lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Liptov skrášlia historické motorky

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 28.8.2013
späť
Späť

Poslať
 

 

Nablýskané stroje, rachot motorov a úsmevy pyšných majiteľov v dobovom oblečení. Aj takto bude vyzerať najbližšia sobota v Ružomberku. Dôvodom je v poradí už štvrtý zraz motocyklov Jawa 500 OHC, ktorý sa v centre mesta začína už 31.8.2013 od 10:00 hodiny. 

 

Milovníci motoristického športu si cez víkend určite prídu na svoje. V sobotu ráno sa im pri Kultúrnom dome Andreja Hlinku predvedú stroje, ktoré už na našich cestách sotva nájdete. Výroba týchto motocyklov sa totiž skončila v roku 1958 a z pôvodne predaných 7 tisíc kusov sa dodnes v pojazdnom stave zachovala necelá tretina. O tom, že Jawa 500 OHC nebola obyčajná motorka svedčí aj fakt, že na danú dobu dosahovala úctyhodnú rýchlosť 150 km/hod. Aj to je dôkaz pokrokovosti jej konštrukcie, ktorá dodnes zberateľov fascinuje.

 

V Ružomberku sa vášniví motorkári z Česka a Slovenska zídu už po štvrtý raz, opäť v hojnejšom počte ako to bolo v minulosti. „Dosiaľ sa ich najviac zišlo v susednom Česku, kde sa naraz stretlo okolo 40 motocyklov. Podobné zrazy usporadúvajú aj v Nemecku a sme radi, že svoje miesto si táto akcia našla aj v srdci Nízkych Tatier,“ hovorí organizátor podujatia Vladimír First.

 

Začiatky však neboli vôbec jednoduché. Prvý ročník otvárali len s deviatimi motorkami, neskôr ich bolo dvanásť a tento rok sa očakáva na slovenské pomery slušná účast vyše dvoch desiatok majiteľov obľúbenej Jawy. Tento ročník bude tým pádom najbohatší aj z pohľadu prezentácie.

 

Organizátorom zrazu je Automotoklub Ružomberok, ktorý pre návštevníkov a priaznivcov starých motoriek pripravil jedinečnú prehliadku. Žiaľ, vyskúšať si jazdu na takomto tátošovi nebude možné. „Pre každého motorkára ide o srdcovú záležitosť, keďže táto motorka stojí bežne okolo 10-12 000 eur. Nik ju preto nechce dať z rúk, aby sa jej nebodaj niečo nestalo. Ide o historický unikát a dokonca ani samotní majitelia motoriek si nechcú tie svoje medzi sebou požičiavať. Platia tu rovnaké pravidlá ako pri ženách – môžeš sa pozerať, ale chytať je zakázané,“ so smiechom vysvetľuje dôvody Vladimír First.

 

Kto by však predsa túžil vidieť staručké Jawy v plnom nasadení, môže tak urobiť pri ich scénickej jazde po Liptove a Orave. „Z Ružomberka motorkári vyrazia do Dolného Kubína, navštívia Lúčky, zastavia sa v Jasnej a pri Artikulárnom kostole vo Sv. Kríži, odkiaľ prídu späť do Hrabova. Cena pre najvzdialenejšieho účastníka zrazu by mala putovať do českého Ústí nad Labem,“ dopĺňa Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV. 

 

V sobotu sa Ružomberkom bude niesť vôňa benzínu. Historické motorky totiž nie sú len zberateľská vášeň, ale životný štýl, ku ktorému by bola chyba nepričuchnúť. 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!