lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bilingválne deti

  Spracoval(a) : Monika
Dátum : 24.7.2013
späť
Späť

Poslať
 

Už od útleho detstva prichádzajú malí škôlkari do kontaktu s cudzím jazykom. Pomenovanie rastlín, zvierat či ročných období v nemčine im nerobí problém. Unikátny projekt bilingválnej výchovy v materských školách v Bratislave a Martine, na ktorej existencii má zásluhu nadácia Volkswagen Slovakia, sa teší  medzi rodičmi veľkej obľube.

 

Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom

 

V roku 2010 spustila nadácia Volkswagen Slovakia pilotný projekt - v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves odštartovala výučbu prvej bilingválnej slovensko-nemeckej triedy v materskej škole na ulici Pavla Horova.  Medzičasom tu úspešne fungujú už tri jazykové triedy a jedna i v Martine. „Výučba detí prebieha podľa školského vzdelávacieho programu Slniečko,“ hovorí riaditeľka škôlky Iveta Pillanková. V kvalitne vybavených triedach s potrebnými pomôckami sa učí cudzí jazyk 25 detí. Dopoludnia prebieha vzdelávací program v nemčine,  popoludní sa prechádza na komunikáciu v slovenskom jazyku. „Témy máme zosúladené,“ vysvetľuje Janette Klačanská, „slovenská“ učiteľka. Kontakt s cudzou rečou a inou kultúrou získavajú škôlkari nielen vďaka nemecky hovoriacej učiteľke, ale aj pri obľúbených stretnutiach s rovesníkmi zo spriatelených materských škôl v Rakúsku. „Pre dieťa je to výborný štart do budúcnosti. Napočúva si reč, získa veľkú slovnú zásobu. Všetkým túto skúsenosť odporúčam,“ myslí si  Barbora, obľúbená učiteľka nemčiny. Zaujímavosťou je, že rodičia neplatia žiadne špeciálne poplatky za výučbu cudzieho jazyka. Naopak, nadácia financuje náklady spojené so mzdami vychovávateliek,  investuje do prestavby priestorov či nevyhnutných učebných materiálov.

 

Základy technického myslenia

 

Obohatením kvalitného vzdelávacieho procesu je v porovnaní s inými škôlkami aj tzv. technický koncept. Deti zisťujú formou pokusov a omylov, ako veci okolo nich fungujú a prirodzene získavajú praktické informácie o svete, v ktorom žijú. Zároveň nadobúdajú pozitívny vzťah k prírodným vedám a technike. Na hodinách sú aj rodičia detí, s ktorými spoločne objavujú prírodné zákonitosti a fenomény. „Technický koncept prebieha iba v nemeckom jazyku,“ vysvetľuje Barbora. Deti sú aktivitami nadšené, experimentujú a hoci by sa mohlo zdať, že výučba by mohla byť pre nich vyčerpávajúca a náročná, opak je pravdou. Rodičia sú s pedagógmi v pravidelnom kontakte – o pokrokoch svojich ratolestí sú informovaní  mailom každý týždeň. Zaujímajú sa o ich úspechy a medzi rodičmi a pedagógmi funguje otvorený, priateľský vzťah.

 

Kontinuita vzdelávania

 

Prirodzeným vyústením úspešného projektu v materských školách bolo minulý rok rozšírenie spolupráce v oblasti vzdelávania aj na základné školstvo. Otvorením jazykovej triedy v štátnej základnej škole I. Bukovčana v Devínskej Novej Vsi dostalo 25 prvákov možnosť zlepšovať svoje jazykové znalosti nielen počas hodín nemčiny, ale aj na hodinách telesnej a výtvarnej výchovy. Kvalitná výučba nemeckého jazyka spolu s pokračovaním rozvíjania technického konceptu na vyššej úrovni je prísľubom skvalitnenia vzdelávacieho procesu. Žijeme v treťom tisícročí. Kvalitné vedomosti, schopnosť  dorozumieť sa a porozumieť iným je predpokladom úspešného a naplneného života. Možnosť využiť netradičný vzdelávací program predstavuje výborný odrazový mostík pre najmladšiu generáciu, ktorá sa raz bude aktívne podieľať na rozvoji našej spoločnosti. Poskytnúť jej primerané vedomosti a rozhľad je jednou z vecí, na ktorej nám záleží.

 

Ak chcete, aby aj vaše dieťa navštevovalo jednu z  tried s rozšírenou výučbou nemeckého jazyka, či už v materskej alebo na základnej škole v Devínskej Novej Vsi, prihláste ho už v januári!

Pre získanie ďalších informácií kontaktujte pani Alexandru Pappovú, telefón: 02-6964-2858.

 

 

 

O nadácii:

 

Nadácia Volkswagen Slovakia je verejnoprospešná nadácia. Aktívne sa snaží o spoluvytváranie „moderného priestoru pre život“ v uvedomelej spoločnosti. Ťažiskom jej programov je oblasť vzdelávania. Podporuje inovatívne vzdelávacie projekty a svoj dôraz kladie na vzdelávanie mladých ľudí.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!