alkoholu, fajčeniu. Naopak viac sa hýbte vonku, pridajte viac ovocia a zeleniny, ako grep, ananás,  červená repa, mrkva, uhorka, ryby, ako tuniak, makrela, losos, pstruh namiesto mäsových výrobkov, sójové potraviny namiesto mliečnych výrobkov. Zelenina, najmä čerstvá surová, ako špenát, fenikel, pór, má najlepšie močopudné a čistiace vlastnosti. Nezabúdajte na vodu, šťavy z ovocia, zeleniny, obilnín – zo pšenice, jačmeňa, ovsa, či na zelené a bylinkové čaje zo žihľavy, púpavy. Denne by ste mali vypiť minimálne 2 litre tekutín. Je to základ vyplavovania nánosov z tela. Hlavne však, očistiť sa, neznamená hladovať! Tým iba stratíte z tela vodu a poškodzujete orgány a svaly. Odporúčam však dlhodobý zdravý jedálniček. Je to skôr o rozhodnutí začať nakupovať a variť zo zdravých surovín, bez chemických aditív, najmä škodlivých cukrov, škrobov, múky,“ upresňuje I. Gallo.

 

Poukázal aj na to, že v začiatkoch odborný personál v predajniach zdravej výživy Norbi Update ľuďom môže pomôcť pri zostavení a skombinovaní stravy nielen na očistné kúry, diéty, ale aj v nákupe surovín na prípravu zdravých jedál. Keď si už gazdinky zvyknú na tento spôsob stravovania, nielenže si ich rodina vyčistí organizmus a upraví hmotnosť, ale v konečnom dôsledku zmení životný štýl.

 

,,V slovenských rodinách je takmer každodennou súčasťou kuchyne cukor, či už ako sladidlo nápojov, alebo ako prísada pri varení a pečení. Môžu ho nahradiť napríklad koreninami, zmesami, ochucovadlami zo špeciálneho radu svetoznámeho šéfkuchára Jamieho Olivera. Nájdete v ňom aj alternatívy známych detoxikačných hitov - olejových kúr, alebo medvedieho cesnaku a to cesnakové pesto, olivovú omáčku s cesnakom, či extra panenský olivový olej,“ uzatvára I. Gallo.

 

Očistné tipy

 

Varenú zeleninu pokvapkanú Update olivovým olejom si nachystáme na tanier, z ktorého môžeme jesť niekoľkokrát denne. Na obed si pripravíme zeleninovú polievku z odporúčaných druhov zeleniny, alebo zeleninový nákyp.

 

Zeleninový nákyp

Suroviny: 200 g karfiolu, 2 mrkvy, 1 petržlen, 2 hrste mrazeného hrášku, 70 g brokolice, 1 kaleráb, 20 g ovsených otrúb, 3 vajcia, Update strúhanka, mleté čierne korenie, Update soľ, UpdateBio kokosový tuk

Príprava: v slanej vode uvaríme karfiol a brokolicu rozdelené na malé ružičky. Očistenú a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu varíme zvlášť v osolenej vode a pridáme aj hrášok. Všetko dáme do jednej misky, pridáme 3 rozšľahané vajcia, otruby, korenie a soľ. Ak by bolo potrebné, je možné zahustiť strúhankou. Zmes dáme na plech, príp. do kruhovej formy, predtým vymastíme maslom a posypeme strúhankou. Pečieme v predhriatej rúre na 175 C cca 45 minút. Vhodné aj ako príloha k mäsu.

Ako dezert si môžeme dopriať ovocie – grep, ananás, čierne ríbezle, čučoriedky. Na večeru môžeme opäť jesť zeleninovú polievku, alebo šalát, napríklad zelený šalát s paradajkami a bylinkami. Zapijeme bylinkovým čajom, napríklad žihľavovým, púpavovým, či mätovým.

 

Viac informácií je na www.update.sk


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!