lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
On

  Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 10.12.2004
späť
Späť

Poslať
 

Pre firmu robil celých 22 rokov. My sme mu doma hovorili inventár. Ale on sa tomu vždy smial. Len jeho srdce plakalo.

Firmu si zapísal ako svoje prvé zamestnanie. Začal ako mladý ambiciózny inžinier. Keď bolo treba poslať niekoho vybavovať veci do Lýbie či Alžíra, vždy chodil námestník. Raz toho bolo treba vonku realizovať viac a bolo potrebné, aby za firmu vystupoval aj hlavný projektant. Takže námestník zobral aj jeho. Keď sa vrátili, vychválil ho do neba. O dva roky, keď odchádzal námestník do dôchodku navrhol ako svojho nástupcu práve jeho. Bola to pre neho veľká pocta, ale ešte väčšia zodpovednosť. Celé to ale dopadlo podľa môjho predpokladu. Jeho zdravé sebavedomie ho potláčalo vpred. Na poste námestníka absolvoval aj zmenu režimu. Prebehli tam veľké personálne zmeny, ale on ako uznávaný odborní v zahraničí, zotrval na svojom poste. Ale tak ako všade , aj tu došlo ku veľkým zmenám. Privatizácia, rozpredávanie. Už sa nezískavali také veľké zákazky zo zahraničia. Bolo potrebné nájsť pre časť zamestnancov náhradný program Niekoľko mesiacov po nociach kreslil, počítal, vymýšľal.

Keď sa predkladali návrhy na privatizáciu, ten jeho bol vybraný ako najlepší modul. Mnoho ľudí mu fandilo. Boli to hlavne tí, ktorí videli za jeho snahou svoje pracovné príležitosti. Tak ako všade, aj tu sa začalo podľa nálad vytvárať určité skupinkovanie. Tí verní, ktorí videli zmysel v tej práci, ďalší, ktorí videli, ako by bolo vhodné ovládnuť celý ten mechanizmus a poslednou skupinkou boli tí, ktorí nepatrili nikde a všade, podľa toho ako sa vyspali.

Roky plynuli. Stále viac času strávil vo firme. Darilo sa im. Zúročili sa jeho zahraničné skúsenosti. Ale s úspechom je stále viac závistlivcov.

Každý vedel, kto s kým je jedna ruka. Až sa jedného dňa stalo, že jeho vlastní ľudia ho prehlasovali. Vtedy bol ako malé dieťa, ktorému niekto zoberie jeho obľúbenú hračku. Jeho schopnosti a technická virtuozita akoby ovädli. Zrazu nemal prečo bojovať. Samozrejme, neodstavili ho úplne, ale pri tom najdôležitejšom kormidle už nestál on. Stále častejšie ho čosi pobolievalo. On, čo celý život ani nevedel, čo je to lekár.

Raz ráno zrazu nebolo počuť jeho pravidelný rituál ani v kúpelni ani v kuchyni. Všade bolo podozrivo ticho. Občas sa mu stalo, že nadránom už nemohol späť a ráno dočítal zvyšok novín alebo si pozrel správy na teletexte. Keď som vyšla do vedľajšej izby, sedel v kresle, mal nezdravo bledú farbu. Pri pohľade na neho mi hneď bolo jasné, že nie je všetko v poriadku. Hneď som zavolala lekára. Odviezli ho do nemocnice, tu skonštatovali, že sa s ním pohrala mala srdcová príhoda. Z firmy za ním neprišiel nik.

Keď sa vrátil, vyzeralo to, akoby tam ani nikdy nepracoval. Cítil sa úplne zbytočný. Vlastne mal pocit, akoby sa tam ani nemal vrátiť. Tu sa začali ukazovať tie dlhoročné „kamarátstva“. Po pol roku prišla do firmy finančná polícia. Vraj sú v hospodárení akési nezrovnalosti. On na nich nechápavo pozeral, ale povedal si, že v čase, keď on viedol podnik, on s ním hospodáril podľa jeho najlepšieho presvedčenia. Po dvoch mesiacoch mu bolo oznámené, že chýba 1,5 milióna, a že posúvajú celú vec na ďalšie šetrenie.

On to celé nechápal. Pri ďalšom prešetrovaní začali vychádzať najavo rôzne obchodné praktiky tých, čo ho prehlasovali. Ale to už bolo neskoro. Pri prvých vznesených obvineniach si jeho srdce začalo robiť čo chcelo, iba to čo malo, nerobilo.

Odviezli ho do nemocnice. Celé šetrenie sa prehuplo do druhej polovice. Vychádzali na svetlo božie ďalšie a ďalšie skutočnosti. Menej a menej sa v tejto kauze spomínalo jeho meno. Jediné čo potom už iba hovorili, že priveľmi veril svojim ľuďom a to sa mu stalo osudným.

Dnes tu všetci stoja a tvária sa akoby sa nič nestalo. Bohužiaľ stalo, ale on im to už nepovie ...

Ani neviem, čo bude ďalej. Kopec ľudí sa tu teraz snaží mi narozprávať, ako im chýba. Aha aj tamten, ako za ním behal, keď potreboval ešte odklepnúť ten byt pre dcéru. A tá vedľa neho? Uši keby boli schopné zobraziť, čo si myslia o ich nositeľovi, tak na nej by vyzerali ako tie slonie. Načúvala vždy za dverami a potom poroznášala po celej firme. A teraz každému ide do očí rozprávať, ako jej chýba, aká je to pre ňu strata. Keby aspoň raz povedali svoj skutočný názor a pravdu.


 


Diskusia k článku:

nejake sa mi to zda neukoncene
Neregistrovaný - hyena, 10.12.2004 00:09
happyend?musi byt koniec?nie je to uz memento samo o sebe?
Neregistrovaný - mato, 10.12.2004 08:35
tiez nechapem ten koniec......
Neregistrovaný - , 10.12.2004 12:34
pribeh bez konca...netypicke...zaujimave...nech si kazdy domysli...mato - suhlas
Neregistrovaný - Lucia, 10.12.2004 13:59
lebo tu o ziaden koniec neide,tak ako v zivote,nikdy nic nekonci iba pokracuje a ten ktory moment co s nami urobi
Neregistrovaný - mato, 10.12.2004 14:49
Smutne, bohuzial, stavaju sa taketo pripady.
Neregistrovaný - Zdenkab, 10.12.2004 14:54
Nuž čo, bol to pánbožko, všetci by mu mali byť zaviazaní. Ale pekne napísané. Konečne poviedka!!
Neregistrovaný - SunPearl, 13.12.2004 14:03
urivok z rozsiahlejsieho ciklu ,,nahrobni kamen,,
Neregistrovaný - popai, 20.1.2005 20:29
Mne to pripominalo stavbami viet odborny referat.
Neregistrovaný - jana -autorka, 16.4.2005 23:08
Prepáč Jani, ale veď to je presne Tvoj štýl. Tvoje postavy tak hovoria, Tvoja desaťročná Darinka používa výrazy a štylistiku ako profesorka. A prosím neurážaj sa, len tak sa niekam posunieš, zamysli sa nad tým.
Neregistrovaný - Sun Pearl, 28.4.2005 13:53
podla mna to bolo dobre...taka smutne a skutocne....
Neregistrovaný - berenice, 29.11.2005 12:39, berenice8(`na`)centrum.sk
akoze bez konca??? zomrel a to je samo o sebe koniec. Pravdive, tak to v skutocnosti byva. Stylistika?1+
Neregistrovaný - cortin, 14.12.2007 17:50, cortin(`na`)azet.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!