lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Herpes, prekonaný v tehotenstve, môže vplývať na dieťa

  Spracoval(a) : Miriam Kúhlova
Dátum : 21.11.2003
späť
Späť

Poslať
 

Podľa najnovších škandinávskych štúdií môže herpesové ochorenie matiek počas tehotenstva vyvolať najrozšírenejší druh leukémie u ich potomkov.

V rozsiahlej štúdii, realizovanej vo Fínsku a na Islande vedci skonštatovali, že Epsteinov-Barrovej oparový vírus, ktorý nosí v sebe väčšina ľudí, sa môže doteraz z neznámych dôvodov aktivovať práve počas tehotenstva a môže viesť ku vzniku najrozšírenejšieho variantu leukémie - ALL - (akútna lymfatická leukémia) u detí. Odborníci vyhodnotili skúšky z krvných baniek viac ako pol milióna fínskych a islandských matiek a detí. Jeden zo záverov výskumu znie: deti, ktorých matky mali v krvi protilátky proti oparovému vírusu, majú o niečo vyššiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie leukémia. Podľa fínskeho vedca Mattiho Lehtinena však výskum ukázal, že u budúcich mamičiek zohrávajú určitú úlohu aj kmeňové bunky z kostnej drene. Na objasnení tejto súvislosti odborníci pracujú.
Štúdiu realizovali oficiálne zdravotnícke úrady vo Fínsku a na Islande s podporou univerzít v Helsinkách, Tampere a vo švédskom Malmö.Krvné ochorenie ALL možno dnes na 90 percent vyliečiť. Pred 30 rokmi bola táto šanca len desaťpercentná. Tento druh leukémie sa vyskytuje prevažne u detí v predškolskom veku. Herpesový (oparový) Epsteinov-Barrovej vírus sa podieľa na vzniku viacerých chorôb a predstavuje rizikový faktor pre vznik sklerózy multiplex a viacerých druhov onkologických ochorení. Odhaduje sa, že nositeľmi oparového vírusu je 90 až 95 percent dospelej populácie.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!