Losos so slivkovou omáčkou
4 filety lososa posolíš,okoreníš mletým čiernym korením,pokvapkáš citrónovou šťavou a z oboch strán opečieš na olivovom oleji. Hotové uložíš do tepla, do výpeku pridáš 100 g slivkového lekváru, rozmiešaš, zaleješ 200 ml smotany na šľahanie a na miernom ohni necháš zredukovať.. Hotovou omáčkou preleješ porcie lososa.
Losos s horčicovo -kôprovou omáčkou
2 filety z lososa osolíš,okoreníš, potrieš prelisovaným strúčikom cesnaku a uložíš kožou dole do maslom vytretého pekáča. Zmiešaš 250 g kyslej smotany s 30 g dijonskej horčice, 2 na jemno nakrájanými mladými cibuľkami a dochutíš soľou,mletým čiernym korením a ČK nasekaného kôpru. Na ryby nanesieš 1/3 omáčky a pečieš ich na 180 stupňoch cca 20 minút. Podávaš preliate zvyšnou omáčkou.
Lososové karbonátky
5 krajcov sendviča alebo toastového chleba nakrájaš na malé kocky a namočíš do 100 ml suchého bieleho vína. Pridáš pol kila na drobno nakrájaného vykosteného lososa, 3 vajcia, 1 PL horčice, 2 PL citrónovej šťavy, soľ,mleté čierne korenie a po 1 PL nasekanej petržlenovej vňate a kôpru. Vyformuješ karbonátky a opečieš ich z oboch strán do zlatista na oleji. Odložíš do tepla.Vo výpeku opražíš 1 PL múky, zaleješ 200 ml zeleninového vývaru a 100 ml smotany na šľahanie, dochutíš soľou, mletým bielymkorením a sušeným alebo čerstvým estragonom. Pridáš 150 g na jemno nastrúhaného eidamu a keď sa rozpustí,omáčku zjemníš 1 PL masla. Krokety preleješ omáčkou a podávaš s opečenými alebo varenými zemiakmi.
Lososové karbonátky II
Kilo očisteného a vykosteného lososa pomelieš, zaleješ 2 PL citrónovej šťavy, 3 PL rybej omáčky a zmiešaš s 3 jemne nakrájanými jarnými cibuľkami, 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku, 1 na drobno nakrájanou pálivou papričkou, 2 PL Solamylu a 1 vajíčkom. Zmes necháš hodinu odstáť a potob formuješ karbonátky, ktoré vysmažíš na olivovom oleji.
Lososová terina
150 g filet z lososa osolíš,okoreníš mletým bielym korením,pokvapkáš citrónovou šťavou a z oboch strán opečieš na olivovom oleji. Potom ho rozmačkáš vidličkou a zmiešaš s 200 ml kyslej smotany, 3 rozšľahanými vajíčkami a na drobno nasekamou petržlenovou vňaťou,kôprom a bazalkou. Zmes vyleješ do maslom vytretej formy na srnčí chrbát a na 180 stupňoch zapekáš 40minút.
Pečený losos s citrónom
500 g filetu lososa s kožou posolíš, okoreníš mletým čiernym korením, rozmarínom, tymianom a petržlenovou vňaťou a pokvapkáš šťavou z 1 citróna. Uložíš kožou dole do pekáča vytretého olivovým olejom, obložíš mesiačikmi z dvoch citrónov a snietkami rozmarínu a tymianu . Na rybu poukladáš vločky masla,podleješ 100 ml suchého bieleho vína a na 180 stupňoch pečieš cca pol hodinu.
Citrusový losos
50 ml olivového oleja zmiešaš so šťavou z 1 pomaranča a 1 citróna, soľou a mletým čiernym korením a v tejto zmesi marinuješ 4 filety lososa cca 3 hodiny. Potom ich premiestniš do vymastenej zapekacej nádoby a na 220 stupňoch pečieš cca 10 minút. Podávaš so zemiakmi, preliate zohriatou marinádou.
Vyprážaný cesnakový losos
3 PL olivového oleja zmiešaš s drvenou rascou, mletým čiernym korením, soľou a 5 strúčikmi cesnaku. Touto zmesou potrieš 4 filety lososa a necháme v chlade 2 hodiny odležať. Potom lososa obalíš v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke a vysmažíš na oleji do zlatista.
Pikantný losos s rezancami
Šťavu z jedného citróna zmiešaš so 4 PL sójovej omáčky, 1 PL rybej omáčky, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 PL chilli pasty, soľou, mletým čiernym korením a 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku. V tejto marináde necháš 2 filety z lososa hodinu odležať, potom ho z oboch strán osmažíš na olivovom oleji a odložíš do tepla. Vo výpeku opražíšš najprv hrsť burských orieškov a potom k nom pridáš na prúžky nakrájané červenú cibuľu, pálivú papričku, 10 zelených olív a 5 cherry paradajok. Orestuješ a potom premiešaš s 250 g v slanej vode uvarených širších rezancov.
Losos so šampiňónovou omáčkou
4 filety lososa (á 150 g) osolíš,okoreníš mletým čiernym korením, pokvapkáš citrónovou šťavou, z oboch strán opečieš na olivovom oleji a uložíš do tepla. Na rovnakom oleji orestuješ 250 g malých,na polovice prekrojených šampiňónov, dochutíš soľou a mletým čiernym korením a vyberieš. Vo výpeku opražíš 1 PL múky, prileješ 125 ml zeleninového vývaru , 4 PL smotany na šľahanie a šťavu z polovice citróna, ,dochutíš soľou, cukrom a 1 ČL v octe naloženého zeleného korenia a krátko povaríš. Potom do omáčky vložíš šampiňóny. Rybu podávaš so širšími cestovinami, omáčkou a hojne posypanú čerstvým kôprom.
Losos s limetkovým glazé
9 PL olivového oleja zmiešaš s 3 ČL limetkovej šťavy, 4 ČL sójovej omáčky, 3 ČL zázvorovej šťavy (tú vytlačíš z najemno postrúhaného zázvoru), soľou a mletým bielym korením a glazé odložíš nabok. Na olivovom oleji postupne orestuješ 3 strúčiky na drobno nakrájaného cesnaku a 1 na drobno nakrájanú mrkvu, na polkolieska nakrájaný pór a na kolieska nakrájanú neolúpanú cuketu. Nakoniec na kocky nakrájaš dve paradajky (tie nerestuješ) 2 filety lososa aj s kožou osolíš,okoreníš mletým bielym korením a sprudka opečieš na zmesi masla a olivového oleja. Glazé zohreješ. Lososa servíruješ na zelenine a preliateho limetkovým glazé.
<reaguj>