lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Terorizmus

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 30.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Na tejto vojne sa mi zdá najhroznejšie, že je to vojna bez dôkazov, akoby podľa hesla, kto chce psa biť, palicu si nájde. Ak som dobre počúvala médiá jemne preplnené entuziazmom pohľadu americkej vlády, ide o to, aby bol potrestaný terorista number 1. Usama bin Ladin možný vinník teroristického útoku na WTC. Súhlasím, ale prečo ho naháňa 2000 bômb, niekoľko tajných služieb, tankov atď. a prečo pritom zomiera nevinné civilné obyvateľstvo a to v piamom prenose. Napokon, správa z britskej tlače / Guardian/ jasne hovorí, že americká a britská tajná služba majú jasnú predstavu o tom, kde sa saudskoarabský terorista Usáma bin Ládin ukrýva po tom, ako sa minulý týždeň objavil v Kábule. Autor sa pritom odvoláva na "dobre informovaný" zdroj. Ako novinárke je mi vždy podozrivý každý „dobre informovaný“ dobre utajovaný zdroj. Cítim za ním vždy manipuláciu a nefér hru.
Podľa tohto zdroja majú Washington i Londýn oveľa jasnejšiu predstavu o bin Ládinovom pohybe, ako priznávajú. Guardianu sa nepodarilo zistiť, či najhľadanejšieho teroristu v afganskej metropole zachytil špionážny satelit, alebo či Američanov informovala o jeho pobyte v Kábule pakistanská tajná služba ISI, ktorá má extrémne blízke vzťahy s afganským vládnym hnutím Taliban, i keď momentálne spolupracuje aj so západnými tajnými službami.
Vyhlásenie Talibanu, znie, že tiež vie, kde sa nachádza, ale jeho úkryt z bezpečnostných dôvodov nevyzradí. Medzitým sa ešte svet dozvedel, že sa pohybuje v sanitke, lebo má choré ľadviny a potrebuje dialýzu a jeho syn tiež opísal, kde sa nachádza, s tým, že sa tam nikomu nepodarí preniknúť. Horšie je, že sme sa ešte dozvedeli, že americké tajné služby "frustruje" fakt, že nedokážu najhľadanejšieho teroristu vystopovať v reálnu čase.
Afganistan intenzívne monitorujú špionážne satelity a tajné služby vyhodnocujú zábery, takže informácie majú len z tzv. "príležitostných" okien. Aj pri najmodernejšej technike totiž existuje posun niekoľko hodín medzi zachytením objektu satelitom a vojenským úderom na tento objekt. Takže pobyt bina Ladina by sme mohli uzavrieť. Všetci dôležití vedia, kde je, len majú problémy s časom a dostupnosťou. Prečo ich neriešia?. Prečo potom padajú bomby na afgánskych civilistov?
Nejde skôr o to, že niekto je neposlušný, nechce poslúchať odporúčania najdemokratickejšej krajiny sveta a preto mu treba ukázať, zač je toho lakeť? A čo keď sú to celé oblasti s viacerými národmi. Potom sa prizve do hry partner. Napríklad EU, aby na najvyššej úrovni podporila americkú vojenskú operáciu v Afganistane, označila ju za legitímnu a cielenú. Za cieľ stanovila odstránenie teroristickej organizácie al-Kajdá a vyslovila sa za vytvorenie novej vlády v Kábule, ktorá bude zastupovať všetkých obyvateľov. Nám už raz s tankami vnútili novú vládu, ktorú podporoval celý národ, hoci o tom ani nevedel. Túto historickú skúsenosť máme v pamäti. Preto sa mi zdá nemorálne vyhlásenie lídrov EU. Pätnástka sa vyslovila za to, aby sa pod záštitou OSN začalo okamžite pracovať na vzniku novej vlády v Afganistane, ktorá bude stabilná, legitímna, bude zastupovať všetky skupiny afganského obyvateľstva, dodržiavať ľudské práva a rozvíjať dobré vzťahy so susedmi. EÚ je pripravená po vzniku takejto vlády poskytnúť významnú pomoc na obnovu. /Na obnovu zničenej krajiny, jej rozstrieľanej infraštruktúry, jej hladujúcemu ľudu./
Keď sme takí skvelí, my z demokratického sveta, prečo potom priniesla tlač správu o tom, že americká tajná služba CIA dostala od vlády dodatočnú finančnú pomoc - jednu miliardu dolárov /koľko hladných sa mohlo najesť, koľko chorých vyliečiť/. Táto suma je podľa BBC určená na splnenie "bezprecedentného príkazu" od prezidenta Busha, ktorý špeciálnym uznesením uložil CIA fyzicky zlikvidovať Usámu bin Ládina a členov jeho teroristickej organizácie al-Kaida. Denník Washington Post k tomu uviedol, že príkaz bol podpísaný už minulý mesiac, no až teraz vyšiel na povrch. K nariadeniu o fyzickej likvidácii bin Ládina sa nedávno priznal aj exprezident Clinton a najavo vyšlo, že takýto príkaz existuje už od roku 1998. Tieto informácie vo mne nespôsobili nenávisť k terorizmu, ktorý doteraz ani odteraz nikto so zdravým rozumom nepodporoval, ale naštrbili povesť Ameriky ako príklad demokracie.
Možno to už začínajú chápať aj kolegovia v Amerike. The Times píše. Americkí politici a prezident Bush tvrdia, že vojna prebieha podľa plánu a sú s jej výsledkami spokojní. Ťažko tomu uveriť. Správy o priebehu vojny sú prinajmenšom zmätené. Dobré je len to, že väčšina talibanskej protivzdušnej obrany je vyradená, zlých správ je omnoho viac. Spojeným štátom sa nepodarilo nájsť Usama bin Ladina ani mulláha Umara. Neobsadili žiadne mesto, zastavili humanitárnu pomoc, umiera civilné obyvateľstvo, kríza v krajine sa prehĺbila a keď príde zima, bude smrť kosiť ešte častejšie. Skúpe informácie z bojiska nijako nezmierňujú obavy, že operácia sa vymkla spod kontroly.
Triezvejší ľudia čakajú na odvetu. Teroristi nikomu nepripadajú nevinní a bezmocní. Odvety sa bojí civilné obyvateľstvo mnohých krajín, rečičky o bioterorizme môžu vyústiť do hromadnej hystérie. Nezodpovedné médiá, môžu spôsobiť nárast psychických ochorení. Vojenská šou v priamom prenose a bez dôkazov, môže zdevastovať morálku ešte viac ako je. Stačí povedať, že mám podozrenie, že môj sused sa spojil s teroristami a dám ho vypratať z bytu. Vo väzení alebo po smrti mu bude lepšie /, najmä keď je byt veľký a dobre zariadený/. Utópia ? Nie strach z opakovania chýb minulosti. Preto tento úvodník na stránke ženského magazínu. Ženy zachovajte si zdravý úsudok a nedovoľte, aby propaganda urobila lacných hrdinov z vašich synov, bratov, otcov. Tí čo posielajú hrdinov na smrť si ticho užívajú peňazí trebárs aj zo zbrojárskej lobby. Bomby neprinášajú porozumenie.













Diskusia k článku:

Bohužiaľ si musíme všetci priznať, že je to pravda. Aj keď si všetci prajeme, aby sa takéto veci nikdy nestali. Ale veď múdri a demokratickí Američania to už za všetkých zariadia. Oni si budú podpisovať príkazy na popravu a bojovať za nich pôjdu slepo synovia, otcovia a manželia žien, ktoré ich milujú a budú potom trpieť. Ale tak to vždy bolo a bohužiaľ vyzerá to tak, že aj bude. Kedy si už konečne Američania uvedomia, že stačilo by, keby prestali svojou panovačnosťou každého obmedzovať a vnucovať ostatným štátom svoju "dokonalú" demokraciu a radšej ustúpili z arabského územia. Veď každému je nad slnko jasné, že im aj tak len ide o to isté ako vždy, o bohaté ložiská ropy a iných vzácnych surovín, na ktorých by sa mohli ešte viac obohatiť. Je to naozaj veľmi úbohé a predsa ich všetky "moderne demokratické" krajiny podporujú. Ako len môžu? Dokedy sa na toto účelové zbedačovanie nevinných ľudí budú ľudia nemo prizerať? Veď zlo predsa plodí len zlo. Tak aká potom odveta? Prečo sa Američanom nepomstili Vietnamci? A Juhoslovania? A čo Indiáni? Veď tých predsa tiež vyvraždili len s tými "Najlepšími úmyslami"!!! Tak potom kto tu teda koho terorizuje? Kto komu vnucuje svoje názory, svoju politiku? Nemali by si ľudia radšej odpúšťať? Keď to dokázali ľudia z krajín kde američania napáchali toľko zla, tak prečo američania nevedia prehltnúť tých 3000 obetí? Nezahynuli náhodou ich rukou v mene "dobrej veci" už státisíce? Sme predsa "civilizovaní ľudia". Alebo nie sme? Veď "Kto si bez viny, hoď do mňa kameňom....!" Myslím, že ľuďom veľmi chýba láska ako taká.
Neregistrovaný - Kitty, 20.12.2001 11:13, kordulanr1(`na`)hotmail.com
Ahoj Kitty! K tomuto článku ako som si všimol chýba celý rad príspevkov. To čo si napísal/a sa mi celkom páči. Môj príspevok predtým bol podbného rázu. Vojna síce prebehla/prebieha podľa plánu ale hlavný podozrivý je kto vie kde. Ak ho chceli amíci skutočne chytiť, namiesto búchania s bombami mali nasadiť agentov a nie sa vyhovárať na rasovú a zvykovú odlišnosť afgánskeho etnika.
Neregistrovaný - Jan, 16.1.2002 17:34
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!