lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Piatok, 29. Marec, , Dnes oslavuje Miroslav
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Bedeker slušnej lady

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 3.4.2001
späť
Späť

Poslať
 

1. Ryby podávané studené ako predjedlo, alebo teplé ako hlavné jedlo netolerujú obyčajný nôž. Špeciálne príbory na ryby boli vymyslené pravdepodobne na to, aby sa ostrým okrajom noža, používaným na mäso a hydinu neprekrojili kosti. Špeciálny príbor na ryby sa používa od 19.storočia. Pozostáva z vidličky so zúbkami o čosi kratšími ako zvyčajne a z noža-lopatky. Je to tupý nôž, ktorý nekrája, ale uľahčuje oddeľovanie mäsa od kostí.

2. Sú však aj isté výnimky. Úhory na každý spôsob (keďže nemajú drobné kosti), solené a nakladané slede jedávame obyčajným nožom a vidličkou. Aj k údenému alebo nakladanému lososovi sa podávajú o čosi menšie nože a vidličky, alebo obyčajný príbor. Rovnako sa konzumuje aj údený vykostený pstruh alebo iná vykostená ryba. K vyprážaným alebo pečeným rybám by sa však mal podávať – príbor na ryby. Iné údené ryby jedávame takisto menšími alebo zvyčajnými príbormi .

3. Ryby z konzervy – sardinky, tuniak, losos – môžeme jesť iba s vidličkou a pomáhame si krajčekom chleba.

4. Ryby by mali byť dobre očistené /zásadne sa pri slávnostných príležitostiach nepodáva kapor s kosťami/, ale dobre vykrojené filety. Ak má porcia ryby predsa len kosti, treba si akosi poradiť. Vidličku /na ryby/ držíme v ľavej ruke, zapichnutú do ryby, aby sa neposúvala po tanieri a nôž (na ryby) v pravej. Nožnom oddeľujeme mäso od chrbtovej kosti. Všetky ryby sú také mäkké, že nejestvuje dôvod ich krájať.

5. Kostičky z ryby ,v krajnom prípade, odsúvame na okraj taniera, ale v zásade by mal byť na stole aj malý dezertný tanierik špeciálne určený na kostičky.

6. Ak sa nám aj napriek opatrnosti dostane do úst kostička, diskrétne ju vyberieme vidličkou a položíme na okraj taniera. V prípade ťažkostí si zakryjeme ústa servítkou.

7. Najväčšiu šikovnosť si vyžaduje jedenie rýb, podávaných vcelku.

Postupujeme takto:
a) Tanier si položíme tak, aby bol dobre viditeľný chrbát.
b) Nožom na ryby oddelíme bočné plutvy (ak sú) a narežeme kožu na chrbte.
c) Nadvihneme kožu nožom a oddeľujeme od mäsa (od chrbta nadol). Vidličkou pridŕžame chrbtovú kosť a nožom oddelíme mäso. Zjeme, potom rybu obrátime a opakujeme všetky činnosti.

Gurmáni, ktorí často jedávajú pstruhy pečené alebo varené vcelku, sú schopní oddeliť kožu a kosti tak rýchlo, že im ryba ani nevychladne. Celé umenie spočíva v šikovnom narábaní s nožom a vidličkou. Predovšetkým ,je dobré nepoškodiť kostru a chrbtovú kosť, potom sa nám ich podarí vybrať kostru z ryby vcelku a bez námahy.

8. Koža pečenej ryby je taká chutná, že často jedávame aj túto. Chrbtovú kosť treba položiť na špeciálny tanierik.

9. A čo robiť, ak doma nemáme špeciálny príbor na ryby? V žiadnom prípade nepodávame dve vidličky. Prípustné a praktizované je podávanie zvyčajných vidličiek, najmä na krájané ryby (bez kostí). Počas posedení v rodinnom kruhu si možno poradiť iba vidličkou a kúskom chleba.

Diskusia k článku:

Kostičky, rybky a podobné srandičky myslím, že netrápia normálne žijúcich ľudí, a este niečo:<BR>Odporúčam krátky pobyt v Hollywoode / alebo aspoň vo Viedni/ a potom o podobné srandičky nebude záujem....
Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:17
Kostičky, rybky a podobné srandičky myslím, že netrápia normálne žijúcich ľudí, a este niečo:<BR>Odporúčam krátky pobyt v Hollywoode / alebo aspoň vo Viedni/ a potom o podobné srandičky nebude záujem....
Neregistrovaný - macka vo vreci, 11.4.2001 02:17
Hmm a tam sa to akoze je aj s kostami? :))
Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:34, scooby(`na`)scooby.sk
Hmm a tam sa to akoze je aj s kostami? :))
Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:34, scooby(`na`)scooby.sk
Kostičky, rybyčky, srandičky.<BR>Milá "Mačka vo vreci"!<BR> Bohužiaľ, je málo reštaurácií, kde pracujú profesionáli. Kde ti podajú jedlo z tej strany ako sa má, zobrú tanier z tej strany ako sa má. Kde ti dajú príbor, taký ako sa k tomu či onomu patrí. Na toto jednoducho kašlú alebo o takomto ani nevedia. Ale pri účtovaní si k cene prirátajú aj aktuálny dátum. Aj rožky a chlieb, ktoý hosť nejedol... Ani toto profesionáli nerobia. <BR>Predstav si, že poznám podnik, kde obsluhujú profesionáli a ceny sú tiež "profsionálne" t. j. nižšie ako v inom podniku, kde sa na noblesu hrajú a nič o nej netušia.<BR>Jan<BR>PS<BR>Používať príbor k jedlám taký ako sa patrí. Nechať sa obslúžiť profesionálom nieje znakom snobstva. Znakom snobstva sú neptimerané ceny pri neprofesionálnej obsluhe.<BR>Howgh
Neregistrovaný - jan, 18.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk
Kostičky, rybyčky, srandičky.<BR>Milá "Mačka vo vreci"!<BR> Bohužiaľ, je málo reštaurácií, kde pracujú profesionáli. Kde ti podajú jedlo z tej strany ako sa má, zobrú tanier z tej strany ako sa má. Kde ti dajú príbor, taký ako sa k tomu či onomu patrí. Na toto jednoducho kašlú alebo o takomto ani nevedia. Ale pri účtovaní si k cene prirátajú aj aktuálny dátum. Aj rožky a chlieb, ktoý hosť nejedol... Ani toto profesionáli nerobia. <BR>Predstav si, že poznám podnik, kde obsluhujú profesionáli a ceny sú tiež "profsionálne" t. j. nižšie ako v inom podniku, kde sa na noblesu hrajú a nič o nej netušia.<BR>Jan<BR>PS<BR>Používať príbor k jedlám taký ako sa patrí. Nechať sa obslúžiť profesionálom nieje znakom snobstva. Znakom snobstva sú neptimerané ceny pri neprofesionálnej obsluhe.<BR>Howgh
Neregistrovaný - jan, 18.4.2001 13:23, pelech(`na`)dmd.sk
Ciao, Mačkavovreci,<BR> prečo odporúčaš pobyt v Hollywoode? Osvetu prosím! :-)) <BR><BR><BR><BR>Alebo Ty poznáš len lyžicu ...<BR>Nena pozdravuje<BR>
Neregistrovaný - nena, 18.4.2001 14:48, nena(`na`)post.sk
Ciao, Mačkavovreci,<BR> prečo odporúčaš pobyt v Hollywoode? Osvetu prosím! :-)) <BR><BR><BR><BR>Alebo Ty poznáš len lyžicu ...<BR>Nena pozdravuje<BR>
Neregistrovaný - nena, 18.4.2001 14:48, nena(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!