lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Značka Bosch oslavuje svoje dvojnásobné výročie

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 20.4.2011
späť
Späť

Poslať
 

Tento rok značka slávi 125 rokov svojej existencie a súčasne si pripomína 150. výročie narodenia jej zakladateľa Roberta Boscha.

 

Presne 15. novembra tohto roku uplynie 125 rokov od okamihu, keď Robert Bosch v roku 1886 v Stuttgarte založil „Dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“. V súlade s posolstvom svojho zakladateľa spoločnosť dodnes vyvíja rad technických a technologických inovácií, ktorých zásluhou sú každodenný život a práca výrazne bezpečnejšie, pohodlnejšie a efektívnejšie.

 

Vďaka patrí zákazníkom aj zamestnancom

Spoločnosť Bosch si chce pri príležitosti osláv uctiť najmä zákazníkov a zamestnancov, ktorým vďačí za svoj úspech. Výročie preto firma celosvetovo oslávi prostredníctvom viac ako 200 akcií pre zákazníkov a pre zamestnancov. Zriadila interaktívnu webovú stránku www.125.bosch.com, kde sa návštevníci môžu vydať na cestu časom a zoznámiť sa tak s históriou, ako s najnovšími technológiami súčasnosti.

 

Dôvera cennejšia ako peniaze

Robert Bosch bol zručný technik a vizionár. „Radšej by som prišiel o peniaze ako o dôveru“ bol jeden z dôležitých princípov, ktorými sa riadil pri obchodných stretnutiach.

 

Narodil sa 23. septembra 1861 v Albecku pri Ulme v južnom Nemecku ako jedenáste z dvanástich detí. V Ulme navštevoval strednú odbornú školu a vyučil sa za jemného mechanika. Neskôr pracoval pre rôzne spoločnosti v Nemecku a ako nezapísaný študent navštevoval semester prednášok na stuttgartskej polytechnike.

 

Svoju „Dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“ založil 15. novembra 1886 v Stuttgarte. Elektrotechnika bola v tom čase ešte veľmi mladý odbor. Robert Bosch s nadšením objavoval jej potenciál a prijímal technické vymoženosti a inovácie. Už v roku 1890 za svojimi zákazníkmi chodil na modernom anglickom bicykli, o deväť rokov neskôr si dokonca prenajal telefón.

 

Inovácia v službe pokroku

Záujem Roberta Boscha o modernú technológiu bol hnacou silou jeho podnikateľskej činnosti. V roku 1897 Bosch modifikoval nízkonapäťové magnetoelektrické zapaľovanie tak, aby sa mohlo používať v motorových vozidlách, čo sa dnes považuje za míľnik v histórii automobilového inžinierstva.

 

Za úspechom firmy stála aj medzinárodná expanzia. Už v roku 1898 Bosch zriadil prvé zahraničné obchodné zastúpenie vo Veľkej Británii a o rok neskôr založil v Paríži obchodnú spoločnosť pre francúzsky a belgický trh. Nasledovali ďalšie dcérske spoločnosti v Spojených štátoch (1906), Južnej Afrike (1906), Austrálii a na Novom Zélande (1907), v Číne (1909), Brazílii (1910) a v Japonsku (1911).

 

Hoci hlavná činnosť firmy sa zo začiatku sústreďovala na automobilový priemysel, v dôsledku krízy v roku 1926 spoločnosť začala expandovať aj do ďalších odvetví. V roku 1928 uviedla na trh zastrihávač vlasov Forfex. V roku 1932 nasledovalo vŕtacie kladivo Bosch a o rok nato prvá chladnička. Na prelome storočia firma vyvinula prvý kuchynský robot, práčku, umývačku riadu a súpravu ručného náradia. Dnes patrí spoločnosť Bosch k popredným svetovým dodávateľom domácich spotrebičov a náradia pre profesionálov a pre domácich majstrov. Z akvizície firmy priemyselníka Huga Junkersa od roku 1932 patria do portfólia firmy tiež plynové kotly.

 

Konkurencieschopnosť a spoločenská zodpovednosť

Robert Bosch pevne veril v kvalitu a konkurencieschopnosť svojich produktov: „Podľa mojich skúseností nie je pre spoločnosť, ktorá chce zvíťaziť a zostať na vrchole, nič horšie ako nemať konkurenciu,“ napísal vo svojich pamätiach.

 

Aktívne presadzoval dobré životné a pracovné podmienky zamestnancov v priemyselnej výrobe. Jeho továreň bola vybavená ventiláciou a osvetlením. V roku 1906 ako jeden z prvých podnikateľov predstavil osemhodinový pracovný čas a zaviedol prácu na dve zmeny.

 

Ako horlivý technik Bosch kládol veľký dôraz na kvalitu práce. V roku 1913 založil vlastné vzdelávacie zariadenie spolu so špecializovanými seminármi pre učňov. Školenie a vzdelávanie zamestnancov má dnes v spoločnosti vysokú prioritu. Počas ekonomickej krízy v roku 2009 vynaložila spoločnosť na vzdelávanie  celosvetovo 180 miliónov EUR.

 

Rok 1910 znamenal pre Roberta Boscha začiatok občianskej iniciatívy, keď venoval dar vo výške jedného milióna nemeckých mariek stuttgartskej polytechnike. Neskôr na charitatívne účely daroval tiež zisky zo zbrojárskych zmlúv z prvej svetovej vojny. Ďalším príkladom sociálnej angažovanosti bolo založenie stuttgartskej nemocnice v roku 1936 a zriadenie fondu Bosch Hilfe pre zamestnancov v penzii.

Po druhej svetovej vojne sa firma postupne začala meniť na globálneho poskytovateľa tovarov a služieb. Tohto momentu sa však Robert Bosch už nedožil, pretože zomrel v Stuttgarte 12. marca 1942. Jeho postoje, hodnoty a zásady sú dodnes pevnou súčasťou firemnej kultúry. 

 

Bosch v 21. storočí

Dnes je Bosch Group popredným svetovým dodávateľom inovatívnych produktov a technológií. Skupina sa skladá zo spoločnosti Robert Bosch GmbH a z viac ako 300 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 60 krajinách sveta. V ďalších 150 krajinách je spoločnosť zastúpená prostredníctvom siete predajní a servisných partnerov.

 

Skupina je rozčlenená na štyri obchodné oblasti, konkrétne na automobilovú techniku, priemyselné technológie, spotrebný tovar a techniku budov. V roku 2009 skupina podala 3 800 patentových žiadostí. Celkové výdavky na výskum a vývoj predstavovali 3,6 miliardy EUR. Dnes Bosch Group po celom svete zamestnáva 280 000 pracovníkov, z toho 33 000 v oblasti výskumu a vývoja.

 

V roku 2011 oslávi značka Bosch 125. narodeniny. V oblasti domácich spotrebičov je Bosch už viac než 75 rokov symbolom technickej vyspelosti, starostlivého spracovania a spoľahlivosti. Dnes patrí k popredným značkám domácich spotrebičov v Európe. Chladničky, práčky, umývačky riadu, sporáky a malé spotrebiče sa predávajú po celom svete. Podľa myšlienky zakladateľa značky Roberta Boscha, ktorý by sa v tomto roku dožil 150 rokov, vytvárať „technológiu pre život“ spotrebiče Bosch uľahčujú ľuďom každodenný život a zvyšujú jeho kvalitu. Ich dizajn je navrhovaný s dôrazom na kvalitu a na technologickú precíznosť. K dôležitým hodnotám značky patria od začiatku rešpekt k ľuďom a k prírode, ktorý sa odráža vo výrobe energeticky úsporných spotrebičov, šetriacich prírodnými zdrojmi a v podpore trvalo udržateľného rozvoja.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!