lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tablet pre deti a teenagerov: 5 vecí, ktoré by ste mali vedieť ešte pred kúpou

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 15.11.2013
späť
Späť

Poslať
 

Ak aj u vás doma bude tento rok v liste pre Ježiška  figurovať požiadavka na nový tablet, netreba prepadnúť panike. V predvianočnej ponuke nájdete aj  modely, ktoré nezruinujú domáci rozpočet a v prípade racionálneho využívania z vášho dieťaťa rozhodne neurobia „závisláka“.

 

1.                  Tablet nie je hračka

Deti milujú technológie a ani tie  najmenšie nemajú pred nimi nezdravý rešpekt. Už 4-roční škôlkari dokážu suverénne narábať s tabletom, pretože jeho ovládanie je jednoduché  a intuitívne. Navyše, v tomto veku sú už schopné symbolického myslenia, čo znamená, že pod pojmom si vedia predstaviť  konkrétny predmet. Na druhej strane však  deti do veku približne 7 rokov  považujú tablet za hračku, a tak sa k nemu aj správajú. V takomto prípade  treba tablet kúpiť ako rodinný darček, ktorý je k dispozícii pre všetkých, rovnako ako napríklad televízor.  Inak si naň dieťa začne uplatňovať svoje „vlastnícke právo“ a vy ho budete  z jeho rúk brať len ťažko.

 

2.                  Pomôcka pri učení

Práca s tabletom  môže deťom v mnohom pomôcť, pokiaľ, samozrejme, sú v tomto procese aktívne zapojení aj rodičia, ktorí dohliadajú na spôsob  a obsah jeho používania. Už malé deti si  pri správne vybraných aplikáciách môžu  rozvíjať jemnú motoriku a schopnosť učiť sa. Rodičia zase tablet ocenia v situáciách, kedy potrebujú svojho potomka zabaviť, napríklad rozprávkou počas cesty v aute. Staršie deti zase možno inšpirovať k využívaniu rôznych výučbových aplikácií na cudzie jazyky, matematiku či písanie diktátov, no a napokon, tablet im skvele poslúži aj ako čítačka kníh z povinného čítania. „Vývojári často vytvárajú aplikácie na základe  konkrétneho učebného cieľa, a preto aj tie, ktoré vyzerajú úplne „bezducho“, môžu obsahovať  poučnú lekciu. Napríklad známa hra s lietajúcimi kuriatkami  je tak trochu aj lekciou fyziky a Newtonových zákonov pohybu,“ vysvetľuje psychologička Romana Váleková.

 

3.                  Neplaťte za to, čo vlastne nepotrebujete

V prípade tabletu pre dieťa či teenagera naozaj nie sú nutné vysoké investície. Na trhu sú dnes dostupné aj  produkty za  cenu pohybujúcu sa okolo 90 eur, ktoré plne postačujú nárokom mladej generácie. Sústrediť sa preto treba  len na najdôležitejšie parametre  a rozhodovať sa na základe pomeru  výkon/cena.  Pri displejoch do veľkosti 10 palcov postačí  rozlíšenie  1024x600 bodov. Veľkosť pamäte nemusí presahovať 4 GB, najmä ak tablet podporuje pamäťové karty alebo využívate cloudové služby.  Dieťa nepotrebuje vo výbave ani  3G, stačí, keď sa pripojí na domácu Wi-Fi sieť. Okrem iného tak  rodič získa  prehľad, koľko času  trávi surfovaním po internete,“ hovorí Dušan Priganc, produktový manažér značky Prestigio.

 

4.                  Značka nie je prvoradá

Najmä staršie deti  a teenageri sa často nevedia vyrovnať so všeobecnou tendenciou  preferovať drahé značkové produkty, ktoré sa však  z hľadiska funkcionality nijako zásadne neodlišujú od bežných a lacnejších. Ak niekto nevlastní práve špičkový model, môže sa stať terčom posmechu. Psychológovia sa však zhodujú v tom, že príčinu treba hľadať v rodine. „Ak rodič preferuje značkové produkty, hoci aj len v obliekaní, automaticky tento spôsob  uvažovania  prenáša aj na dieťa. Ťažko potom synovi či dcére zdôvodní, prečo  pod stromčekom nenašli tablet za 800 eur,“ vysvetľuje R. Váleková. Už od malého veku je teda potrebné deťom vštepovať zásadu, že prvoradým kritériom hodnotenia  každej veci  je jej funkčnosť. Vďaka tomu ich  nevyvedú z miery  ani posmešné poznámky spolužiakov a do života si zoberú dobrý základ pre rozumné hospodárenie s financiami.

 

5.                  Dve hodiny a dosť

Mnohí rodičia sa oprávnene obávajú vzniku závislosti od mobilných zariadení, či už ide o tablet alebo smartfón. Psychológovia odporúčajú, aby celkový čas strávený pri nich, vrátane PC a herných konzol, nepresiahol denne 2 hodiny. „To, že dieťa už má problém, spoznáte tak, že bez svojej technickej výbavy je nespokojné a podráždené. Stále rozpráva len o veciach týkajúcich tabletu či PC,  má časté konflikty s kamarátmi alebo celkovo stratilo kontakt s nimi. Často  ho už nebavia ani záľuby, ktorým sa predtým venovalo,“ hovorí R. Váleková a opäť zdôrazňuje nutnosť ísť pozitívnym príkladom:  „Nemôžete očakávať, že dieťa pochopí potrebu obmedziť svoj čas strávený s mobilnými zariadeniami, keď mama alebo otec  týmto spôsobom trávia celé hodiny.“ Dôležité je tiež dbať o to, aby dieťa malo dostatok pohybu a pravidelný kontakt s rovesníkmi.

 

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!