lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 19. Apríl, , Dnes oslavuje Jela
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Matky trpiace „stresorexiou“. Máte čas sa najesť?

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 5.2.2008
späť
Späť

Poslať
 

Moderné ženy si zakladajú na tom, že zvládajú kariéru i rodinu a pritom vždy vyzerajú dobre. Vyťaženosť si však ale často vyberá svoju daň. Vedci tvrdia, že medzi týmto typom žien sa často vyskytujú poruchy prijímania potravy- nazvali ich „stresorexia“. Vyskytuje sa u žien medzi 20 až 40 rokmi, ktoré nie sú ochotné alebo schopné redukovať svoju pracovnú záťaž.

Následkom vyťaženosti, stresu a vyčerpanosti organizmu, prestávajú pravidelne prijímať potravu a výrazne strácajú hmotnosť. Experti sa domnievajú, že „stresorexia“ je odlišná od známej poruchy „anorexia“. Kým „anorexiou“ trpia predovšetkým mladé ženy, ktoré redukujú príjem potravy, aby si tak udržali štíhlosť, „stresorexia“sa objavuje u starších, motivovaných žien s vysokými očakávaniami.

Psychológovia vysvetľujú, že poruchy prijímania potravy u žien v produktívnom veku súvisia s vysokými nárokmi, ktoré sú na ne kladené. Niektoré zanedbávajú jedlo pretože sú príliš zaneprázdnené, iné preto, že stres im potláča ich chuť do jedla a nedajú do seba ani malé sústo. V stave napätia mozog totiž vylučuje kortikotropin- hormón, ktorý reguluje odpovede nervového systému na stres. Jeho vedľajším účinkom je potlačenie apetítu. Pri stresových situáciách sa tiež vylučuje adrenalín, vďaka ktorému telo spaľuje viac kalórií.

Pred päťdesiatimi rokmi sa od ženy očakávalo, aby bola dobrou matkou. Dnes musí všetky roly zvládať perfektne a nemôže sa z toho kolotoča vymaniť. Strata chuti do jedla a pokles váhy nie je závažný, pokiaľ ide len o prechodnú záťažovú situáciu. Pre zdravie je však nebezpečné, ak sa tieto obdobia opakujú často, alebo vyústia do trvalého stavu. Vedci sa zhodujú, že „stresorexia“ je ďalším dedičstvom modernej doby.

 Zdroj: www.dailymail.co.uk


Diskusia k článku:

ano, tak toto možem potvrdit. Ked som v strese, nemožem do seba nič dostat a nejem. Nejde mi to, mám stiahnutý žalúdok a aj ked som hladná, jednoducho nemožem...
Neregistrovaný - Asia, 5.2.2008 06:17
Ja opačne, pekne pri tom priberiem, asi si takto kompenzujem stres.
Neregistrovaný - Jola, 5.2.2008 09:26
...ja do seba rýchlo nahádžem čo mi príde pod ruku, pri jedle takmer nesedávam a pokračujem vo svojom zbesilom dennom rytme...no podľa toho, žiaľ, aj vyzerám...
Neregistrovaný - bibi, 5.2.2008 09:51
Nic nemusi! A nikto nic od zeny neocakava! Kazda ma dnes moznost zariadit sa podla schpnosti. Ale chce to pocuvat samu seba, nie kammaratku. Ak niekto nemysli na nic ine, len na spolocne byvanie a vydat sa, tak nech si nestazuje. Jediny kto na mna kladie naroky som ja sama, poznam sa a viem, co dokazem a ziadne streso a neviem ake ine rexie ma ovladat nebudu. Jediny, kto ma ovlada som ja sama.
Neregistrovaný - MarriaMia, 5.2.2008 16:11
no tak tuto chorobu by som chcela :( bohuzial tiez v strese zerem co vidim a hocikedy a tym padom stres ma na mna opacny ucinok ako pisu v clanku.
Neregistrovaný - jasminka, 5.2.2008 19:33
hmmm vdaka tomuto clanku som prisla na to, preco nemozem ani za svet pribrat... musim s tym zacat nieco robit..
Neregistrovaný - wewe, 7.2.2008 15:38
som nevedela ze takto sa to vola..tento problem mam uz asi rok..a mam len 18..som pod velkym stresom az zabudam jest..chvilu som roymzslala ci to neije anorexia ale mi to nesedelo,bo to nerobim preto ze chcme byt chuda ani schvalne..ani neviete ako by som rada aspon trosku pribrala...abo zacala aspon normalne jest...len sa neviem dostat spat do normalneho tempa..mam dojem ze sa mi zaludok svrkol a ked aj mam moznost jest a chcem, jendoducho toho do seba nenatlacim tolko co kedysi..
Neregistrovaný - kika, 24.2.2008 23:18
..to je ale doba...nikto na nikoho nema cas...zabudame na lasku...a na pohladenie..
Neregistrovaný - , 17.6.2008 12:30
Áno, aj ja mám podobný problém. Ak som v strese,nedokážem jesť. Jednoducho,nemôžem. Mám zatiahnutý žalúdok, a pritom mám pocit hladu. Vydržím, kým stres poľaví a potom sa v kľude najem. Inak ak by som jedla v behu, alebo v stoji,mám pocit, že mám vo vnútri tonu kameňov.
Neregistrovaný - fugi, 22.6.2009 14:51, fugi1(`na`)atlas.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!