lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Nepodceňujte hrozbu podvýživy – môže sa týkať aj Vášho dieťaťa!

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 15.11.2013
späť
Späť

Poslať
 

Podvýživa u detí je bežne spájaná predovšetkým s menej vyspelými krajinami sveta, no nevyhýba sa ani Európe, a to vrátane Slovenska. Tieto prekvapivé výsledky nedávno odhalil unikátny  prieskum NutriAction spoločnosti Nutricia. Takmer 40 % chorých detí vyšetrených v gastroenterologických ambulanciách na Slovensku ohrozuje  podvýživa, z toho 6 % detí je dokonca ohrozených extrémne. Výživa je pritom základom pre správny rast a vývoj dieťaťa, predovšetkým od 0 do 6 rokov. V tomto veku je plnohodnotná výživa nesmierne dôležitá, v chorobe 2 – 3-násobne.

 

Väčšina ľudí a samozrejme aj rodičov je presvedčených, že nedostatočná výživa detí sa veľmi často stotožňuje s problémom hladu“, hovorí MUDr. Iveta Valachová z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici a pokračuje: „Ide však o disbalanciu prijatej stravy a skutočnej potreby organizmu alebo disbalanciu prijatej stravy a vydanej energie. V chorobe detský organizmus potrebuje 2-3 krát vyšší príjem energie a výživy, pretože všetko, čo prijme, spotrebuje na rast a vývoj, a už mu neostane sila na boj s chorobou. Správne zloženie a množstvo stravy má teda vplyv na úspešnosť a dĺžku liečby a rekonvalescencie.“      

 

Je Vaše dieťa v riziku podvýživy?

Prieskumu NutriAction sa zúčastnilo takmer 4000 detí vo veku od 1 do 19 rokov v 36 ambulanciách detských gastroenterológov, čo predstavuje vôbec najväčšiu vzorku na svete. Výsledky odhalili aj ďalší závažný fakt - u 60 % malých pacientov ohrozených podvýživou nebola výživa riešená, rovnako ako aj u 11 % detí v extrémnom riziku podvýživy.

 

V rámci prieskumu sa ďalej zistilo, že medzi najčastejšie diagnózy, ktoré sú spojené s rizikom podvýživy chorých detí na Slovensku, patria ochorenia tráviacej sústavy ako celiakia, Crohnova choroba, choroby spojené s poruchou vstrebávania živín alebo ich zvýšených strát. Prieskum NutriAction ďalej odhalil, že až 33 % detí v riziku podvýživy bolo v tomto riziku z dôvodu zníženého príjmu či zvýšenej straty živín, čo sa rovná zvracaniu 3 krát a viackrát za deň, hnačke 5 krát či viackrát za deň alebo zníženému príjmu stravy v priebehu 3 – 5 posledných dní a taktiež z dôvodu bolesti. Toto vysoké číslo ukazuje, prečo je podvýživa u detí vo vyspelých krajinách nebezpečná: nie je priamo viditeľná a nespája sa iba s určitým typom ochorenia.

 

Aké sú riešenia?

Pozitívnou správou je, že slovenskí lekári vnímajú túto tému ako veľmi aktuálnu a plánujú sa jej aktívne venovať. Dôkazom je aj zapojenie 90 % slovenských gastroenterologických ambulancií do prieskumu. Prieskum NutriAction na Slovensku navyše prebiehal pod záštitou Sekcie detských gastroenterológov pri Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti.

 

Dôležitý je aj aktívny prístup rodiča. „Spýtajte sa lekárov na možnosti výživy svojho dieťaťa počas jeho liečby a informujte sa o dostupných riešeniach. Jedným z nich je aj enterálna výživa –presne vyvážená tekutá výživa, vyvinutá pre pacientov so zvýšenou potrebou energie a živín. Je dostupná na lekársky predpis, ale aj voľne predajná v lekárňach. Môže vhodne doplniť stravu detského pacienta alebo byť jej jediným zdrojom. Viac informácií o výžive detí v chorobe uvádza stránka www.vyzivavchorobe.sk,“ hovorí MUDr. Iveta Čierna, PhD. z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

 

Výživa v chorobe

V prípade, že dieťa odmieta bežnú stravu kvôli ochoreniu, ktoré je často spojené s nechutenstvom, môžu pomôcť tzv. nutričné drinky. Tie obsahujú vyvážený pomer jednotlivých živín, vysoké množstvo energie v malom objeme a sú určené na popíjanie. Môžu doplniť bežnú stravu alebo ju úspešne nahradiť.

 

Jedným z prostriedkov plnohodnotnej tekutej výživy pre detských pacientov je NutriniDrink pre deti Multi Fibre, ktorý je ako jediný na Slovensku vhodný  už od 1 roka. NutriniDrink pre deti Multi Fibre obsahuje optimálne množstvo bielkovín, tukov, cukrov, taktiež vitamín D, vysoký obsah energie v malom objeme (200 ml) a ďalšie dôležité živiny a minerálne látky. Dostupný je v 5 obľúbených príchutiach - vanilková, banánová, jahodová a čokoládová a tiež neutrálna príchuť, ktorú možno využiť pri príprave kokteilov. NutriniDrink pre deti Multi Fibre môžete získať u vášho pediatra alebo gastroenterológa na lekársky predpis a je tiež voľne predajný v lekárňach. Spoznáte ho jednoducho - podľa veselých zvieratiek na obale. Na stránke www.vyzivavchorobe.sk nájdete napríklad aj Detskú kuchárku „Varíme s NutriniDrinkom“, plnú obľúbených detských receptov na spestrenie ich výživy v chorobe.

 

NutriniDrink pre deti Multi Fibre je potravina na osobitné výživové účely – dietetická potravina na osobitné medicínske účely. Mal by byť preto používaný pod lekárskym dohľadom alebo pod dohľadom osoby kvalifikovanej v oblasti klinickej výživy, farmácie či starostlivosti o dieťa, prípadne na základe ich odporúčania.


Diskusia k článku:

Mam dcerku,tiez mame s jedenim problemy a odporucili nam nutri drinky.malej chutia a pribera ponich.
Neregistrovaný - Zuzana t., 10.2.2017 20:34, Zuzkatribulova(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!