Jednoduché pomazánky
Rybie
Tuniaková
Tuniak drvený vo vlastnej šťave, strúhaný syr (1:1), kyslá smotana, čierne korenie, pažítka.
Tuniaková II
Tuniak drvený v oleji, 250 g jemného tvarohu, 2 PL kyslej smotany, nasekaná najlepšie jarná cibuľka, soľ, mleté čierne korenie.
Tuniaková III
Tuniak drvený vo vlastnej šťave, nátierkové maslo, pažítka, soľ, mleté čierne korenie.
Tuniaková IV
Šťavu z dvoch konzerv tuniaka vo vlastnej šťave zleješ a dôkladne premiešaš s na hrubo nastrúhaným vajíčkom na tvrdo. Šťavu vrátiš k rybe a pridáš na veľmi jemno nakrájané 2 šalotky, 1 nastrúhanú kyslú uhorku, 1 na drobné kocky nakrájanú papriku, šťavu z polovice citróna, soľ a mleté čierne korenie.
Lososová
Falošný losos drvený alebo kúsky, majonéza, strúhaný syr, kôpor.
Lososová II
100 g Lučiny vymiešaš s 50 g masla, pridáš 50 g drveného falošného lososa a dochutíš mletým bielym korením.
Zo sardiniek v tomate
1 konzervu sardiniek v paradajkovej šťave (aj s nálevom) rozmixuješ so 100 g taveného syra, 2 PL masla a 1 PL horčice. Ptridáš na drobno nakrájanú cibuľu, soľ a mleté čierne korenie.
Zo sardiniek v tomate II
1 konzervu sardiniek v paradajkovej šťave aj so šťavou rozmixuješ so 100 g nivy, 80 g masla a šťavou z polky citróna. Nakoniec vmiešaš na drobno nakrájanú cibuľu.
Sardinková
Na drobno nakrájaš jednu cibuľu, pridáš k nej konzervu sardiniek v oleji, ktoré roztlačíš vidličkou, šťavu z polky citróna, 200 g masla, 1 PL horčice, soľ a mleté čierne korenie a dobre vymiešaš.
Sardinková II
Sardinky v oleji z jednej konzervy rozmačkáš vidličkou a zmiešaš s 200 g neochuteného nátierkového masla, 1 na drobno nakrájanou cibuľou, 2 na hrubo nastrúhanými vajíčkami a podľa chuti pridá soľ a horčicu.
Údenáčová
Údenú makrelu dôkladne zbavíš kostičiek, mäso rozmačkáš vidličkou, pridáš maslo, 2 ČL kapár a nasekanú (najlepšie jarnú) cibuľku.
Krabia
250 g krabích tyčiniek nahrubo nastrúhaš a zmiešaš s 1 neochuteným nátierkovým maslom, 3 strúčikmi prelisovaného cesnaku, soľou a nasekaanou pažítkou.
Krabia II
250 g na drobno nakrájaných krabích tyčiniek zmiešaš so 100 ml majonézy dochutenej 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL kečupu, soľou, mletým čiernym korením a pár kvapkami worchesteru.
Z tresčej pečene
70 g masla zmiešaš so 100g Lučiny, 100g posekanej tresčej pečene, 2 jemno nakrájanými jarnými cibuľkami a 2 na hrubo nastrúhanými kyslými uhorkami. Dochutíš soľou, mletým čiernym korením, pár kvapkami worchesteru a petržlenovou vňaťou.
Z tresčej pečene II
100 g masla zmiešaš so 100 g tresčej pečene, polkou jemne nakrájanej cibule a 2 na hrubo nastrúhanými vajíčkami na tvrdo. Dochutíš 3 ČL citrónovej šťavy, soľou, mletým korením 4 farieb a nasekanou pažítkou.
Syrové
Syrová
Tatárska omáčka, strúhaný syr.
Nivová
100 g nastrúhanej Nivy, 1 Lúčina , pár lyžíc kyslej smotany, prelisovaný cesnak.
Nivová s tvarohom
100 g masla vymiešaš do peny, pridáš k nemu 50 g jemného tvarohu, 150 g nastrúhanej nivy a 150 ml kyslej smotany. Dochutíš soľou, mletým čiernym korením a pažítkou.
Nivová s taveným syrom
150 g Nivy nastrúhaš a zmiešaš s 200 g taveného syra, 5 PL kyslej smotany a 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku. Dochutíš soľou a mletým čiernym korením.
Olomoucká
250 g jemného tvarohu zmiešaš s 50 g masla, prileješ 1 dcl mlieka a vyšľaháš do peny. Pridáš 1 na drobno pokrájanú cibuľu, 200 g postrúhaných olomouckých syrečkov a podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a pálivú papriku.
Olomoucká II
200 g olomouckých syrečkov nastrúhaš a zmiešaš s 200 g neochuteného nátierkového masla a na drobno nakrájanými reďkovkami z jedného zväzku. Dochutíš soľou a mletým čiernym korením.
Olomoucká III
100 g olomouckých syrečkov nastrúhaš a zmiešaš s 250 g jemného tvarohu a niekoľkými lyžicami smotany. Dochutíš soľou, mletou rascou, mletým čiernym korením a pažítkou.
Syrová s medvedím cesnakom
200 g Lúčiny, 100 g Fety a 5 PL kyslej smotany rozmixuješ ponorným mixerom do hladka. Pridáš hrsť na jemno nasekaných lístkov medvedieho cesnaku, 1 na drobno nakrájanú jarnú cibuľku aj s vňaťou a dochutíš mletým korením 4 farieb.
Vajíčkové
Vajíčková I
5 vajíčok uvaríš na tvrdo a na drobno posekáš. Zmiešaš s 200g nastrúhanej fety, 100g taveného syra a na drobno nakrájanou cibuľou.
Vajíčková II
6 natvrdo uvarených vajec nakrájaš na drobno a zmiešaš so 100 ml majonézy, 1 PL horčice, 2 na drobno nakrájanými uhorkami, soľou a nasekanou pažítkou.
Vajíčková III
5 PL masla zmiešaš s 5 PL kyslej smotany, 2 natvrdo uvarenými na drobno pokrájanými vajíčkami 100 g nastrúhaného eidamu. Ochutíš soľou a nasekanou pažítkou.
Vajíčková IV
200g nátierkového masla vymiešaš so 100g taveného syra, pridáš 4 na drobno nakrájané vajcia, na drobno nakrájanú menšiu cibuľu, soľ, mleté čierne korenie a sladkú papriku.
Vajíčková V
125 g zmäknutého masla vymiešaš so žĺtkami z 5 vajec, pridáš na jemno nakrájanú cibuľu a bielka a dochutíš horčicou, soľou a mletým čiernym korením.
Mäsové
Z údeného mäsa
200 g údeného mäsa pomelieš a zmiešaš so 100 g Lučiny, 50 ml majonézy a 2 PL strúhaného chrenu.
Z vareného hovädzieho
300 g vareného hovädzieho zmiešaš s 250 ml tatárskej omáčky, 2 ČL horčice, soľou a mletým čiernym korením.
Pečeňová
200g pečeňovej paštiky, 60g masla, 100g bambina, 2 lyžice horčice, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku.
Tvarohové
Tvarohová
250g jemného tvarohu zmiešaš so 100 g masla, 1 ČL sardelovej pasty, 1 ČL kapár, 1 ČL horčice a na jemno nakrájanou cibuľou. Dochutíš soľou, mletou paprikou a drvenou rascou.
Tvarohová s tuniakom
250 g jemného tvarohu zmiešaš s 1 PL masla, 2 PL kečupu, 3 prelisovaným strúčikmi cesnaku a konzervou drveného tuniaka vo vlastnej šťave (bez nálevu). Dochutíš soľou a mletým čiernym korením.
Tvarohová s tuniakom II
250 g jemného tvarohu zmiešaš si 100 m majonézy, pridáš konzervu drveného tuniaka vo vlastnej šťave (aj so šťavou), soľ, mleté biele korenie a 5 na drobno nakrájaných mladých cibuliek.
Tvarohová s lososom
50 g masla vymiešaš s 50 g drveného falošného lososa. Pridáš 150 g jemného tvarohu a 50 ml kyslej smotany, dobre premiešaš a dochutíš mletým čiernym korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tvarohová so šunkou
300 g jemného tvarohu zmiešaš so 100 ml kyslej smotany, 150 g na drobno nakrájanej šunky, soľou, mletým čiernym korením a pažítkou.
Z cottage cheese
200 g cottage cheese, 200 g na drobno nakrájanej šunky, 100 g bambina, ½ ČL sladkej papriky a soľ rozmixuješ do hladka a vmiešaš dve na jemno nakrájané jarné cibuľky.
Zeleninové
Chrenová
100 ml majonézy zmiešaš s 2 PL nastrúhaného chrenu, 2 na hrubo nastrúhanými na tvrdo uvarenými vajíčkami, 150 g na drobno nakrájanej šunky a 1 PL petržlenovej vňate.
Chrenová II
100 g masla, 200 g taveného syra a 2 PL horčice vyšľaháš do peny. Vmiešaš 3 na tvrdo uvarené vajcia, 1 PL chrenu, 1 ČL citrónovej šťavy a soľ.
Tapenade
400 g čiernych olív, 4 strúčiky cesnaku, 2 PL kapár, 2 ančovičky v oleji (alebo ČL sardelky), 2 ČL tymianu , 2 ČL dijonskej horčice, 1 PL citrónovej šťavy rozmixuješ v mixéri na hladkú pastu, pričom do zmesi pomaly prilievaš 60 ml olivového oleja. Dochutíš soľou a mletým čiernym korením, podávaš s bielym chlebom.
Arménska
Na jemno nastrúhaná mrkva, majonéza (na zjemnenie pár lyžíc kyslej smotany), soľ, prelisovaný cesnak.
Peny
Syrová pena
Zmiešaj 10 dkg strúhaného eidamu, 10 dkg taveného syra, 3 strúčiky cesnaku a 10 dkg masla. Nakoniec pridal 100 ml smotany na šľahanie a soľ a pomocou ručného mixéra vyšľahaj do peny. Môžeš dochutiť a jemno nasekanou pažítkou.
Syrovo – šunková pena
Zmiešaš a rozmixujwš 100g nakrájanej šunky, 100g taveného syra a 100 g neochuteného nátierkového masla. Ochutíš soľou a čiernym korením.
Nivová pena
Rozmixuješ 100g Nivy, 100g mäkkého tvarohu, 100g masla a 3 strúčiky prelisovaného cesnaku. Podľa chuti osolíš a okoreníš bielym korením.
Dobroty studenej kuchyne
Mozaikové chlebíčky
Potrebuješ:
1. sendvič
125 g masla
100g syra (eidam)
100g šunky
100g tvrdý salám (malokarpatská napr.)
2 vaječné žĺtky
2 kyslé uhorky
horčicu, čierne korenie, sardelovú pastu, soľ
Sendvič odkrojíš na oboch koncoch, lyžicou vydlabeš stred.
Maslo vymiešaš so žĺtkami, horčicou a sardelkou, všetko ostatné na drobúčko nakrájaš, zmiešaš s ochuteným maslom a sendvič naplníš. Niekoľko hodín musí byť v chladničke. Potom ho nakrájaš na tenučké plátky.
Losos s kôprovou omáčkou
3 PL medu do hladka vymiešaš s 3 PL horčice a 1 žĺtkom. Potom do zmesi pomaly vmiešaš 200 ml olivového oleja, 3 PL bieleho jogurtu, 2 PL vínneho octu, 1 viazaničku na drobno nasekaného kôpru a dochutíš soľou a korením 4 farieb. 20 plátkov údeného lososa rozložíš na misu vyloženú lístkami baby špenátu, rukoly, rímskeho alebo hlávkového šalátu (podľa chuti) ozdobíš plátkami limetky a citróna a preleješ omáčkou.
Tatarák z lososa
500 g lososa bez kostí a kože naškrabeš na jemno nožom a zmiešaš s 2 PL na jemno nasekaného kôpru, 1 PL olivového oleja, 1 PL citrónovej šťavy, 1 ČL dijonskej horčice, 2 na drobno nasekanými mladými cibuľkami a dochutíš soľou a mletým korením 4 farieb.
Carpaccio z lososa
400g lososa bez kostí a kože nakrájaš na jemnučké plátky. Z 3 dcl olivového oleja, soli, mletého korenia 4 farieb a 4 PL jemne nakrájaného kôpru pripravíš marinádu, pomocou brčka /štetca ňou potrieš každý kúsok, necháš v chladničke 5 minút a podávaš.
Šunkové rolky v aspiku
1 balík čírej želatíny zmiešaš s 0,5 l uhorkovej šťavy a necháš napučať cca 10 min. Za stáleho miešania zahrejeme až do úplného rozpustenia želatíny.
Pozor! Nesmie vrieť, teplota by mala byť okolo 60 stupňov.
Dno prichystanej nádoby vystelieš potravinárskou fóliou a vleješ do nej asi 9,5 cm vrstvu želatíny. Necháš stuhnúť v chladničke, dávaš ale pozor, aby zvyšná želatína nestuhlaDo plátkov šunky zavinieš plnku podľa vlastnej chuti: chrenovú šľahačku, zemiakový, vlašský alebo parížsky šalát, syrovú, šunkovú, rokfortovú penu.
Pred naplnením môžeš plátok šunky prekryť aj plátkom syra.
Na stuhnutú vrstvu uložíš naplnené rolky cca 2cm od seba. Rolky opatrne pooblievaš aspikom a opäť necháš stuhnúť. Poukladáš sterilizovanú kápiu, plátky vajíčka a kyslých uhoriek, zaleješ zvyšnou želatínou a necháš minimálne pol dňa stuhnúť v chladničke.
Syrové guľky
Zmiešaš 100 g masla, 200 g strúhaného oštiepka a 150 g tvarohu. Dochutíš 4 strúčikmi prelisovaného cesnaku, soľou a mletým čiernym korením. Vytvaruješ guľôčky, ktoré obalíš v na drobno nakrájanej kápii alebo nasekanej pažítke.
Bryndzové guľky
Zmiešaš 125 g bryndze, 50 g jemného tvarohu a 20 g masla, dochutíš mletým čiernym orením a podľa potreby soľou. Vyformuješ guľky a obalíš oichh v nadrobno nasekanom kôpre, pažítke a petržlenovej vňati.
Plnené paradajky
5 paradajok primerane veľkých, aby sa do nich akurát zmestila polka vajíčka
5 vajec natvrdo uvarených
15 dkg postrúhaného syra (najlepšie parmezán)
sladká paprika, soľ, petržlenová vňať.
Paradajky prekrojíš na polovicu,vydlabeš, vnútro posypeš syrom, do každej dáš polovicu vajíčka na tvrdo (tak aby bolo žĺtko smerom hore), posolíš, posypeš paprikou a posekanou vňaťou.
Môžeš podávať na jednej mise s mozaikovými chlebíčkami a ešte to troška celé prizdobiť hlávkovým šalátom.
Plnené paradajky II
Zo 4 paradajok skrojíš vršky a vnútro vydlabeš malou lyžičkou. Vydlabanú dužinu rozmixuješ s 200 g tuniaka vo vlastnej šťave (bez nálevu), 4 sardinkami, 1 PL kapár, 1 PL citrónovej šťavy, soľou a mletým čiernym korením, premiešaš s 2 PL majonézy ,naplníš vydlabané paradajky a prikryješ ich skrojenými vrškami.
Plnené paradajky a papriky
Vydlabeš a naplníš bryndzovou pomazánkou. Buď klasickou (bryndza, maslo, horčica, cibuľka, sladká paprika, rasca), alebo do nej ešte pridáš nasekané rybie očká, trocha sardelky a pol deci piva.
Paradajky plnené nivou
Z 8 stredne veľkých paradajok zrežeš vršky, vydlabeš vnútro a naplníš ich vymiešanou zmesou zo 150 g strúhanej nivy, 30 g masla a 1 prelisovaného strúčika cesnaku. Opäť priklopíš vršky a servíruješ na listoch hlávkového šalátu
Pan bagno
8 žemlí prekrojíš do dvoch tretín, potrieš strúčikom cesnaku a olivovým olejom,zľahka pokvapkáš vínnym octom, posolíš a okoreníš mletým čiernym korením.
4 paradajky nakrájaš na kolieska, 2 šalátovú uhorku a 1červenú cibuľu na jemné plátky, 1 papriku na jemné prúžky, pridáš 1 g čiernych olív a provesálske korenie a týmto šalátom naplníš žemle. Podľa chuti k nemu môžeš pridať aj plátky na tvrdo uvareného vajíčka, tuniaka, alebo rybie očká. Pevne zabalíš do potravinovej fólie a necháš aspoň hodinu v chladničke.
Smradľavé broskyne
100g pečeného kuracieho mäsa nakrájaš na drobno, rovnako ako 100g olomouckých syrečkov. Zmiešaš s bielym jogurtom a majonézou a touto zmesou naplníš 4 polky konzervovaných broskýň.
Plnené vajíčka I.
Klasické – žĺtok vymiešaš s maslom, horčicou a pažítkou, naplníš bielka.
Plnené vajíčka II
Žĺtka zmiešaš s majonézou, nastrúhanou mäkkou salámou (liptovská a pod.) a nahrubo nastrúhaými kyslými uhorkami. Touto zmesou naplníš bielka.
Plnené vajíčka III
4 na tvrdo uvarené vajcia pozdĺžne prekrojíš, vyberieš žĺtka a zmiešaš ich so 40 g masla. 100 g pečeňovej paštéty, soľou a pažítkou. Touto zmesou naplníš bielka.
Plnené vajíčka IV
10 vajec uvaríš na tvrdo, pozdĺžne prekrojíš a vyberieš žĺtka. Tie zmiešaš s 200 g pomletej šunky, 200 g masla, 100 g taveného syra a nasekanou pažítkou.
Plnené vajíčka V
5 na tvrdo uvarených vajec pozdĺžne prekrojíš a vyberieš z nich žĺtka. Tie zmiešaš s 3 PL masla a obratým mäsom z jedného údenáča. Dosolíš, dokoreníš mletým čiernym korením a pažítkou a naplnené vajíčka ozdobíš kúskom kápie.
Plnené vajíčka VI
4 na tvrdo uvarené vajcia pozdĺžne rozrežeš na polovice a vyberieš žĺtky. 50 g vareného údeného mäsa pomelieš a zmiešaš so 40 g masla, 1 ČL horčice, soľou a mletým čiernym korením. Naostatok vmiešaš šľahačku z ½ dcl smotany na šľahanie a hotovou penou naplníš bielka. Ozdobíš kyslou uhorkou.
Plnené vajíčka VII
4 na tvrdo uvarené vajcia pozdĺžne prekrojíš a vyberieš z nich žĺtka. Tie zmiešaš s 50 g Lučiny, 50 g masla a 2 PL drveného falošného lososa. Naplnené vajíčka ozdobíš snietkou kôpru.
Plnené vajíčka VIII
10 vajec uvaríš na tvrdo, pozdĺžne prekrojíš a vyberieš z nich žĺtky. Tie rozmačkáš vidličkou, premiešaš ich s 50 g masla, mletým čiernym korením,sardelovou pastou a pažítkou. Podávaš obložené rybími očkami.
<reaguj>