lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ako povedať nie I.

  Spracoval(a) : Mária Novická
Dátum : 11.7.2001
späť
Späť

Poslať
 

Naopak, kompromis považoval Salter za najväčšie víťazstvo. Konsenzus znamená, že obe strany získali „svoje“. V dobrých medziľudských vzťahoch je vždy príjemnejšie dohodnúť sa k obojstrannej spokojnosti, ako presadiť si len svoj názor. Ak chcete, aby vás rešpektovali, naučte sa aj vy počúvať druhých a nebrániť im v ich oprávnených požiadavkách. Snažte sa vždy vyriešiť problém a nie stať sa víťazom. Niekedy je naozaj ťažké ustúpiť, alebo byť milý na všetkých, ale práve ústupom dávate možnosť vymyslieť ďalší nápad, ktorý prinesie väčšiu spokojnosť pre všetkých. Keď pôjdete na vec „ podobrotky“ nevyvoláte agresivitu, neprimerané reakcie a iné nezdravé prejavy zakomplexovaných ľudí. Ak sa správate priateľsky a milo aj vaše okolie sa začne správať rovnako.
Cieľom asertivity nie porážka okolia. Je to skôr schopnosť rozpoznať včas manipuláciu a nenechať sa ovplyvniť majstrami manipulácie, keby sa akokoľvek maskovali.
Skôr ako poviete partnerovi svoje áno, treba zistiť, či nemáte hlavu v náručí manipulátora. Rôzne tipy manipulátorov sa dajú rozdeliť do 9. kategórií.



Diktátor – Určite to poznáte z detstva, niektorí ockovia výhražným hlasom predniesli :“ povedal som“ a všetci bez rozmýšľania poslúchli, neskôr ste určite stretli učiteľa diktátora a na pracovisku šéfa. Je zaujímavé, že napriek svojej autoritatívnosti sa diktátori často skrývajú za citáty, konzervativizmus, normy, tradíciu, odkaz predkov...samozrejme vždy upravené tak, aby podporovali ich želania a ich názory. Všetko, čo tvrdia, tvrdia s konečnou platnosťou a s výkričníkom na konci, aj keby o chvíľu tvrdili / čo nie je nemožné/ opak.

Chúďatko – Najradšej by urobil dieru do sveta, ale nemá ani na to, aby bol dobrým žiakom alebo bitkárom. Zato vždy jasne pomenuje všetky hrozné okolnosti, ktoré mu zabránili stať sa hrdinom. Od chabého zdravia, cez chudobu v rodine, blbú učiteľku, po násilníckeho otčima. Svoje komplexy vôbec netají. Často tvrdí, že život chce od neho viac, ako mu dal do vienka. Keby to nebol samec, pokojne by ste ho mohli nazvať sliepka.

Počtár – Vie si presne spočítať, za akých okolností mu situácia, v ktorej sa vyskytol, prinesie čo najväčší prospech a podľa toho ihneď vypracuje taktiku boja, bez ohľadu na ostatných. Pokojne pošle iných, aby mu odstraňovali prekážky z cesty a ak vycíti slabosť u partnera, bez výčitiek svedomia ho využíva. Nemá morálne zábrany. Jeho cieľom je prospech.

Brečtan – Predstieraním naprostej závislosti na okolí zneužíva všetkých vo svoj prospech. Miluje, keď sa o neho všetci boja, starajú, čistia mu cestičku a chránia ho. On im zato rád zdôrazňuje, že je slabší. Často je to hypochonder, ktorý s obľubou vzdychá nad svojim ťažkým osudom.

Drsný chlapík – Nepozná zľutovanie, neznáša odpor, je hrubý a myslí si, že keď pán boh rozdával rozum, ušlo sa mu dva razy. Rád kričí, búcha päsťami, vyhráža sa. Ľudia si s ním neradi pália prsty. Keď má svetlé chvíľky, vie byť aj veľkorysý.

Martýr - Považuje sa za najlepšieho a najláskavejšieho človeka. Stále zdôrazňuje, že mu ide len o dobro druhých, že pre seba nežiada nijakú výhodu. Celkom pravidelne si však vymyslí nejakú drobnosť, ktorá vám je proti vôli, ale keď mu chcete byť aspoň trocha vďační, zapriete sa a so zaťatými zubami bojujete proti sebe, len aby ste mu urobili radosť. Martýr vás zatiaľ masíruje, slúži vám a svojou dobrotu utláča vaše ego. Obetuje sa, ale súčasne vám predkladá účet na daň z pridanej hodnoty.

Posledný spravodlivý - Kontroluje, kritizuje, ponižuje, vyvoláva pocit viny. Všetko to robí iba vo váš prospech. Chce, aby ste aj vy boli ako on, dokonalá.

Ochranca – Nedovolí, aby sa vás život dotkol ostrou hranou, chráni vás pred svetom, pred cudzími, pred vami. Iba on vie, čo je pre vás dobré a dopraje vám to. Nechápe, že dobro sa nedá inštitualizovať. Linajkuje vám život podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia a ani netuší, ako trpíte. Nikdy sa nepýta, či je to aj vaša vôľa. On vás predsa chráni pred zlom. Ak je navyše bohatý a vplyvný, vylepší svoju ochranu až do krajnosti. Vtedy sa voľne mení v mafiána.

Mafián – Vpustením mafiána do svojho života ste sa upísali diablovi. Dopraje vám síce všetko, o čom je presvedčený, že máte mať, ale vy mu za to musíte slúžiť a poslúchať ho. Jednoducho nemôžete urobiť nič, s čím by nesúhlasil. Najviac nenávidí, ak niekto nie je na neho odkázaný. Kto nejde s ním, je proti nemu. Za lojalitu je ochotný udeľovať vám svoju kráľovskú priazeň.

Ak stretnete kohokoľvek z manipulátorov, alebo ste spoznali v našich charakteristikách svojho partnera, vždy mu presne a jasne povedzte o čo vám ide, čo cítite, ako vidíte situáciu vy a čo by ste si želali. Hovorte to zrozumiteľne, jasne, bez zvýšeného tónu v hlase, bez hystérie. Tak, aby si partner uvedomil, že viete presne, čo chcete a že sa budete snažiť, získať to. Nebuďte však tvrdohlavá. Pod tlakom argumentov však pokojne zmeňte svoj názor. Ak by ste zistili, že partnerovi na niečom veľmi veľmi záleží a vám to nič neurobí, ustúpte, aj keby ste nechápali jeho postoj. Vytvoriť okolo seba pohodu a a harmóniu je veľmi dôležité pre neskreslené vnímanie partnerových postojov. Nikdy nehľadajte vinníka, hľadajte východisko pri rešpektovaní zásad morálky.

Pokračovanie zajtra

Diskusia k článku:

Chýbajú mi tu rady, ako sa brániť voči jednotlivým typom manipulátorov.
Neregistrovaný - zdenka, 13.7.2001 12:51
Chýbajú mi tu rady, ako sa brániť voči jednotlivým typom manipulátorov.
Neregistrovaný - zdenka, 13.7.2001 12:51
niekedy mi pripada,ze aj obycajne otvorenie dveri uz niekomu pripada ako manipulovanie<BR><BR>ako sa branit?<BR>clovek ma vlastny zivot,nebude brat ohlad na niekoho,kto neberie ohlad na neho hm
Neregistrovaný - mato, 16.7.2001 17:48
niekedy mi pripada,ze aj obycajne otvorenie dveri uz niekomu pripada ako manipulovanie<BR><BR>ako sa branit?<BR>clovek ma vlastny zivot,nebude brat ohlad na niekoho,kto neberie ohlad na neho hm
Neregistrovaný - mato, 16.7.2001 17:48
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!