lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Epidémia na postupe

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 5.12.2000
späť
Späť

Poslať
 




Podľa agentúry ČTK americké Strediská pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) zistili, že v súčasnosti 5,3 milióna (12,5%) Američanov vo veku od 6 do 17 rokov trpí nadváhou alebo obezitou.
CDC odhaduje, že celkové náklady na choroby spojené s obezitou dosahujú 100 miliárd dolárov ročne, teda približne 8% amerického rozpočtu na zdravotnú starostlivosť.
Ako napísala agentúra Reuters, Američania bojujú s nadváhou už celé roky, ale až teraz dosiahla obezita detí takéto epidemické rozmery, že s ňou oficiálne začali činitelia zaobchádzať ako so zdravotnou krízou.
Federálne úrady mobilizujú sily do boja proti „slaninovej“ populácii, ale preniesť tento problém z lekárskej ordinácie priamo k jedálenskému stolu bude ešte dlhý a veľmi pomalý proces.
Hlavnými vinníkmi toho, že americký národ priberá na hmotnosti, sú dávno známe bolesti – zlé stravovacie návyky a nedostatok pohybu. A nové technológie vec nijako neuľahčujú, skôr naopak. Vďaka internetovým spoločnostiam, ako je Kosmo.com, si Američania môžu jednoduchým kliknutím myši objednať film a niečo na zahryznutie k nemu. Dodávka je zaručená do necelej hodiny.
Existuje čím ďalej , tým menej dôvodov na pohyb. Deti si na novú počítačovú technológiu zvykli veľmi rýchlo a radšej doma sedia pred počítačom, ako by spaľovali kalórie na ihrisku alebo v telocvični. Podľa štatistík CDC iba polovica Američanov vo veku od 12 do 21 rokov aspoň občas športuje. Klesá aj účasť na telesnej výchove v školách – zo 42% v roku 1991 na 25% v roku 1995. Jediným americkým štátom, ktorý vyžaduje povinnú dennú telesnú výchovu pre všetkých študentov, je Illinois.
Mnoho škôl vykazuje korzovanie po chodbách počas veľkých desiatových prestávok ako telesnú výchovu, pretože sa pri ňom študenti „pohybujú“. Situácii nijako neprospievajú ani marketingové stratégie, ktoré povzbudzujú zákazníkov ku kúpe nie podľa nutričných hodnôt, ale skôr podľa výhodnej ceny. „Nech sa pozriete kdekoľvek, všade čaká na deti všetkých vekových kategórií nejaké nezdravé lákadlo,“ hovorí Michael Jacobson, riaditeľ Strediska pre vedu vo verejnom záujme. Podľa neho je klasickým príkladom McDonalds, kde si zákazníci môžu kúpiť superdávku kalorického jedla za výhodnejšiu cenu.
Napríklad klasický Happy Meal s hamburgerom, malou porciou hranolčekov a kolou obsahuje 590 kalórií a 19 gramov tuku. Jeho väčší brat Big Xtra s veľkou kolou a hranolčekmi už obsahuje 1730 kalórií a 75 gramov tuku. Rovnaký trend sledujú aj výrobcovia čokoládových tyčiniek – veľké balenie čokoládovej tyčinky Snickers obsahuje 510 kalórií a 24 gramov tuku, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s pôvodnou tyčinkou. Priemerný Američan zje denne 20 čajových lyžičiek cukru, čo je skoro dvojnásobok dávky odporúčanej odborníkmi.
Spojenie zníženej aktivity a zvyšujúcich sa porcií potravín vedú k šíreniu obezity medzi všetkými americkými rasovými i spoločenskými skupinami, ale menšiny sú postihnuté predsa len o čosi viac. Medzi Afroameričanmi postihuje nadváha 30,9% populácie a medzi Hispáncami 30,4%, kým „tučkov“ z bielych obyvateľov je „len“ 24,2 percenta.
Nemyslite si, že problém sa týka iba Ameriky. McDonaldy sú plné aj u nás a sedia v nich najmä rodičia s deťmi.
Deti lákajú zvieratká, ktoré „dostávajú“ k jedlám alebo nafukovací hrad, či preliezačku. Jednoducho dômyselne pripravené prostredie, v ktorom sa návyk buduje postupne a príjemne. Nedávno som videla osemnásťročných chlapcov, ktorí nedokázali splniť ani časť z bežnej vojenskej „drezúry“. Problémy im robil obyčajný šplh.
Hodiny telesnej výchovy neberie takmer nikto vážne a žiaci sa v škole dozvedia viac o živote na Marse, integráloch, živote améb ako o stravovacích návykoch.
Nie som presvedčená o tom, že jedálne lístky v škôlkach a školách zodpovedajú výsledkom výskumov v oblasti zdravej výživy, preto aspoň vy, dbajte o to, aby ste nezaložili základ budúcej obezity vášho potomka. Nie preto, že je to neestetické, ale preto, že to ohrozí ich spokojný a zdravý život v budúcnosti. Obezita má na svedomí choroby kĺbov, cukrovku, zápal žíl, ale trebárs aj obyčajné akné, ktoré sú nočnou morou puberťákov, úzko súvisí práve so stravovacími návykmi.
Aspoň podľa čínskej medicíny. Tradičná čínska medicína hovorí, že dôvodom podkožných vredov je znečistenie organizmu. Objavenie akné znamená, že organizmus je už dlhší čas znečistený a treba ho vyčistiť.
A hlavne treba prestať organizmus zaťažovať jedmi z jedál. Rovnaká strava pre všetkých , podľa moderným poznatkom z oblasti stravovania, nie je vyhovujúca. Každý je iný a preto potrebuje inú stravu. Riešením je možnosť výberu z viacerých jedál už od predškolských čias. Dnes už vieme, že ľudia musia prijímať rôzne jedlá podľa krvnej skupiny a podľa svojho spôsobu života.
V tom je aj odpoveď na častú otázku, prečo všetci jedia rovnako a iba niektorí majú akné. Pravdaže pri ich vzniku, rovnako ako pri vzniku cukrovky, zápalu pankreasu, chorôb žlčníka hrá rolu aj dedičnosť a stravovacie návyky v rodine.
Nebráňte preto svojim deťom vymaniť sa z pút rezňov, tort a slaniny.
Dokonca ani obľúbený babičkin kysnutý koláč nemusí byť pre vaše dieťa, to pravé orechové.

Diskusia k článku:

shlidy dtxwprk vekgn qkixvpfy ujlgqpzwi dzowcke zsyjhu
Neregistrovaný - qgdzsy iwygqne, 12.12.2007 21:26, oyld(`na`)mail.com
Hi all. How are you?
Neregistrovaný - slafclulp, 7.11.2010 09:44, ewfwaegagherg(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!