lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 4 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Dojčenie prehlbuje vzťah medzi matkou a dieťaťom 1/3

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 30.7.2004
späť
Späť

Poslať
 

Najlepšie, čo môžete svojmu dieťaťu dať, je Vaše materské mlieko. Svojimi vlastnosťami presne zodpovedá potrebám novorodencov. Jeho zloženie sa mení a zodpovedá tak meniacim sa potrebám vyvíjajúceho sa dieťatka.

"Hoci v oblasti dojčenia došlo na Slovensku v poslednej dekáde k podstatnému zlepšeniu, situácia nie je uspokojivá," vysvetľuje lekárka Viera Haľamová. Na znižujúcom sa počte dojčených novorodencov sa za posledných 20 rokov podľa nej podpísala nedostatočná informovanosť a propagácia umelej výživy. "Tá však nemôže nahradiť materské mlieko a v brušku dieťatka narobí viac neplechy," pripomenula pracovníčka novorodeneckého oddelenia s 37-ročnou praxou Mária Lavotová. Za najpodstatnejšie pozitívum dojčenia označila Haľamová psychosociálny faktor. Upozornila, že tento faktor je dokonca dôležitejší ako výživná hodnota materského mlieka, keďže dojčenie prehlbuje emocionálny vzťah medzi matkou a dieťaťom.

Ďalším kladom dojčenia sú nenahraditeľné a jedinečné výživné hodnoty materského mlieka. Podľa Haľamovej obsahuje všetko, čo dieťa potrebuje k tomu, aby sa adaptovalo na nové prostredie. "Dojčenie je v podstate pokračovaním tých funkcií, ktoré zastáva placenta," vysvetlila. Na jeho kvalite, respektíve výživných hodnotách sa pritom nijako nepodpisuje ani užívanie antibiotík matkou. V materskom mlieku je prítomných mnoho dôležitých látok, ktoré priamo ničia choroboplodné baktérie a vírusy. Okrem toho obsahuje aj faktory, ktoré „naštartujú“ a správne „doladia“ imunitný systém dieťaťa, aby sa v budúcnosti vedelo samo brániť rôznym infekciám.

Treba zdôrazniť vysokú výživnú a ochrannú hodnotu prvého mlieka – mledziva (kolostrum), ktoré sa tvorí do piateho dňa po pôrode. Je žltšie ako mliečko ktoré sa bude tvoriť neskôr. Mledzivo má laxatívne účinky (podporuje vyprázdnenie čreva) – odstraňuje smolku – prvú tmavú stolicu bábätka. Dojčené deti sú menej žlté, priebeh novorodeneckej žltačky je ľahší. Mledzivo obsahuje veľa protilátok proti chorobám a je bohaté na vitamíny, je to koncentrovaná potrava doslova nabitá obrannými látkami, možno ho preto nazvať aj „prvým očkovaním“. Po prvom mliečku – mledzive sa začína vytvárať tzv. „zrelé“ mlieko, ktoré je inej farby bielej – až do modrasta. Obsahuje viacej tukov bohatých na nasýtenie bábätka – aby nebolo hladné, ale aj dosť tekutín na uhasenie smädu. Je dokázané, že dojčené deti sú odolnejšie voči infekciám a bývajú menej často choré ako ich vrstovníci kŕmení umelou výživou. Trpia menej na zápaly horných dýchacích ciest, stredného ucha, pľúc, hnačky a iné infekčné ochorenia.

Po prepustení z pôrodnice bolo v minulom roku na Slovensku dojčených 93,2 percenta novorodencov. S pribúdajúcim vekom dieťaťa sa toto percento postupne znížilo z 83,2 percenta dojčených detí vo veku jeden mesiac až na 37,8 percenta dojčených detí vo veku šesť mesiacov. Najviac - 95,4 percenta novorodencov dojčia matky z Trnavského kraja. Naopak, najmenej - 89,4 percenta novorodencov dojčia matky z Nitrianskeho kraja.

Dojčenie si vyžaduje dodržiavanie určitých pravidiel, ktoré sa však dajú jednoducho zvládnuť. Okrem toho, že dojčenie chráni dieťatko, prospieva aj matke a navyše je aj formou antikoncepcie. Predovšetkým však vytvára silné emociálne puto.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Hlavne, aby sa tieto informácie dostali k pediatrom. Možno by zmenili prístup k dojčeniu - hlvne detí po roku. Keď som prišla po radu k detskej lekárke, , čo urobiť, aby sa mi dieťa neodstavovalo, dostala som odpoveď, že čo chcem, po roku dojčeniu už nemá význam. Prízvukujem, od DETSKEJ LEKÁRKY!!! Pohľadala som si nejaké info na nete, porozprávala so skúsenejšími matkami, ktré dojčili viac ako rok, a napreik všetkej snahe sa mi ho nepodarilo dojčiť viac ako 15 mesiacov. Nevravím, že je to vina mojej detskej lekárky, len ma zarazil jej názor - úplne odlišný od odporúčania WHO. Dojčenie je formou antikoncepcie len pri dodržaní určitých podmienok, možno sa to tom dozvieme v iných častiach. Takto napísané je to zavádzanie verejnosti.
Neregistrovaný - Zdenkab, 30.7.2004 09:22
skandal - taka detska lekarka !
Neregistrovaný - mixy, 30.7.2004 10:07
Samozrejme, podrobnosti o dojčení ako forme antikoncepcie uvedieme v tretej časti.
Neregistrovaný - editor, 30.7.2004 10:11
No len to, že presne tieto trendy sa objavujú rok čo rok ako niečo nové už viac ako 20 rokov. Mám doma knihu po mamke z roku 1970, ktorá sa zoberá tématikou starostlivosti o dieťa a je tam aj kapitola o dojčení. Doporučujú dojčiť čo najdlhšie a tiež poukazujú na škodlivý rozmach umelej výživy v 50 až 60 rokoch... čiže tých 20 rokov sa asi cyklicky opakuje, alebo my ľudia sme nenapraviteľní, opakujeme stále tie isté chyby napriek poznaniu toho relatívne správneho, alebo radi opakujeme stále to isté? A tá detská doktorka v predchádzajúcom príspevku, no bez komentára ...
Neregistrovaný - Drna, 1.8.2004 15:35
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!